Iako je četinarsko rastinje brojno, narodna medicina koristi samo neke vrste. Po rasprostranjenosti se izdvaja beli bor (Pinus silvestris) a najviše se kao lek koriste borove iglice.Beli bor raste u planinskim područjima Evrope i severne Azije, a relativno je čest i kod nas.

Prepoznaje se po tanjirastoj, retkoj krošnji.Četine su u paru, duge do 7 santi metara, često uvrnute oko svoje ose, a šišarke jajasto-kupaste. Kora odraslog belog bora je u donjem delu stabla sivosmedja i debela, dok u delu krošnje ima tanke crvenkastosmede ljuspe.

Najvrednija lekovita supstanca belog bora je eterično ulje, a borove iglice sadrže veliku količinu.Borove iglice sadrže i vitamina C, čija količina zavisi od staništa, starosti drveta, godišnjeg doba, vremena kada se iglice prikupljaju i od njihove usitnjenosti. Najveći procenat vitamina C imaju borove iglice ubrane u proleće, u aprilu. A ako su isečene neposredno pre pripreme čaja, sadržaće čak 60 % vitamina C, a sitnije izrezane imaće ga i do 80 %.Zato borove iglice za čaj treba upotrebljavati neposredno po branju.

Tokom sušenja vitamin C se najvećim delom gubi, tako da iglice postaju gotovo bezvredne.

Borove iglice čaj priprema

Od mladih izdanaka, sakupljenih početkom proleća, priprema se čaj, u srazmeri 1:10 (deset delova vode)
Zaslađen medom, ima lekovitos kod katara disajnih puteva, promuklosti, kašlja, laganijeg bronhitisa.
Čaj od borovih iglica može da se koristi i za inhalaciju.

Borov sirup

Prvo se dobro prokuva 2 kilograma svežih borovih izdanaka u 9 litara vode i ostavi pokriveno 2 dana, a onda se dobijena masa procedi kroz platnenu krpu i doda 1 kg šećera i 1/2 kg meda.
Sve to se lagano prokuva i još toplo sipa u staklene tegle, koje se dobro zatvore celofanom.
Treba voditi računa, da se mladi izdanci sakupljaju po sunčanom vremenu.

Borove iglice za kupku

Za decu koja imaju rahitis, ili probleme sa hodanjem, spremaju se svakoga dana u trajanju od 2 – 3 meseca kupke od borovih iglica. Dete se u njima kupa oko 1/4 časa.

Priprema:
Suve narezane borove iglice 4-5 šaka, staviti u 5 litara vruće, ali ne kipuće vode, ostaviti 1/2 sata na toplom šporetu i procediti i sipati u kupku.Ova kupka korisna je kod iscrpljenosti, reumatizma i gihta.
Za odrasle treba uzeti borove iglice u duplo većoj količini, pošto je potrebno i više vode za kupanje.

Protiv reumatizma i gihta

30 g svežih borovih izdanaka popariti s 1 litrom vrućeg mleka i ostaviti da odstoji 25 minuta, a zatim procedi
Čaj se pije tokom dana u gutljajima. Terapija se sprovodi nekoliko dana, dok simptomi reumatizma, ili gihta ne prestanu.

Protiv grčeva
kod grčeva izazvanih žučnim kamenjem
5 g upravo iscurele borove smole rastvoriti u 20 g etera.Jednom dnevno uzimati 5 do 10 kapi rastvora na kocki šećera.

Moćni planinski bor
I planinski bor (Pinus montana) ima lekovitost. Za razliku od belog bora, ova vrsta retko ima oblik drveta. Najčešće raste nepravilno razgranat i polegao uz zemlju.
Važan je zbog ulja, koje je naročito delotvorno kao sredstvo za inhalaciju, kod svih upalnih stanja disajnih puteva, pa i kod oboljenja pluća.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply