Božje drvce Artemisia abrotanum L. Compositae je mirišljava biljka koja raste uz potoke, reke i na napuštenim zemljištima. Drvena stabljika visoka je oko 1 metar, listovi su tanki, usko perasto razdeljeni, dok sitni, žuti cvetovi prave glavičaste cvasti. Lišće donjeg dela stabljike dvaput je perasto, a gornjeg jednom. Protrljano mežu prstima miriše na limun i pomalo na pelin tako da ovu biljku zovu i mirišljavi pelin.
Sadrži eterično ulje, gorke supstance, tanin, alkaloid abro-tin i flavonska jedinjenja.
Cveta od juna do oktobra, u to vreme se beru grančice sa cvastima i cvetovi. Koristi se umesto pelina, jer lepše miriše.

U narodnoj medicini se cvet i cvast upotrebljavaju protiv akutne upale creva, groznice, žutice, zatvora, bolesti jetre i bubrega, cela biljka za jačanje živaca i da izleči neurasteniju, dok se za kožne bolesti utrljva u kožu.

UPOTREBA

ORALNO KORIŠĆENJE

Protiv upale creva

– 2 kašike (30 g) vrhova grančica u cvatu poparite sa 1 1 vrele vode, ostavite poklopljen 1 sat, procedite i pijte po 1 šoljicu ujutro i uveče pre jela.
NAPOMENA! Ako se koristi sveza biljka koristi se 15 g (1 kašika)

Tinktura za groznicicu

– 200 g grančica u cvatu, umočite u litar 96% alkohola (može i rakija), ostavite 10 dana (uz češće mućkanje), procedite i pijte po čašica 3 puta dnevno, 1/2 sata pre jela.
SPOLJNA UPOTREBA
Cela biljka se upotrebjava za kupke, jer jača nerve i leci od neurastenije. Mazanjem i utrljavanjem u kožu leci kožne bolesti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply