bolovi u butinama

Da li često imate bolove u butinama? Ovde ćemo objasniti uzroke, simptome, medicinske i prirodne lekove za lečenje ove pojave.

Bolovi u butinama, odnosno bolovi koji se javljaju u predelu između kukova i kolena, javljaju se iz mnogih razloga. Butina se sastoji iz mišića, tetiva, ligamenata, kostiju, nerava i krvnih sudova. Dok kosti, mišići, ligamenti i tetive pružaju potporu, nervi prenose informaciju mozgu o stimulaciji i nose „poruku“ iz mozga u određeni deo tela da treba da se pomeri. Obično ima sasvim dovoljno prostora za nerve u zglobovima, mišićima i kostima. Ipak, ovi otvori za nerve mogu biti suženi zbog povrede ili neke druge bolesti, što može izazvati otoke i pritisak. To dovodi do uklještenja živca.

Problem sa lateralnim femoralnim nervom, jednim od najvećih nerava u nogama, je najčešći razlog za bol u butini i može dosta uticati na pokretljivost, a u teškim slučajevima izazvati i paralizu. Bol u butinama može poticati i iz upaljenih mišića, ligamenata ili tetiva u karlici. Postoji još dosta akutnih ili hroničnih bolesti koje mogu izazvati bol u butinama. Ovde ćemo ih detaljnije opisati.

bol u butini

Uzroci bolova u butinama

Bol se može osetiti u prednjem, zadnjem ili unutrašnjem delu butine. Česti bolovi u butinama mogu biti rezultat jakog naprezanja. Jake fizičke aktivnosti bez prethodnog zagrevanja dovode do uganuća, istezanja tetive, pucanja ligamenata ili istegnutih mišića, što izaziva bol u butini. Bol može biti izazvan i nekim ozbiljnijim povredama.

Meralgija parestetika: meralgija parestetika podrazumeva utrnulost, obamrlost ili peckanje u prednjem, spoljnom delu butine. Obično se javlja zbog oštećenja butnog nerva, koji dovodi osećaj sa spoljne strane butine. Gojaznost, naglo gojenje, dijabetes i trudnoća su faktori rizika za meralgiju parestetiku. Ožiljačno tkivo koje se stvara oko povređenog ligamenta nakon povrede ili nakon operacije takođe može „zarobiti“ ovaj nerv ispod ligamenta. Osećaj žarenja u butini se takođe može javiti zbog jakog pritiska na prepone, prilikom podizanja teških stvari.

Išijas: uklješteni išijadični živac može izazvati bolove u donjem delu leđa, koji se šire do butina. Ovaj nerv obično biva uklječen zbog iskakanja diska iz kičme. Lumbalna spinalna stenoza (spondiloza) takođe može izazvati išijas. Išijatični nerv može biti pritisnut i mišićima koji se nalaze u blizini.

Tumori: lipom je nekancerogena izraslina u mekim tkivima. Ako se pojavi u butinama, izaziva akutan bol. Kancerogeni tumor po imenu Evingov sarkon može da se javi u sredini butne kosti. Najčešće se ovaj sarkom javlja kod dece između 10 i 15 godina. Uzrokuje oticanje mesta na kom se nalazi tumor, groznicu, modrice i bolove u butinama. Osteosarkom je još jedna vrsta karcinoma koja obično pogađa duže kosti u telu, a butne kosti spadaju u tu grupu. Osteosarkom izaziva jake, oštre bolove u butinama, kao i oticanje i crvenilo kože i bolove prilikom gotovo svakog pokreta.

Infekcije: osteomijelitis, odnosno infekcija butnih kostiju, je još jedan čest uzrok bolova u butinama. Ova infekcija blokira cirkulaciju u butinama. Septični artritis je još jedna bolest koja se javlja ako bakterije nađu put do zglobova. Bakterijska infekcija kukova može izazvati bolove koji se šire kroz prepone i butine. To obično izaziva bol u butinama prilikom hodanja.

Bolesti i poremećaji kostiju: osteoartritis je degeneravitna bolest kostiju za koju je karakteristična upala zglobova. Osteoartritis se javlja zbog razlaganja hrskavice u zglobovima. Hrskavica je fleksibilno vezivno tkivo koja se nalazi na krajevima kostiju. Kada se hrskavica osipa, kosti počnu da se trljaju jedna o drugu. To izaziva oštre bolove i može smanjiti pokretljivost zgloba. Ako se osteoartritis javi u kukovima, u kukovima i butinama se javlja i oštar bol.

Trudnoća: oštar bol u butinama tokom trudnoće se najčešće javlja zbog raznih hormonskih promena u telu. Volumen krvi se povećava i organi za krvotok tokom trudnoće moraju više da rade. Problemi poput edema, pantljike i disfunkcije simfize pubis takođe mogu izazvati bol u butinama tokom trudnoće.

Kompartment sindrom: ovo stanje je povezano sa povišenim pritiskom u mišićnom odeljku, gde se nalaze mišićno tkivo, nervi i krvni sudovi. Oticanje u tom delu povećava pritisak i tako dolazi do oštećenja nerava, krvnih sudova i mišića. Ozbiljniji problemi se mogu javiti ako se odeljak blokira i krv ne može da dovede dovoljno kiseonika u ovaj deo.

Simptomi bolova u butinama

Pravovremena dijagnoza pravog uzroka bola u butinama je neophodna kako bi se sprečilo oštećenje butne kosti. Ovde navodimo neke od simptome koji mogu ukazivati na neke od bolesti koje izazivaju bolove u butinama:

 • Bol u spoljnoj strani butine i kolena
 • Bol u preponama, koji se širi ka zadnjici
 • Peckanje ili obamrlost u butini
 • Oticanje duž butine
 • Oštar bol u butnoj kosti
 • Ukočenost butne kosti
 • Poteškoće sa kretanjem butine zbog istegnuća butnog mišića

Lečenje bolova u butinama

Pošto se bol u butinama javlja iz različitih razloga, najvažnije je identifikovati njegov uzrok. Tretman će zavisiti od uzroka. Lekovi se obično daju za degenerativne bolesti kostiju i uklješnetene nerve. Ne smete se baviti fizičkim aktivnostima kako ne biste pogoršali stanje.

Pošto je gojaznost faktor rizika, ako imate suvišne kilograme, potrudite se da ih skinete. U slučaju jakih bolova, lekar vam može dati injekciju kortikosteroida kako bi smanji rizik od upale. Operacija je poslednja opcija, ako ništa drugo nema efekta. Ponekad je operacija neophodna, ako su bolovi u butinama izazvani benignom ili kancerogenom izraslinom ili kompartment sindromom.

Dešavalo se da se bol u butini javi nakon operacije zamene kuka. Uzrok bolova je u tom slučaju implant koji se ugrađuje u telo. Ako je vaš slučaj takav, bez odlaganja idite kod lekara.

Možete probati i neke „uradi sam“ tretmane.

 • Stavite toplu oblogu na bolno mesto.
 • Tuširajte se toplom vodom i masirajte butinu zagrejanim maslinovim uljem bar jednom nedeljno.
 • Pijte po 3-4 kapi ulja riblje jetre svakog dana. Smatra se da leči sve vrste bolova u nogama, kao i fizičku slabost.
 • Pokušajte sa jogom.
 • Pitajte fizioterapeuta da li vam preporučuje neke vežbe.

Ovo je bio samo kratak pregled uzroka i simptoma u butinama. Ako imate ovaj problem, javite se svom lekaru. Uz pravovremenu dijagnozu i tretman ćete se sigurno brzo oporaviti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply