Saznajte šta može uzrokovati bolove u stomaku s leve strane: ispod rebra, gore, blizu pupka….

Bol u stomaku sa leve strane ispod rebra

Ako osećate bol u stomaku sa leve strane ispod rebra, sigurno se pitate šta bi to moglo da bude? Morate najpre znati šta se nalazi sa leve strane u stomaku, tačno ispod rebra.

Tu su smešteni slezina, deo pankreasa i deo debelog creva.

Bol sa leve strane ispod rebra je često povezan sa bolestima slezine i debelog creva, ali i pankreasa (on se proteže i na levi i na desni deo stomaka). Međutim, druga područja tela, uključujući i grudi, mogu da izazovu bol u ovom delu stomaka, takođe.

Bol u stomaku sa leve strane može ponekad značiti ozbiljan zdravstveni problem koji zahteva hitnu medicinsku pomoć i intervenciju.

Angina pektoris, bolovi vezani za probadanje u predelu srca, mogu se reflektovati i na gornji levi deo stomaka. Isto važi i za pleuritis (zapaljenje plućne maramice).

Ruptura slezine

Povređena slezina je uzrok bola u stomaku sa leve strane ispod rebra, a ovo stanje je opasno po život! Slezina se nalazi na levoj strani stomaka, odmah ispod rebara. Zbog svog položaja, slezina je podložna povredama. Traume slezine, od kojih ona može da pukne, mogu biti uzrokovane saobraćajnim nesrećama, fizičkim napadom ili sportskom povredom. Uobičajeni znaci i simptomi povezani sa kidanjem slezine su bol i osetljivost u gornjem levom delu stomaka. Zato što ruptura slezine može da izazove veliko unutrašnje krvarenje, osoba sa ovim stanjem može doživeti i smanjen krvni pritisak, nesvesticu i konfuziju. Povređena slezina je hitan slučaj!

sa leve strane bolovi

Bol u stomaku sa leve strane gore

Bol ustomaku sa leve strane gore je najčešće posledica sledećih stanja:

Akutni pankreatitis

Upala pankreasa, u velikoj meri zbog preterane potrošnje alkohola. Korišćenje određenih lekova preterano ili čak traumatske povrede mogu biti uzroci akutnog pankreatitisa. Simptomi uključuju bol u stomaku, pre svega, kao i povraćanje, dijareju, groznicu i mučninu.

Splenomegalija

Bolovi u stomaku sa leve strane gore mogu značiti da patite od uvećane slezine, splenomegalije. Virusne, bakterijske i druge parazitske infekcije su direktni uzroci splenomegalije. Leukemija i ciroza jetre mogu takođe izazvati uvećanu slezinu.

Povezano>>> BOL U STOMAKU NIKAD NE SMEŠ DA IGNORIŠEŠ: Ovo su simptomi ozbiljne bolesti

Gastroenteritis

Poznat kao stomačni grip, ova upala želuca je izazvana virusnom ili bakterijskom infekcijom. Uobičajeni simptomi osim bola u stomaku uključuju mučninu, povraćanje, dehidrataciju, dijareju i gubitak apetita.

Sindrom iritabilnog kolona

Ova bolest utiče na donji crevni trakt i izaziva ekstremnu nelagodnost u crevima. Može da se odlikuje izuzetnim slučajevima proliva ili zatvora i utiče na ljude svih uzrasta, a najčešće na adolescentne žene.

Pijelonefritis

Infekcija bubrega zbog bakterija. Bol u stomaku prati povišenu temperaturu, jezu i povraćanje. Nemojte mešati infekciju bubrega sa kamenom u bubregu i njihovi uzroci su različiti, i tretmani će se razlikovati.

Pneumonija

Jedan od čestih razloga za bolove u stomaku i izaziva je virus, bakterija ili gljivica. Otok će biti prisutan u donjem levom delu pluća i izaziva bol i teškoće sa disanjem. Bolovi u grudima, groznica, drhtavica i oštri kašalj takođe su uobičajeni simptomi.

Bolest policističnih bubrega

Takođe možete iskusiti jak bol u stomaku od bolesti policističnih bubrega, u kojoj se bolne ciste razvijaju na bubrezima. Ovo može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su visok krvni pritisak i bubrežna insuficijencija.

Trovanje hranom

Javlja se usled konzumiranja kontaminirane hrane ili pića i rezultiraće bolovima u stomaku u rasponu od 1-48 sati nakon uzimanja. Povraćanje, mučnina i groznica su simptomi, takođe.

Bol u stomaku sa leve strane i gasovi

Bolovi u stomaku sa leve strane i gasovi ukazuju na neki problem sa probavnim traktom, u većini slučajeva.

Višak gasova

Gasovi mogu postati zarobljeni u debelom crevu ili želucu i uzrokovati bol u stomaku i nelagodnost. Otok, nadimanje, grčevi su prateći simptomi.

Više>>> Kada nikako ne treba ignorisati bol u stomaku

Sindrom iritabilnog kolona

Ova bolest utiče na donji crevni trakt i izaziva ekstremnu nelagodnost u crevima. Može da se odlikuje izuzetnim slučajevima proliva ili zatvora i utiče na ljude svih uzrasta, a najčešće na adolescentne žene.

Divertikuloza, netolerancija na laktozu, kronova bolest, ulcerativni kolitis i druge tegobe vezane za creva – mogu uzrokovati bolove u stomaku sa leve strane i gasove (nadutost).

Povezano>>> POGLEDAJTE OVU MAPU STOMAKA: Bol u stomaku na ovim mestima ukazuje koje probleme imate

Bolovi u stomaku sa leve strane pupka

Uzroci bolova u stomaku sa leve strane pupka se često nalaze u donjem levom kvadrantu stomaka. Brojni uslovi mogu imati za posledicu bolove u ovom regionu.

Bolovi u stomaku sa leve strane pupka – mogući uzroci:

1. Divertikulitis

Divertikulitis je čest uzrok bola u donjem levom delu, naročito kod odraslih preko 60 godina starosti, a odlikuje se razvojem divertikuluma u zidu debelog creva, koji ako se inficiraju ili napune fekalijama – javlja se upala, divertikulitis.

2. Zatvor

Zatvor je jedan od najčešćih uzroka za bol sa leve strane pupka.

3. Opstrukcija creva

Ovo dovodi do grčeva, pored bola u stomaku. Ako je opstrukcija na levoj strani, onda ćete osećati bol sa leve strane pupka. Povraćanje, opstipacija, dijareja, mučnina, nesposobnost da se isprazne creva ili ispuštaju gasovi, i distenzija abdomena su ostali simptomi crevne opstrukcije. Ovo stanje nastaje kada nešto sprečava prolaz hrane ili tečnosti kroz creva.

4. Vanmaterična trudnoća

Kada je žena u reproduktivnom dobu i žali se na bol u donjem levom delu stomaka, ovo može da bude vanmaterična trudnoća. Ovo se dešava kada se oplođena jaja razvijaju van materice, često u jajovodima. Bol usled vanmaterične trudnoće može biti dosadan ili oštar i može biti praćen vaginalnim krvarenjem. Mnoge žene sa takvim stanjem često nisu svesne da su trudne, kada simptomi počnu.

5. Kronova bolest

Ovo je inflamatorna bolest creva i hronično stanje koje zahteva dugoročno upravljanje.

6. Sindrom razdražljivih creva

7. Ciste na jajnicima

Ciste na jajnicima se mogu razviti sa leve ili desne strane. Bol u stomaku može da se proširi na butine i može biti umeren do ozbiljan.

8. Abdominalna kila

Ovo je još jedan uzrok bola u trbuhu. Kila nastaje kada organ ili creva ispadnu kroz slabu tačku trbušnog zida. Ta slaba tačka se može razviti tokom vremena, ili se može javiti tokom događaja kao što su dizanje teških tegova.

9. Endometrioza

Kada tkivo materice raste van materice, to je endometrioza i obično se javlja na levoj strani. Bol se često povećava neposredno pred menstrualni ciklus i poboljšava se kako se bliži kraj.

Ostali uzroci mogu da obuhvate rak, infekciju bubrega ili kamen u bubregu, aneurizmu abdominalne aorte, gasove i još mnogo toga. Ako bol postane ozbiljan, potražiti pomoć lekara!

 • Uvrtanje želuca
 • Proširenje ili ruptura (pucanje) abdominalne aorte
 • Rak creva
 • Kamen u bubregu
 • Rak pankreasa
 • Upala pluća
 • Volvulus poprečnog debelog creva (uvrtanje)
 • Infekcije slezine
 • Malarija
 • Slabinski Apsces
 • Sigmoidni volvulus (uvrtanje).
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply