Bolna menstruacija dismenoreja : čaj za olakšanje tegoba

Svaka druga žena odboluje svoj mesečni ciklus, ali ima i onih kojima su bolovi toliko jaki da im parališu normalan život, pa moraju da potraže lek u narodnoj, ili zvaničnoj medicini..
Gotovo da nema žene koja ne odboluje dan-dva, ili ceo svoj mesečni ciklus, a većina, ipak, ne zna šta joj se događa sa telom i zašto trpi. A u pozadini je sofisticirana fiziologija.
U drugoj polovini menstrualnog ciklusa, odmah posle ovulacije, u jajniku, naime, nastaje žuto telo koje luči polni hormon progesteron. Funkcija progesterona vezana je za trudnoću tako što umiruje matericu i stimuliše njen rast. Ali, ako tokom sledeće dve nedelje ne dođe do oplodnje, žuto telo propada, a količina polnih hormona se smanjuje, pa se sluzokoža materice odvaja od zida i ljušti, što prouzrokuje menstruaciju.
Pri kraju ciklusa sluzokoža materice pojačano luči prostaglandin koji uzrokuje kontrakcije mišića ovog organa. Kod nekih žena one mogu da budu veoma učestale i toliko intezivne da zaustave normalnu cirkulaciju krvi u materici i tada se javlja osećaj bola. Tokom menstruacije česte su i druge tegobe – bolovi u krstima, lupanje srca, nervoza, glavobolja, povraćanje, proliv.

Od bolne menstruacije (dismenoreje) pati oko 60 % žena. Kod mnogih mladih devojaka i žena izlučuje se prevelika količina prostaglandina, pa one pate od veoma jakih bolova tokom svake menstruacije. Kod mnogih se jaki bolovi javljaju već tokom prve menstruacije, ali sa godinama postaju blaži, dok kod drugih bolovi prestaju posle prvog seksualnog odnosa, ili još češće, posle prve trudnoće.

Blaži bolovi koji prate menstruaciju u donjem delu trbuha i donjem delu kičme smatraju se normalnim i nazivaju primarna dismenoreja. Ali, ako bolovi tokom menstruacije postanu previše jaki, trebalo bi da se tretiraju kao

Funkcionalno uzrokovane, ili primarne dismenoreje tretiraju se analgeticima, kao i hormonskim preparatima koji utiču na smanjenje lučenja prostaglandina. Osim sintetskih lekova, veoma su delotvorni i mnogi biljni preparati kojih danas ima dosta na tržištu.

Moguće je da uzrok menstrualnih bolova budu i neke bolesti, kao što su upala materice, polipi i miomi, ili suženje grlića materice. Ovo su organski uzrokovane, ili sekundarne dismenoreje koje su rede od primarnih. Mogu da se jave kod žena srednjeg i zrelijeg životnog doba. U slučaju ovakve sekundarne dismenoreje, najčešće se pristupa operativnom lečenju bolesti.

Čaj protiv bolne menstruacije od bele koprive, kima i komorača

1 kašičica bele koprive 1 kašičica ploda kima
1 kašičica ploda komorača 2,5 dl ključale vode
Isitnjenu suvu belu koprivu i zgnječene plodove kima i komorača prelijte ključalom vodom, pa pokriveno ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i nezaslađen čaj pijte 3-4 x na dan.

Čaj za olakšanje dismenoreje od pelina, rusomače i kima

pola kašičice pelina
1 kašičice rusomače
pola kašičice ploda kima 2,5 dl ključale vode
Isitnjen suv pelen i rusomaču, kao i izgnječene plodove kima prelijte ključalom vodom, pa pokriveno ostavite
da odstoji 5-10 minuta. Procedite i nezasladen, vruć čaj pijte 3 x na dan.

Čaj za olakšanje bolne menstruacije od nevena, vrbe i pelina

1 kašičica latica nevena
1 kašičica kore vrbe
1 kašičica pelina
2,5 dl ključale vode
Suve latice nevena, koru vrbe i pelen prelijte ključalom vodom, pa ostavite da pokriveno odstoji 10 minuta, a onda procedite i topao čaj pijte 2-3 x na dan.

Čaj za bolne menstruacije od papraca

1,5 kašičica papraca
2,5 dl ključale vode
Isitnjen osušen paprac (Polvgonum hidropiper) prelijte ključalom vodom, pa pokriveno ostavite da odstoji 10 minuta, a onda procedite i topao čaj pijte 2 x na dan.

Čaj za olakšanje dismenoreje od 5 vrsta bilja

30 g lista lopuha
20 g pelena
30 g stolisnika
40 g timijana
40 g lazarkinje
2,5 dl ključale vode
Usitnjeno suvo bilje pomešajte,pa 1 kašiku čajne mešavine prelijte ključalom vodom. Pošto odstoji 5-10 minuta, procedite i vruć čaj pijte 3 x dnevno.

Čaj protiv bolne menstruacije od 4 vrste bilja

50 g lista steže (Potentilla anserina)
30 g ploda kima
30 g lista lopuha
50 g lista nane
2,5 dl ključale vode
Usitnjeno suvo bilje pomešajte i 1 kašiku mešavine prelijte proključalom vodom, ostavite da odstoji 10-15 minuta, pa procedite i pijte topao čaj 3-4 x dnevno.

loading...
Loading...