Kada se pojave prve bore oko očiju, većina (žena) se uplaši i često kažu da to znači da su već počele da stare. Međutim, uzrok je najčešće u nedovoljnoj nezi i nedostatku elastičnosti tog dela. Zato je bitno da se ovaj deo tretira kremama i uljima u najranijem periodu, dok ne uđete u tzv zrele godine. Takođe, prve bore mogu nastati i od smejanja, jer se baš oko očiju koža najviše zgrči kada se nasmejete. Na svu sreću, za sve postoji lek pa i za bore oko očiju koje se mogu tretirati raznim prirodnim kremama.

Zašto nastaju bore oko očiju

Nepravilna nega i nekorišćenje blagih hidrantnih krema koje su odlične za ovo područje zna da bude čest uzrok stvaranja prvih bora. Nemojte u ranim dvadesetim godinama kupovati q10 kreme jer je za iste još uvek rano. Koža oko očiju gde se stavraju prve bore je tanja od kože na licu. Jedan od uzroka pojavljivanja prvih linijica može da bude i izlaganje suncu kao i nedovoljna hidriranost kože. Kao jedan od uzroka koje bi svi vreovatno zanemarili su i trljanje očiju i teška šminka kao i korišćenje jakih preparata za skidanje šminke. Isto tako, cigarete i alkohol mogu da utiču na prvu pojavu bora ispod očiju. Ne morate biti pušač, samo prisustvo u zadimljenim prostorijama tzv pasivno pušenje može da ostavi posledice na predeo oko očiju.

bore oko ociju

Kako ukloniti bore oko očiju

Kao što smo pomenuli, bitno je da se počne sa negom na vreme. Maske koje hidriraju kožu i blage kreme odlične su za početak nege. Na svu sreću, postoje razne maske sa kojima treba biti uporan kako bi se bore “ispeglale”. Maska koja je dobra za vlaženje dela ispod očiju je maska sa žumancetom. Dovoljno je da jedno razmućeno žumance namažete ispod očiju i da je isperete posle 20 minuta. Ako imate izraženije bore, u žumance dodajte i biljno ulje u jednakoj razmeri. Postoje mnoga prirodna sredstva i maske koje su korisne za uklanjanje bora oko očiju. Jedna od njih je hlebna maska. Potrebno je da natopite koricu hleba u zagrejanom biljnom ulju i da smesu nanesete na deo ispod očiju i ostavite tako 25 minuta da stoji. Kada je skinete, umijte se toplom vodom. Od prirodnih sredstava za negu izdvojili bismo ulje i puter, maslac na primer može da se koristi kao noćna krema. Isto može da vam posluži i bilo koje biljne ulje.

Najbolja maska za bore oko očiju

Jedna od najboljh maski za bore oko očiju je banana maska. Uzmite kašiku izgnječene banane i isto toliko uzmite i putera. Smesu kao i kod drugih maski nanesite na deo oko očiju i držite je 20 minuta a nakon toga isperite mlakom vodom. Takođe, bitno je pomenuti i nabolji prirodni lek za bore a to je maska sa lanom. Uzmite kašiku lana i zalijte ga sa pola čaše vode. Kuvajte dok se ne stvori gusta smesa a zatim kad se ohladi, smesu nanesite na bore oko očiju. Posle 25 minuta držanja, masku isperite toplom pa hladnom vodom. Među gomilom maski i preparata, jedan od efikasnijih se smatra biostimulativni sok aloje za koji kažu da je eliksir mladosti.

Prirodna maska za bore oko očiju

O medu ne treba mnogo pričati, poznato je da je ova namirnica lekovita i dobra za ceo organizam. Jedna od efektnijih maski je i kombinacija žumanceta i meda kojoj se dodaje jedna kašika pahuljica. Sve se dobro promeša i nanese na deo oko očiju.

Ako vam ova smesa bude isuviše gusta, samo je razblažite sa malo mleka. Drži se 10 minuta a onda se ispira toplom pa malo hladnijom vodom.

Ukoliko redovno koristite ovu masku posle mesec dana ćete videti prve pozitivne rezultate. Koža će vam postati mekša i negovana a bora će biti manje. Ona je posebno lekovita za bore oko očiju zbog čega slobodno možemo reći da je maska sa medom jedna od efikasnijih.

AD kapi protiv bora

Ad kapi su odlične u borbi protiv bora jer jačaju prirodni sastav kože oko očiju koja je izložena spoljnim uticajima. Tako kože ne gubi kolagen i elastin. Takođe, ove kapi, najbolje je koristiti uljane, utiču na mekoću kože i čine je vizuelno svežijom. Preporučuje se da se sa AD kapima krene od 25 godine, preventivno. Trebalo bi da se mažu ujutru i uveče nakon umivanja utrljate dve do tri kapi ulja u lice. Tek kada koža upije kapi, možete da se našminkate. Isto tako, korisno je da ovim kapima dodate i nekoliko kapi vitamina E, tada će još efikasnije delovati na bore oko očiju.

Bademovo ulje za bore

Bademovo ulje se dosta koristi u kozmetici, u skoro istoj meri koliko i ricinusovo ulje. Ono se obično koristi za mazanje bebine kože a takođe je jako dobro za smanjenje podočnjaka ali i kad  se pojave prve bore oko očiju. Ovo ulje obnavlja ćelije kože i čini kožu mlađom i sjajnijom. Bademovo ulje će omekšati vašu kožu, ublažiti iritacije i nahraniće je potrebnim materijama. Ovo je posebno dobro za kožu oko očiju koja prva gubi na elastičnosti. Ricinusovo ulje ima tu sposobnost da duboko prodre u kožu i tako je i snabdeva hranljivim materijama. Ono drži kožu hidriranom i odlaže pojavu prvih bora oko očiju zbog čea je dobro da se ovo ulje utrljava preventivno. Ovim uljem takođe možete i skidati šminku, pored toga što ćete rešavati problem sa borama u hodu, istovremeno ćete uticati i na rast obrva i trepavica.

Nega kože oko očiju kao prevencija

Mnogi faktori mogu uticati na stvaranje prvih bora oko očiju zbog čega je vrlo bitno da se preventivno deluje. Pre svega, uvek se trudite da se naspavate, jer to može da bude jedan od faktora stvaranja prvih bora pored pušenja i alkohola. Takođe, kako biste sprečili pojavu prvih bora u najranijem periodu, jako je bitno da koristite zaštitu od sunca i da isto tako kožu oko očiju tapkate a ne da grubo brišete peškirom. Ključni su isto i pravilna ishrana kao i unošenje dosta vode, jer kada vam je organizam hidriran, i koža oko očiju će vam biti u dobrom stanju. Što se tiče prvih krema za negu, koristite hidrantnu kremu, nikako neku koja je za žene u zrelim godinama (ovo važi za pojavljivanje prvih bora oko očiju). I isto tako, trudite se da obavezno nosite naočare za sunce jer tako od spoljnih uticaja i uv zračenja štitite i kožu oko očiju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply