dojke i bradavice u trudnoci

[icegram campaigns=”14335″]

Da li želite da pričate o svim promenama na i u svom telu tokom trudnoće? To ponekad moše biti škakljivo pitanje kad su u pitanju delikatna područja. Sada ćemo ih i pomenuti – vaše bradavice i dojke. Da li bradavice na grudima počinju da vas svrbe, postaju tamnije ili vas čak i bole? Zašto je to tako i šta možete uraditi po tom pitanju?

Promene na bradavicama tokom trudnoće

Tokom trudnoće bradavice postaju osetljivije, počinju da svrbe i često postaju tamnije. Ovakve promene mogu početi tokom prvog, drugog ili trećeg trimestra trudnoće. Žene koje su trudne po prvi put mogu biti vrlo iznenađene ovakvim promenama na bradavicama, ali kod promena u trudnoći se malo toga može uraditi.

Promene na bradavicama tokom trudnoće: simptomi, uzroci i strategije

Bradavice koje svrbe

Uzroci:

  • Znak da će vam se uskoro pojaviti strije na grudimo
  • Svrab na koži tokom trudnoće
  • Pražnjenje bradavica
  • Promene u nivou hormona

Strategija:

Ako imate strije na grudima ili vas svrbi koža, delove kože koje vas svrbe održavajte čistim i suvim i redovno hidrirajte suvu kožu. Ako vas bradavice svrbe zbog pražnjenja mleka, takođe ih održavajte čistim i dobro čistite iscedak. Ako ovo ne pomogne u smanjivanju svraba, nanosite maslinovo ulje na bradavice, držite ga oko 5-10 minuta, a zatim ih dobro obrišite mokrim peškirom. Kad su u pitanju hormonske promene koje su normalne u trudnoći, ne možete da učinite mnogo, ali hidratacija kože bi trebala da vam pruži bar privremeno olakšanje.

dojke i bradavice u trudnoci

Bradavice su osetljive, bolne i predeo oko bradavica se povećava

Uzrok

Tokom trudnoće se menja nivo hormona i količina krvi u vašem telu se povećava. Ovo uzrokuje razvoj i uvećavanje mlečnih žlezda i grudi vam postaju veće. Kao rezultat hormonalnih promena, bradavice vam mogu postati osetljivije ili suve, a predeo oko njih može postati veći.

Strategija

Po prirodi stvari, trudnoća izaziva niz promena i ne postoje uvek načini da se nosimo sa njima. Međutim, ako neprestano dodirujete, češete ili na neki drugi način stimulišete bradavice, ovo može uzrokovati kontrakcije materice, a da ne pominjemo bakterije koje se mogu razviti na bradavicama. Nemojte ih nikako bespotrebno dodirivati! Ako su vam bradavice suve, stavljajte na njih peškir pokvašen hladnom vodom. Ovo može smanjiti bol, ali pazite da se ne prehladite.

Isturene Montgomerijeve žlezde

Razlog

Bele Montgomerijeve žlezde koje se nalaze na tamnom predelu oko bradavice su zapravo lojne žlezde koje štite vaše bradavice. Tokom trudnoće lako akumulirate masnoće i zato Montgomerijeve žlezde postaju ispupčenije nego obično.

Strategija

Iako svako ima Montgomerijeve žlezde, njihov broj i veličina se razlikuju od osobe do osobe. Nema načina da ih smanjite ili eliminišete. Nemojte brinuti ako se uvećaju tokom trudnoće.

Badavice u trudnoći postaju tamnije

Razlog

Od otprilike 21. nedelje trudnoće, dva hormona – estrogen i progesteron – počinju da se luče u većim količinama. Ovi hormoni podstiču lučenje pigmenta melanina koji zatim stimuliše melanosice. Rezultat toga je da predeo oko bradavica postaje tamniji. Ovo takođe može uzrokovati neke kožne probleme.

Strategija

Ne postoji način da se ovaj pigment nekako izbeli. Ipak, nakon trudnoće će pigment postepeno nestajati kada se hormoni vrate u normalu. Bradavice će vam se ponovo smanjiti i postati svetlije, tako da nema razloga za brigu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply