Slatki bosiljak (Ocimum basilicum) omiljeni začin u italijanskim jelima, tajlandskoj kuhinji i nekim istočno-evropskim jelima, je jedan od nekoliko varijeteta bosiljka, poznat ne samo po svojoj sposobnosti da obogaćuje ukus već i po svojim lekovitim svojstvima. U ovim regionima, biljka bosiljka ne samo da je korišćena za kuvanje, već je upotrebljavana i za lečenje i bolje zdravlje, vekovima unazad.

Biljka bosiljak je sočno zelene boje sa malim listićima glatkih zaobljenih ivica i zašiljenih vrhova. Listovi liče na listove nane, obzirom da su ove dve biljke u bliskom srodstvu. Slatki bosiljak je najčešća forma baštenskog bosiljka, i može se naći u sušenom obliku u odeljku sa začinima ili u svežem obliku u delu sa povrtarskim kulturama u mega-marketima, ili u zemljištu mnogih vrtova koji su dovoljno privilegovani da udome ovu biljku.

Slično>>> Bosiljak kao lek

Pozitivni efekti na zdravlje slatkog bosiljka

Slatki bosiljak, kao i većina biljaka, prepun je elemenata korisnih po zdravlje. Pored toga što je bogat izvor vitamina K, beta karotena i gvožđa, ova biljka je poznata i kao nosilac anti-bakterijskih, anti-inflamatornih i anti-oksidantnih osobina. Glavnina fantastičnih korisnih efekata za zdravlje bosiljka može se pripisati njegovim eteričnim uljima i flavonoidima – moćnim anti-oksidansima biljnog porekla koji smanjuju nivo zapaljenja, pomažu u borbi protiv starenja i promovišu zdravlje arterija.

U esencijalnom ulju bosiljka, eterična ulja iz sastava ove biljke su se pokazala kao nosioci nekih neverovatnih anti-bakterijskih osobina. Istraživanja su potvrdila sposobnost ovih ulja da ograniče rast bakterija kao što su, između ostalih, Listeriamonocytogenes, Staphylococcusaureusi Escherichiacoli (E-coli).

Povezano>>> Sveti bosiljak i za telo i za duh

Naučnici koji tragaju za prirodnim prezervativima (konzervansima) hrane bez toksina, otkrili su da pranje namirnica rastvorom od samo 1% esencijalnog ulja bosiljka smanjuje kontaminaciju Shigella-om ispod nivoa detekcije. Njihov zaključak je bio da bi dodavanje bosiljka u salatu moglo obezbediti sličan zaštitni efekat.

Dva flavonoida unutar slatkog bosiljka su pokazala naročito ohrabrujuće rezultate u borbi protiv ćelijskog oštećenja izazvanog zračenjem i dejstvom slobodnih radikala. Orientini Vicenin su antioksidansi koji rade na odbrani ćelija.

Međutim, blagotvorna dejstva slatkog bosiljka po zdravlje tu ne prestaju. Bosiljak takođe:

Pospešuje cirkulaciju
Poboljšava imunološku funkciju
Smanjuje zapaljenje
Smanjuje oksidaciju holesterola
Štiti srce
Detoksikuje krv
Može pomoći u kontrolisanju nivoa šećera u krvi

Unutar herbalne medicine, bosiljak se može uzeti kod:

Stomačnih grčeva
Mučnine
Glavobolja
Grčeva materice
Kašlja
Širokog dijapazona digestivnih problema

Slično>>> Čaj od bosiljka i ulje

Uzgoj bosiljka

Slatki bosiljak je malo „pipaviji“ za uzgoj nego što je to slučaj sa drugim biljkama u vašem vrtu, poput majčine dušice i nane. Odgovara mu toplo vreme, tako da nećete moći da ga zasadite pre zadnjeg mraza u godini.ako ste zainteresovani za gajenje bosiljka na terasi ili u stanu treba reći da biljka dobro uspeva i u zemljištu i u saksijama.

Postoji nekoliko varijeteta za gajenje. Dok neke vrste mogu narasti u visinu i do 1,80 metara, većina baštovana navodi da njihov slatki bosiljak ne premašuje metar visine – u najboljem slučaju. Ako želite da osigurate da biljka ne izraste previše u visinu, jednostavno gajite bosiljak u saksiji (koja će ograničiti rast njenog korena).

Slatki bosiljak se može posejati (zasaditi u vidu semena), tako da nema potrebe da kupite već formiranu sadnicu rasadniku. Semenke posejte na dubini od oko 6 milimetara, sa međusobnim razmakom od oko 25-30 centimetara. Pobrinite se da saksija koju ste izabrali za ovaj zadatak bude na mestu okupanom suncem, pošto bosiljak voli da mu je svetlo i toplo. Takođe za uzgoj bosiljka je važno ga adekvatno zalivajte dovoljnim količinama vode.

Kako bi podstakli razvitak zdrave biljke i formiranje bogate lisne mase, razvijte naviku da „českate“ stabljike biljke koje rastu (kidate njihove vrhove); to će pospešiti novi rast, kao i sprečiti precvetavanje (poznato kao „prelazak u fazu formiranja semena“ u vrtlarskim krugovima). Ako se na vašem bosiljku formiraju cvetovi, njegov ukus će u određenoj meri izgubiti na snazi, tako da je sprečavanje cvetanja dobra ideja ako gajite bosiljak za upotrebu u kuvanju. Premda, ako cvetovi procvetaju, treba znati da su i oni jestivi!

Povezano>>> Bosiljak u narodnoj medicini

Upotreba slatkog bosiljka

Najlakši način da koristite bosiljak je da ga jedete. Vrlo je ukusan i ima nekako pikantno-slatkast ukus koji podseća na ukus sladića. Ima neverovatan ukus u salatama, naročito u kombinaciji sa paradajzom koji je sazreo na suncu. Dok je slatki bosiljak najčešće sastavni deo kuvanih jela, najveći deo njegovih korisnih efekata ćete pokupiti ako ga jedete u sirovom stanju, mada njegovo kombinovanje sa drugim vrstama hrane neće umanjiti njegovo dejstvo.

Bosiljak takođe možete dodati u prelive za salatu. Jednostavno ga kombinujte sa ekstra devičanskim maslinovim uljem, malo belog luka i nešto jabukovog sirćeta da bi napravili lekovitu mešavinu koja se može poprskati preko salate ili namazati na hleb.

Konačno, infuz bosiljka je fantastičan eliksir u situaciji kada su vam potrebna lekovita dejstva za ublažavanje kašlja ili tretman grčeva. Jednostavno sipajte proključalu vodu preko vršne šake listića bosiljka i dozvolite da se dobro natope (najmanje 5 minuta) pre nego što infuz procedite i popijete.

Kako bi očuvali vaš bosiljak što duže bez potrebe da ga osušite (i na taj način uništite deo njegovog ukusa) probajte da ga zamrznete. Za kuvanje ili upotrebu u salatama, napravite pire od bosiljka u blenderu i dodajte samo onoliko ekstra devičanskog ulja koliko je potrebno da se napravi pasta. Ako morate, spljeskajte masu i umotajte je u papir za zamrzavanje ili kesu za zamrzivač.Onda, kada vam bude to potrebno, jednostavno možete odlomiti komad i tako koristiti ovaj začin preko cele godine.

Uzgajanje sopstvenog bosiljka za lek je način da u vlastite ruke uzmete usavršavanje svojih terapijskih i vrtlarskih veština i da ih podignete na novi nivo. Kao preventivna mera i prirodni lek protiv bolesti, slatki bosiljak je odličan dodatak u biljnoj kolekciji svakog herbaliste.
Saznaj više>>> Bosiljak za apetit, protiv nadimanja i gasova

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply