Mogući uzroci za bol u mišićima

Bol u mišićima ili mijalgija je veoma česta pojava i nešto na šta se gotovo svi žale u određenom trenutku svog života.

Kako skoro svaki deo tela ima mišićno tkivo, ova vrsta bola može da se oseti praktično bilo gde. Mišićni bol obično utiče na mali broj mišića istovremeno, mada je bol u mišićima u telu takođe moguć. Obično, ljudi koji dožive bolove u mišićima mogu lako odrediti uzrok. To je zato što je većina slučajeva mijalgije rezultat previše stresa, napetosti ili fizičke aktivnosti.

Mogući uzroci za bol u mišićima su:

 • napetost mišića u jednoj ili više oblasti tela
 • prekomerna upotreba mišića tokom fizičke aktivnosti
 • povrede mišića kada ste obavljali fizički zahtevan posao ili vežbe (mišićna istegnuća i naprezanja su povrede koje mogu da izazovu bolove u mišićima)

Medicinski uzroci bola u mišićima

bolovi u misicima

Koje vrste medicinskih stanja mogu da izazovu bol u mišićima?

Nisu svi bolovi u mišićima povezani sa stresom, napetosti i fizičkom aktivnosti. Neka medicinska objašnjenja za mijalgiju uključuju:

 • fibromijalgija
 • infekcije, kao što je grip
 • lupus
 • upotreba određenih lekova ili droga, kao što su statini, ACE inhibitori ili kokain
 • dermatomiozitis (obeležen upalom i osipom)
 • polimiozitis (obeležen upalom i osetljivosti mišića)

Bolovi u mišićima često se javljaju posle treninga ili fizičke aktivnosti ali i naizgled bez razloga…

Niste trenirali niti ste se povredili, ali imate osećaj kao da su vam svi mišići pod upalom. Boli vas pri svakom dodiru i pokretu. U pitanjuje oboljenje miozitis, koje izazivaju infekcije, hladnoća i dugotrajan neudoban položaj. Dovoljno je samo posedeti na promaji blizu prozora i već imamo neprijatan osećaj u vratu. Ili ako znojavi izađemo na ulicu bez kape i tople odeće – izložićemo se nagloj promeni temperature, i opet ista priča. Takav neprijatan bol koji se pojačava pri dodiru i pokretu naziva se miozitis. Osim hladnoće, mogu ga izazvati i infekcije (grip, akutne respiratorne virusne infekcije, upala krajnika, gnojna angina), dugo sedenje ili ležanje u neudobnom položaju, povrede itd. Ne brinite rešenje postoji! Kada otkrijete tu napast, možete je se otarasiti pomoću narodnih metoda koje će biti opisane u nastavku teksta…

Bolovi u mišićima nogu

Bolovi u mišićima nogu u najvećem broju slučajeva ukazuju na prekomernu fizičku aktivnost, kada se javlja karakteristična upala mišića. Ovo se obično dešava kada trenirate ili vežbate ili generalno kada ste mnogo aktivni, a u tu aktivnost su uključeni mišići nogu. Bolovi u mišićima nogu mogu da budu posledica istegnuća i naprezanja mišića nogu, povrede mišića i dr.

Ako se pored bolova u mišićima javlja i bol u nekim drugim mišićima – možemo govoriti o sistemskom bolu u mišićima. U ovom slučaju uzroci mogu biti nešto ozbiljniji, kao što smo naveli – fibromijalgija, infekcija, upotreba određenih lekova i dr. Ukoliko često patite od bolova u mišićima nogu bez posebnog razloga, obratite se svom lekaru.

Bolovi u mišićima ruku

Bolovi u mišićima ruku mogu značajno uticati na vaše svakodnevne aktivnosti. Uzrok bola može biti lako odrediti, posebno ako ste doživeli traumatične povrede ili ste nedavno vežbali u teretani. Ukoliko ste bili preterano aktivni ili ste vežbali u teretani – mogu vas zahvatiti blagi do jači bolovi u mišićima ruku i nogu, to je upala mišića koja bi trebalo brzo da prođe, uz adekvatno postupanje. Bolovi u mišićima ruku i nogu mogu da ukazuju i na neke bolesti, ukoliko nema očiglednog uzroka koji bi mogao da ih izazove, kao na primer: fibromijalgija, reumatoidni artritis, dermatomiozitis, polimiozitis i dr.

Međutim, drugi uzroci bolova u mišićima ruku, kao što su povreda ramena, kompresije nerva ili medicinska stanja uključujući rak, moždani udar ili srčani udar, ne mogu biti odmah vidljivi. Obratite se lekaru za tačnu dijagnozu ako imate uporne i neobjašnjive bolove u mišićima ruku.

Naprezanje mišića je verovatno uzrok mišićnog bola u rukama. Ova povreda nastaje kada je mišić preopterećen. Naprezanje mišića u rasponu težine – mogu postojati veoma mala oštećenja mišićnog tkiva ili može doći do cepanja mišićnih vlakana.

Kompresija nerava koji se granaju do ruku i šaka mogu izazvati bolove u mišićima ruku, takođe.

Ređe, bolovi u mišićima ruku mogu biti izazvani nekim drugim medicinskim stanjem u osnovi, kao što je šlog ili srčani udar. Ovi uslovi mogu da ugroze život i obično su praćeni drugim simptomima, kao što su ukočenost ili peckanje na jednoj strani tela, slabost, nerazgovetan govor, bol ili pritisak u grudima, vrtoglavica ili bol koji zrači na vilice. Bol u mišićima ruku može takođe biti izazvan kancerogenim ili ne-kancerogenim tumorima. Ostali znaci raka mogu uključivati neobjašnjiv gubitak težine, zamor i gubitak apetita. Odmah pozovite lekara ako imate bolove u rukama u pratnji bilo kog od ovih simptoma.

Bol u mišićima leđa

Bol u mišićima leđa se takođe često javlja. Pored nepravilnog držanja tela, tj. leđa – što može uticati na mišiće leđa i izazvati bolove, drugi mogući uzroci bola u mišićima leđa uključuju:

nagli pokreti ili nepravilno dizanje nekog teškog tereta, nepravilno ili dugotrajno sedenje, istegnuće ili naprezanje mišića, digotrajno stajanje ili hodanje, smanjenje elastičnosti mišića i ligamenata u leđima, povrede koštano-mišićnog sistema u donjem delu leđa.

Stalni mišićni bolovi

Stalni bolovi u mišićima mogu da ukazuju na sindrom miofacijalnog bola, koji se odnosi na bol i upale u mekim tkivima organizma.

Miofacijalni sindrom je hronično stanje koje utiče na fascije (vezivno tkivo koje pokriva mišiće). Ovo stanje može uključivati ili jedan mišić ili mišićnu grupu. U nekim slučajevima, oblast u kojoj osoba doživljava bol ne mora biti u oblasti u kojoj se nalazi generator miofacijalnog bola.

Šta uzrokuje miofascijalni sindrom?

Miofacijalni bol može da se razvije od povrede mišića ili od prekomernog napora posebnog mišića ili mišićne grupe, ligamenata ili tetiva. Ostali uzroci mogu biti:

 • povreda mišićnih vlakana
 • ponavljajući pokreti
 • nedostatak aktivnosti.

Stalni bolovi u mišićima su obično izazvani nečim ozbiljnijim, odnosno nekim medicinskim stanjem, i zato se treba odmah javiti lekaru kako bi otkrio uzrok ovakvih bolova.

Bol u mišićima nakon treninga

Zašto se javlja bol u mišićima nakon treninga? Bolni mišići posle fizičke aktivnosti, stanje poznato kao ‘’odloženi početak mišićnih tegoba’’, može se javiti kada započnete novi program vežbanja, promenite rutinu vežbanja ili produžavate trajanje ili intenzitet redovnog vežbanja.

Kada se od mišića traži da rade više nego što su navikli, ili na neki drugi način, smatra se da prouzrokuje mikroskopsku štetu mišićnih vlakana, što dovodi do mišićne osetljivosti ili ukočenosti. Često se pogrešno veruje da je ovakab bol uzrokovan mlečnom kiselinom koja se gradi, međutim, mlečna kiselina nije uključena u ovaj proces.

Svaki pokret koji niste ranije koristili može da izazove bol u mišićima nakon treninga, posebno, pokreti koji uzrokuju da se mišić kontrahuje dok se produžava (tzv. ekscentrične mišićne kontrakcije). Primeri ekscentričnih mišićnih kontrakcija uključuju idenje niz stepenice, trčanje ili trčanje nizbrdo, smanjenje težine (kao što je faza spuštanja tegova kada vežbate bicepse) i silazni pokreti kod čučnjeva i sklekova.

Bolovi u mišićima ramena i vrata

Bolovi u mišićima ramena i vrata su često posledica nepravilnog držanja tela, kao i nepravilnog i dugotrajnog sedenja u nezgodnom položaju.

bol u vratu i ramenima

Upala ramena ili tetiva koje se kreću od ramena mogu da izazovu bol u mišićima ramena i vrata. Ovo se obično javlja usled sportske aktivnosti ili lošeg držanja, ali i usled preterane aktivnosti koja uključuje rad preko glave (podizanje nekog tereta visoko).Ako je vaš problem vratni miozitis koji predstavlja upalu mišića vratnog i ramenog pojasa…

Osnovni simptomi:

1. Jak tup bol u vratu koji se proteže od potiljka do oblasti lopatica i ramena i povećava se pri kretanju

2. Otok na bolnom mestu

3. Slabost, povišena temperatura, drhtavica (u slučaju gnojne infekcije)

Prva pomoć

U akutnoj fazi bolesti preporučuje se mirovanje. Treba se toplo obući, izbegavati prehladu i kloniti se promaje. Mogu pomoći blago trljanje i masaža bolnog mesta, obloge i specijalne vežbe (s njima ne treba počinjati u ranoj fazi). Vrat možete trljati rakijom ili alkoholom razređenim vodom.

Obloge

– Četiri supene kašike istopljene svinjske masti pomešati sa jednom kafenom kašikom rastavića i time namazati vrat na zamotati celofanom. Oblogu držati noću do poboljšanja stanja.

– Skuvati tri krompira s korom, zgnječiti ih i staviti tople na gazu presavijenu u nekoliko slojeva. Kompresu postaviti na bolno mesto i umotati vunenim šalom. Kada se obloga ohladi, skinuti je i protrljati bolno mesto toaletnom vodom, a zatim opet umotati vrat šalom. Obično je dovoljna jedna obloga noću da bi se već osetili rezultati, alimožete ponoviti proceduru još dva puta.

– Pet svežih listova čička (lopuha) preliti ključalom vodom, složiti listove jedan na drugi i staviti na bolno mesto, pokriti vunenim šalom. Držati minimum tri sata dnevno. Ponavljati proceduru dok bol ne popusti.

Lagane vežbe

– Posle akutne faze, može se preći na vežbe. Stojeći, spojenih nogu i raširenih ruku, rukama praviti kružne pokrete napred-nazad no 10 puta.

– Sedeći ili stojeći polako vrteti glavom u jednu, zatim u drugu stranu, savijati glavu levo-desno i gore-dole no pet puta.

5 efikasnih metoda za olakšanje bola u mišićima

1. Jednostavno i odlično sredstvo za upalu mišića jeste med. Namazati bolno mesto, prekriti ga providnom folijom i umotati toplim šalom. Držati oblogu 15-20 minuta. Ponavljati proceduru nekoliko puta na dan, nekoliko dana u nedelji.

2.Deset kapi lovorovog ulja (prodaje se u apotekama) rastvoriti u toploj vodi. Pokvasiti peškir, urolati ga i staviti na vrat bliže potiljku. Držati 15-20 minuta, ponavljati nekoliko puta dok ne osetite poboljšanje.

3. Jednu šolju suvih cvetova jorgovana preliti sa 1/2 litra rakije. Ostaviti da odstoji na tamnom mestu nedelju dana. Utrljavati tinkturu na mišiće nekoliko puta na dan.

4. Samleti dve veće glavice crnog luka i preliti ga sa 1/2 l alkohola ili rakije, ostaviti dva sata, zatim dodati 1 kafenu kašičicu ulja od kamfora. Ostaviti da odstoji na tamnom mestu 10 dana. Utrljavati na bolno mesto jednom dnevno.

5. Rastopljeni puter pomešati sa suvim mlevenim cvetovima kamilice u odnosu 1:4. Čuvati u frižideru. Utrljavati na bolna mesta dva-tri puta na dan, nedelju dana (pre upotrebe ugrejati smesu).

Najbolji narodni recept protiv bola u vratu

List kupusa dobro namazati domaćim sapunom, posuti sodom bikarbonom i staviti na bolno mesto, obložiti celofanom, pa vrat umotati toplim šalom. Obloge menjati jednom dnevno, ponavljati dok ne osetite olakšanje. Svedoci kažu da već posle prvog tretmana ovim melemom bel nestane kao rukom odnesen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply