Bolovi u rebrima sa obe strane

Sigurno se mnogima od vas s vremena na vreme dogodi da oseti bol u rebrima. Bolovi u rebrima se mogu javiti sa leve strane, sa desne strane ili sa obe strane – bilo sa grudne ili sa leđne strane. Rebra pokrivaju i štite veliki broj vitalnih unutrašnjih organa i zato nas i najmanji bol u ovom predelu uplaši. Međutim, da li baš uvek ima mesta panici?

Prvo što vam pada na pamet jeste – koji je uzrok mog bola? U zavisnosti od intenziteta i jačine vašeg bola, kao i od toga da li ste nedavno doživeli povredu u predelu grudnog koša – bol u rebrima može da ukazuje na neki određeni problem. Za konačnu dojagnozu svakako da bi trebalo da posetite lekara, naročito ako su vaši bolovi u rebrima jaki i hronični.

Pogledajte listu potencijalnih uzroka

Bolovi u rebrima sa obe strane mogu biti posledica: istegnuća mišića grudnog koša, nagnječenja rebara, prelom i naprsnuće rebara (kao i druge povrede u predelu grudnog koša), kostohondritisa (upala hrskavice rebra), međurebarnog neuritisa, reumatoidnog artritisa, pleuritisa (upala plućne maramice), osteoporoze, nedostataka vitamina D i dr.

bolovi u rebrima

Obavezno se javite lekaru ako pored bolova u rebrima osećate i druge simptome, poput teškog disanja ili ako ste nedavno doživeli ozbiljnu nesreću ili pad.

Bol u rebrima ispod pazuha

Bol u rebrima ispod pazuha može da ukazuje na sledeće tegobe:

 • istegnuće mišića u ovom predelu (obično se javlja nakon vežbanja)
 • gorušica
 • herpes zoster
 • povreda brahijalnog pleksusa
 • srčani udar
 • angina pektoris
 • druge srčane tegobe.

Dakle, ako osečate bol u rebrima ispod pazuha sa leve strane, moguće je da se radi o angini pektoris ili srčanom udaru! Naravno, sve zavisi od jačine vaših simptoma.

Bol u rebrima sa leve strane

Bol u rebrima sa leve strane može da ukaže na mnoge tegobe. Pomenućemo najčešće od njih: želudačne tegobe (npr. gorušicа, čir) ili crevne tegobe (npr. fleksura debelog creva, sindrom iritabilnog kolona, divertikulitis, crevne infekcije).

Slezina je organ koji se nalazi ispod rebara sa leve strane, tako da tegobe vezane za ovaj organ, kao npr. uvećana slezina ili ruptura slezine – mogu da budu uzrok bola u rebrima sa leve strane.

Kostohondritis i povrede (prelomi) rebara svakako mogu biti uzrok bolova samo na levoj strani, ukoliko su pogođena rebra upravo na toj strani.

Pneumotorаks, stаnje koje zahteva hitnu medicinsku negu jer se odnosi na kolaps pluća, može da bude uzrok bola u rebrima sa leve strane. Ovo se odnosi i na druge poremećaje vezane za pluća, tačnije za levo plućno krilo (pleuritis – zapaljenje plućne maramice). Treba pomenuti i druge respiratorne tegobe: upаla plućа, pleurаlni izliv, pleuritis, tuberkuloza ili rаk plućа.

Pankreatitis (upala pankreasa) može biti uzrok bolova u rebrima i na desnoj i na levoj strani. Isto važi i za kamen u bubregu.

Jedan od najozbiljnijih uzroka, verovatno onaj koji većini odmah i padne na pmate, kada je bol u rebrima sa leve strane u pitanju – jeste srčani udar ili angina pektoris. Ovde treba naročito obratiti pažnju, kao i da li se bol javlja sa propratnim simptomima srčanog udara (preznojavanje, bol koji se širi u rame i vilicu, nedostatak daha). Perikarditis takođe može biti uzrok bola u rebrima sa leve strane.

Napomena: u trudnoći se bol u rebrima smatra normalnom pojavom, usled rasta materice i pritiskanja okolnih organa, ali svakako – treba pratiti ovakav bol i voditi računa da ne ukazuje ipak na nešto ozbiljnije.

Bolovi u rebrima na desnoj strani

Bolovi u rebrima na desnoj strani mogu da ukazuju na dosta tegoba, pretežno vezanih za organe koji se nalaze ispod desnog rebra. Obično su to tegobe vezane za jetru (upala, infekcija, oštećenje, rak). Pored jetre, za bolove u rebrima na desnoj strani možemo okriviti i žučnu kesu (upala žučne kese, upala žučnih puteva, kamen u žuči).

Mnoge ozbiljne bolesti vezane za digestivni trakt mogu da uzrokuju bol u rebrima na desnoj strani: sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest, čir.

Kamen u bubregu ponekad može da izazove veoma jak bol u rebrima na desnoj strani.

Pankreas je još jedan organ koji je smešten ispod desnih rebara, a upala pankreasa (pankreatitis) je često uzrok bola u rebrima na desnoj strani.

Kostohondritis i povrede (prelomi) rebara svakako mogu biti uzrok bolova samo na desnoj strani, ukoliko su pogođena rebra upravo na toj strani.

Napomena: u trudnoći se bol u rebrima smatra normalnom pojavom, usled rasta materice i pritiskanja okolnih organa, ali svakako – treba pratiti ovakav bol i voditi računa da ne ukazuje ipak na nešto ozbiljnije.

Bolovi u rebrima i otežano disanje

Jasno je da bol u rebrima i otežano disanje najverovatnije ukazuje na respiratorne (plućne) tegobe. Navešćemo koje su to najčešće tegobe koje uzrokuju bol u rebrima i otežano disanje:

 • zapaljenje plućne maramice (pleuritis)
 • pneumonija (upala pluća)
 • tuberkuloza
 • pneumotoraks
 • pleuralni izliv
 • rak pluća.

Osim ovih tegoba vezanih za pluća, bolovi u rebrima i otežano disanje mogu da ukazuju i na: uganuće kosto-vertebralnog zgloba (zgloba koji spaja pršljenove i rebra), kostohondritis (zapaljenja hrskavice rebra) ili tegobe vezane za međurebarne mišiće.

Bol u rebrima na dodir

Bol u rebrima na dodir, osim na više puta pomenuti kostohondritis, može da ukaže i na prelom ili naprsnuće rebra, nagnječenje rebra ili neki unutrašnji zdravstveni problem.

Ako ste nedavno doživeli fizičku traumu, tj. udarac u predelu grudnog koša, najverovatnije je da bol u rebrima na dodir ukazuje na prelom ili nagnječenje rebara – pa se obavezno javite lekaru!

Bol u rebrima pri pokretu

Ako ste nedavno imali fizičku traumu u predelu grudnog koša ili pad i zaista ste zadobili frakturu rebra – onda je lako razumeti zašto se javlja bol u rebrima pri pokretu. Ali, ako ste pretrpeli tzv. uganuće kosto-vertebralnog zgloba, ovo je često mnogo uznemirujuće i ljudi često misle da imaju problem sa srcem ili plućima.

Bol u rebrima pri pokretu može da ukaže takođe na kostohondritis, tegobe vezane za međurebarne i grudne mišiće, a ponekad in a neki ozbiljniji unutrašnji problem ili na tegobe vezane za pluća. Ovde se kao pokret smatra i udisanje/izdisanje, kašalj i dr. – dakle, sve ono što uključuje pokrete grudnog koša.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply