BOROVNICA (Vaccinium myrtillus, L) Borovača, Divlja mrča, Mrtovnica
Farmaceutski naziv: Myrtilli fructus (plod), Myrtilli folium (list)

Opis: Listopadni grmić visine do 50 cm. Ima guste, tanke, oštrouglaste, savijene grančice. Kora je zelena, tanka, gola i sjajna. Koren je površinski, dobro razvijen. Pupoljci su naizmertično postavljeni. Sastoje se od dve bledo zelene, sjajne ljuske. Listovi su dugi do 2,5 cm, okruglasti ili jajasti, na vrhu zašiljeni, a pri osnovi plitko srcoliki i fino nazubljeni. Imaju kratke peteljke. Cvetovi su dvopolni, bledozeleni ili crvenkasti i izbijaju iz pazuha lista. Cvetaju tokom juna i jula. Plodovi su crno-plave boje, okrugli i sočni, veličine zrna graška. Dozrevaju tokom leta, od jula do septembra. Najčešće raste iznad 1000 m n/v u listopadnim i zimzelenim šumama.

Razmnožavanje: Iz semena – Seje se direktno u zemlju.

Vegetativno – Izdanci iz korena koriste za vegetativno razmnožavanje.

Uzgajanje: Uspeva i kao samonikla i kao gajena biljka. Voli tla pH od 4 do 5. Može da raste i na visinama od 500 do 750 m n/v.

Berba: Beru se kada su zrele.

Lekovitost: Sadrže tanine, voćne kiseline, mineralne sastojke, vitamine (B i C), flavone, arbutin, glikozide, eterično ulje i dr. List pospešuje mokrenje, ublažava upalu mokraćne bešike, antiseptičan je i snižava nivo šećera u krvi. Koristi se u lečenju proliva, zapaljenja želuca, grčeva i kašlja. Plod širi krvne sudove i snižava krvni pritisak, a koristi se i kod oboljenja jetre i žuči. Sprečava razna srčana oboljenja i nastanak krvnih ugrušaka. Reguliše količine šećera i masnoće. Može da dovede do smanjivanja tumora dojke.

Čaj – kašičicu osušene i usitnjene biljke preliti sa 2 dl vrele vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta, a zatim procediti i piti sveže pripremljenu.

Upotreba u kulinarstvu: Koriste se za pite, džemove, torte, želee, sokove i sirupe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply