Brokoli je bogat važnim hranljivim sastojcima i blagotvorno deluje na opšte zdravlje, kao i na određene zdravstvene probleme.

Brokoli sadrži visoke koncentracije vlakana (i rastvorljivih i nerastvorljivih) i vitamina C. U samo 100g brokolija ima 150% preporučene dnevne doze (89,2 mg) vitamina C. Uz to, brokoli je bogat i vitaminima A (21% preporučene dnevne doze), K i B kompleksa, folatom (16% preporučene dnevne doze), kao i gvožđem, cinkom, fosforom i fito nutrijentima. Svež brokoli sadrži sledeće fito nutrijente: tiocijanati, indoli, sulforafan, izotiocijamVkao i flavonoide: beta karotin, kriptoksantin, lutein i zeaksantin. Istraživanja pokazuju da ovi sastojci pomažu u zaštiti od raka prostate, debelog creva, bešike, pankreasa i dojke. Brokoli sadrži i malo kalorija: samo 34 na 100 g.
Tokom poslednjih nekoliko godina, istraživači širom sveta su identifikovali brojne koristi koje brokoli ima za zdravlje.

Brokoli u prevenciji osteoartritisa: britanski istraživači su otkrili da sulforafan, sastojak iz brokolija, može da pomogne u borbi protiv osteoartritisa. Naime, sulforafan može da blokira enzime koji uništavaju hrskavicu i uzrokuju upalu.

Pošto je bogat i kalcijumom i vitaminom K, brokoli blagotvorno deluje na zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.

Kada se primeni u vidu obloga, stavljanjem ekstrakta brokolija direktno na kožu, štiti kožu od UV sunčevog zračenja, te na taj način može preventivno da deluje na pojavu raka kože.

Konzumiranje brokolija utiče na proizvodnju enzima u organizmu koji štite krvne sudove i smanjuje molekule koji ih oštećuju. Na taj način brokoli blagotvorno deluje na srčane probleme, posebno na oštećenja srca koja nastaju usled dijabetesa.

Brokoli snižava rizik od raka: konzumiranje brokolija snižava rizik od raka bešike za oko 40%, prema istraživanju Rozvel park instituta za rak u SAD.

Enzim mirozinaze iz brokolija može da smanji rizik od raka. Ali, dužim kuvanjem se uništava ovaj enzim, pa brokoli treba jesti ili sirov ili kratko obaren.

Sulforafan iz brokolija pomaže u borbi protiv Helikobaktera, bakterije koja stvara probleme u digestivnom traktu i odgovorna je za povećani rizik od raka želuca.

Sastojak indol-3-karbional ima i antikancerogeno dejstvo, ali i podstiče funkciju jetre.

Brokoli čisti organizam od zagađivača iz životne sredine, otkrili su istraživači iz Džons Hopkins Blumberg škole za javno zdravlje u Baltimoru, SAD. Učesnici u istraživanju, stanovnici jednog od najzagađenijih regiona u Kini, koji su konzumirali pola šolje napitka od izdanaka brokolija, izbacivali su iz organizma veće količine benzena i akroleina, poznatih kancerogenih materija iz vazduha.

Sulforafan iz brokolija (ovaj sastojak imaju i druge kupusnjače), u početnoj je fazi ispitivanja u tretiranju problema sa ponašanjem kod autistične dece. Prvi rezultati obećavaju.

Brokoli je bogat vlaknima koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

Brokoli je bogat kempferolom i izotiocijanatima koji deluju protiv upala. Istraživanja su pokazala da ovi sastojci imaju sposobnost da smanje alergijsku reakciju organizma.

Brokoli alkalizuje organizam, što blagotvorno deluje na opšte zdravlje.

RECEPT
Puding od brokolija
Priprema: 15 minuta + pečenje 50 minuta
Energetska vrednost po komadu: 285 kcal

POTREBNO JE (ZA 6 OSOBA):
600 G ZAMRZNUTOG ILI SVEŽEG BROKOLIJA
30 G BRAŠNA
3 DL MLEKA
3 JAJETA
80 G STRUGANOG PARMEZANA
30 G PUTERA

PRIPREMA:
1. Otopiti puter u šerpici, dodati brašno (odjednom), pržiti 3-4 minuta i na kraju sipati mieko po malo, uz stalno mešanje, kako se ne bi stvorile grumuljice. Kuvati bešamel 6-7 minuta, posoliti, dodati parmezan i ugasiti vatru. Skuvati brokoli, ocediti ga i ohladiti u hladnoj vodi.

2. Ostaviti sa strane 6-7 buketića brokolija i umutiti ostatak brokolija sa bešamelom i jajima. Pomešati sa polovinom odloženog brokolija i podeliti na modle od po 2 dl, obložene masnom hartijom.

3. Prebaciti puding u dubok pleh, dodati vodu tako da pokrije 2/3 pleha i sve peći u rerni na 180°C oko 40 minuta.

Ostaviti puding da se ohladi, izvaditi na tanjire i ukrasiti preostalim brokolijem. Po želji, pospite struganim parmezanom i ljutom papričicom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply