Uzroci bolova u kukovima kod žena mogu biti vrlo zbunjujući. Mogu se javiti zbog povrede, a mogu biti izazvani i problemima sa zglobovima kukova. Nekad je reč i o prekomernom naprezanju.

Danas postoje mnoge bolesti koje nastaju zbog načina života koji vodimo. Neke od njih nastaju prevelikim naporom određenog dela tela. Nije retkost da se žene žale na bolove u kukovima. U nekim slučajevima intenzitet bola je umeren, dok u nekim slučajevima bol može biti vrlo jak i osoba može imati poteškoća sa hodanjem. Bolovi u kukovima kod žena mogu biti izazvani i raznim drugim faktorima. Važno je postaviti pravilnu dijagnozu kako bi se utvrdio pravi uzrok problema.

Uzroci bolova u kukovima kod žena

Bolovi u kukovima kod žena mogu biti izazvani problemima koji utiču na kosti, zglobove, mišiće, tetive, ligamente, nerve, krvne sudove itd. Često upale ovih tkiva dovode do bolova u kukovima kod žena.

bol u kuku kod zena

Burstitis: burza je kesica ispunjena tečnošću koja se nalazi u zglobovima i služi za smanjivanje trenja među tkivima. U kukovima se nalaze dve velike burze. Ako je jedna od njih upaljena, to može izazvati ukočenost i/ili bolove u kukovima. U zavisnosti od toga koja burza je upaljena, simptomi mogu varirati. Ako je upaljena trohanterična burza, osetljivost se javlja sa spoljne strane kuka, što obično pravi poteškoće sa spavanjem po strani. Osobi takože može biti teško da hoda i penje se u stepenice. Ako je upaljena išijalna burza, osoba oseća bolove u kukovima dok hoda uzbrdo ili nizbrdo. Bol se takođe može javiti kada osoba sedi na tvrdim podlogama duži vremenski period.

Artritis: uzrok bolova u kukovima kod žena se u 50% slučajeva javlja vezano za artritis. Mnoge žene imaju osteoartritis, što izaziva bol u kukovima. Kada se javi osteoartritis, obično dovodi do oštećenja kukova i zglobova u njima. U većini slučajeva, bol se javlja u preponama, ili ukočenost i/ili oticanje zglobova. Kod nekih žena se javlja i bol u gornjem delu butina.

Tendinitis (upala tetiva): još jedan od glavnih uzroka bolova u kukovima kod mlađih žena je tendinitis. U većini slučajeva, ova upala je uzrokovana prevelikim naprezanjem tetiva koje se nalaze unutar kukova. Slično tome, postoje neke aktivnosti koje izazivaju ovakvo stanje. Najčešće se upala javlja u samim kukovima, što dovodi do bolova u tom delu.

Prelom: često je prelom jedan od uzroka bolova u kukovima. Prelom kuka se uglavnom javlja kod starijih žena. Prelovi mogu nastati iz raznih razloga, a jedan od glavnih je osteoartritis. U nekim slučajevima se prelom javlja zbog prevelikog pritiska na kuk. U slučaju preloma, bol je obično intenzivan.

Reumatična polimialgija: Ovo je zdravstveni problem koji pogađa oba kuka i može uzrokovati bolove u kukovima prilikom hodanja. Simptomi ove bolesti su bolovi u mišićima praćeni ukočenošću kukova. Glavni simptom jeste pogoršavanje stanja nekoliko dana nakon javljanja prvih bolova. Reumatična polimialgija se češće javlja kod starijih osoba. Zamor, gubitak telesne težine i depresija su još neki od simptoma ove bolesti.

Hernija: hernija takođe može biti uzrok bola u kukovima kod žena. Kod žena koje imaju femoralnu i preponsku kilu javlja se bol u prednjem delu kukova. Trudnice imaju veće šanse da dobiju preponsku kilu, a razlog tome je dodatni pritisak na trbušne mišiće.

Ovo su neki od uzroka bolova u kukovima kod žena. Tretman zavisi od uzroka ovakvih bolova. Najbolje je ne postavljati dijagnozu niti određivati tretman sam sebi. Takođe, nije preporučljivo ni zanemarivati ovakve bolove, jer mogu biti uzrokovani nekom težom bolešću i/ili imati teže posledice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply