Beli bor Pinus silvestris (L) ostali nazivi Bilobor, Čam, Divlji bor, Lučevina, Smrok, Šumski bor

Farmaceutski naziv: Pini turio silvestris (mladi pupoljci,) P. aetheroleum (eterično ulje)

Opis: Stablo,visine i preko 30 m. Dok je mlađi, grane i stablo su prekriveni smeđe-crvenkastom korom koja je kasnije sivo-smeđa. Grane su raširene u obliku kišobrana. Iglice su grupisane zajedno po dve, duge su 5 do 6 cm i imaju sivo-zelenu boju. Cvetovi su jednodomni. Iz ženskih se formiraju male šišarke, koje su prvo crvenkaste, a kasnije smeđe i drvenaste.

U ovoj porodici postoje i druge vrste kao što su: Planinski bor ili krivulj (P. mugo) – zaštićen i Pinjol (Pinus pinea). U njegovoj šišarci je jestiva koštica dugačka oko 15 mm. Raste samoniklo samo na otoku Mljetu.

Razmnožavanje: Iz semena – Razmnožava se iz semena.

Uzgajanje – Uspeva na dobro dreniranoj zemlji, na sunčanom mestu.

Berba: beru se mladi izdanci, u proleće. Smola se sakuplja pošto se zareže stablo. Destilacijom se dobija terpentinsko ulje. Iglice se sakupljaju leti, a semenke od novembra.

Sušenje: Suši se na suvom i provetrenom mjestu. Izdanci se suše ili destilišu sveži, zajedno sa iglicama, da bi se dobilo ulje. Pupoljci se suše dva meseca, u hladovini, na promaji.

Lekovitost: Sadrži alfa i beta-pinenlimonen, borneol i alfa-kadinen. Iglice i mladi izdanci se upotrebljavaju sveži, jer sušenjem gube vitamin C. Koristi se kod oboljenja mokraćnih kanala, prostate, kamena u žuči (smola), hemoroida i organa za varenje. Ulogu pokretača procesa obavlja nadbubrežna žlijezda. Ima antibakterijska i antiseptična svojstva. Pomaže kod astme, bronhitisa, upale sinusa, kašlja, artritisa, niskog pritiska, depresije i dr. Ulje semenki je korisno kod arterioskleroze.

Čaj od mladih vrhova i iglica – vrh grančice sa dvadesetak iglica prokuvati u pola litra vode, ostaviti pola sata da odstoji i procediti. Piti toplo i zaslađeno. Upotreba u kulinarstvu: Semenke se jedu sirove ili se dodaju jelima od mesa divljači. Jestive su i semenke ostalih borova, mada su sitne i neizdašne.

UPOZORENJE!
Pre upotrebe potrebno je potražiti savet lekara. Eterično ulje ne koristiti oralno bez doktorske preporuke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply