[icegram campaigns=”14335″]

Bol u jajnicima uzrok

Jajnici su najvažniji i najosetljiviji organi ženskog reproduktivnog sistema. U organizmu imaju dosta funkcija: regulišu i proizvode hormone, između ostalog i estrogen koji je zadužen za menstruaciju, svakog meseca su zaduženi za oslobođenje jendog jajeta za moguću oplodnju ( period ovulacije).

Bol u jajnicima može biti uslovljen različitim uzrocima, bolestima i poremećajima, od cisti, tumora, sa drugim uobičajenim stanjima poput menstruacije ili dismenoreje. Bol u jajnicima ne postoji samostalno kao takav, već je uvek uzrokovan nekom bolešću.

Kao što je objašnjeno, bol jajnika ne postoji kao takav, tako da je neophodno, uvek kada osetite bol u donjem delu stomaka, brzo doći do ginekologa kako bi identifikovali uzrok bola u jajnicima.

bol u jajnicima

Među uzrocima bola u jajnicima ima više zajedničkih ili uobičajenih, stoga izdvajamo sledeće:

Bolna ovulacija i neredovna menstruacija (medicinski naziv poznat kao dismenoreja).

Zapaljenska bolest karlice uzrokovana rastućom infekcijom organizma od endocerviksa.

Vanmaterična trudnoća: kada se oplođeno jajašce implatira van materice.

Endometrioza: kada se mali komadi endometriujma (materice) nađu van materice.

Ciste

Postoje i drugi uzroci koji su manje česti, ali mnogo ozbiljniji, kao što je tumor ( rak grlića materice ili rak jajnika).

Rak jajnika je redak tip raka i ne javlja se često. Znakovi koji ukazuju na mogućnost postojanja raka jajnika se u ranijim fazama ne mogu uočiti, ipak neki od mogućih simptoma su:

  • nadutost stomaka i otok
  • subjektivni osećaj ‘’punog’’ stomaka
  • promene u navikama creva i bešike
  • malaksalost i stalan umor
  • bol u stomaku i karlici

Lečenje raka jajnika je operativno ukolko stadijum u kome je otkriven to dozvoljava, kao i hemoterapijom.

Jedan od glavnih i najčešćih uzroka bolova u jajnicima su ciste.

Ako se bol javlja samo u desnom jajniku, ipak, proverite i levi jajnik, kako biste izbegli budući rast ciste na tom delu.

Ali sigurno se pitate kako i zašto te ciste nastaju? Svakog meseca za vreme menstrualnog ciklusa, folikul raste u jajnicima. Folikul je mesto gde se jaje razvija. U većem delu perioda, jaje je pušteno iz folikula, i to je poznato kao ovulacija. Ako folikul ne uspe da oslobodi jaje, tečnost ostaje u folikulu i formira se cista na jajniku.

Postojanje bola u desnom jajniku obično ukazuje na cistu na desnom jajniku koja se prvo leči konzervativno, a ukoliko se stanje pogorša i operativno. Bol u levom jajniku, takođe, najverovatnije ukazuje na cistu.

Bol u krstima i jajnicima

Generalno, bol u jajnicima je identifikovan kao takav, zato što se bol prostire u donjem delu stomaka (samo ispod pupka), u predelu karlice, ali i u krstima.

Ova bol može biti prolazan, akutan ili hroničan u zavisnosti od uzroka, ali obično ukoliko je bol jak i oštar, on se brzo javlja ali brzo i nestaje.

Što se tiče hroničnog bola, može se postepeno pojavljivati, sporije i može trajati od po par nedelja do nekoliko meseci.

Bol u krstima i jajnicima može biti bezazlen simptom, ali isto tako i vrlo opasan za zdravstveno stanje žena. Simptomi koji se obično javljaju zajedno sa bolom su grčevi, nadutost stomaka i malaksalost.

Bol u jajnicima pred menstruaciju

Najbezazleniji bol u jajnicima jeste upravo onaj pred menstruaciju. Ovaj bol je sasvim prirodan i nema koja žena nije to osetila par dana pred ciklus i za vreme ciklusa. Taj bol ne ukazuje ni na kakvo patološko stanje, već je prvenstveno prouzrokovan grčenjem materice čiji je cilj ljuštenje sluzokože. Ovaj bol se može ublažiti lekovima ili toplim oblogama oko stomaka i mirovanjem. Intenzitet bola varira od slučaja do slučaja i individualan je – od toga da ga neke žene i ne osećaju, do toga da ima onih sa jakim i grčevitim bolovima pred menstruaciju. Treba napomenuti da su bolovi u jajnicima bezazleni samo ukoliko su simptom menstruacije, a ne neke druge bolesti. Ukoliko su bolovi neizdrživi i učestali, obavezno treba posetiti ginekologa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply