bromelije

Uzgoj i nega bromelija

Bromelije domu daju egzotičnu notu i donose osećaj tropske i sunčane klime. Uzgoj bromelija kao sobnih biljki je lak, a baštama u zatvorenom će dati zanimljivu teksturu i boju. Naučite kako da negujete bromelije i imaćete dugovečnu jedinstvenu sobnu biljku koja zahteva veoma malo brige.

Bromelije

Neobičan izgled bromelija može da vas navede na pomisao da oko ovih biljki ima mnogo posla i da za uzgoj zahtevaju posebne baštovanske veštine. Ove biljke su cenjene zbog mesnatog lišća koje raste u prirodnoj rozeti. Pred kraj životnog veka, bromelije mogu da formiraju cvast ili cvet čiji oblici i boje mogu bitno da se razlikuju od vrste do vrste. Široki listovi imaju oblik mača ili lopatice i rastu oko središnje čašice. U planinskim staništima ove čašice služe za skupljanje vode.

bromelija gajenje

Bromelije su često epifite (biljke koje rastu na drugim biljkama ali ne parazitiraju) i drže se za drveće ili druge strukture. Dakle, one ne parazitiraju na biljkama domaćinima, već ih koriste kao platforme sa kojih mogu da upijaju sunce i vlagu.

bromelije uzgajanje

Kako se gaje bromelije ?

Ove biljke lako možete naći u rasadnicima i garden centrima. Biljkama je potrebno srednje do jako svetlo za uzgoj u zatvorenom prostoru.

Novi baštovani koji savladavaju uzgoj bromelija otkriće da njima nisu potrebne duboke saksije niti debeli sloj zemlje. One bolje uspevaju u plitkim saksijama, a za rast im je potrebno veoma malo zemlje pa zato mogu da se uzgajaju u supstratima za orhideje, mešavini drvene kore, sfangumu i drugim organskim podlogama.

bromelija sobna biljka

Nega bromelija

Nega bromelija je laka i ne zahteva posebne alate ili đubriva. Tokom sezone rasta biljke prihranjujte svakog meseca đubrivom razređenim u odnosu 1 : 1.

Potrebe za vodom se lako zadovoljavaju tako što ćete napuniti čašicu u osnovi listova. Voda koja se nakupi u saksiji trebalo bi da se prazni jednom nedeljno jer se tako uklanjaju trunje i uginuli insekti koje privlači stajaća voda u čašici.

Da biste povećali vlažnost vazduha i održavali vlažnu atmosferu, saksiju stavite u posudu sa šljunkom koja je do pola napunjena vodom. Vodite računa da korenje nije potopljeno u vodu jer to može da izazove njegovo truljenje.

Neke vrste bromelija odlično uspevaju i kao „vazdušne“ biljke tako što se lepe ili ugnježđuju na oblice, mahovinu ili neke druge organske podloge koje nisu zemlja. Možda ste već videli tilandsiju kako bez zemlje raste prikačena za ljusku kokosovog oraha. Ove biljke lišćem  prikupljaju sve hranljive materije i vlagu koja im je potrebna, međutim, za uzgoj bromelija u kući im je potrebno malo vaše pomoći.

Životni ciklus bromelija – uzgoj „mladunaca“ bromelija – razmnožavanje

Ne krivite sebe ako vaša bromelija počne da vene za godinu ili dve. Ove epifite nisu dugovečne i obično završavaju životni ciklus nakon cvetanja. Premda će sobne bromelije nakon nekog vremena početi da propadaju i prestati da rastu, one će ipak stvoriti potomke, odnosno mladunce (tačnije izdanke), koje možete da odvojite od roditeljske biljke i uzgajate kao nove.

Razmnožavanje bromelija je jednostavno kao i njihov uzgoj.Posmatrajte izdanke u osnovi biljke i negujte ih dok ne dostignu dovoljnu veličinu da mogu da se odvoje od roditeljske biljke. Najbolje je potomke ostaviti na roditeljskoj biljci dok ne dostignu trećinu njene veličine. Ako ih odvojite ranije, trebaće im više vremena da dostignu zrelost. Da biste ih odvojili, odsecite ih sa roditeljske biljke i potom ih posadite u mešavinu sa sfangumom ili bilo koji drugi dobro proceđujući supstrat. Na žalost, nakon toga stara biljka može na gomilu komposta ali ostaju vam male indigo kopije koje možete da negujete do pune zrelosti kada ciklus počinje iznova.

bromelije uzgoj

Ove male bromelije traže istu negu kao i odrasle. Čim mladunci formiraju čašicu, važno je da ona uvek bude puna vode da bi mlada biljka imala dovoljno vlage.

Uzgoj bromelija je lep hobi koji može da traje godinama ako berete izdanke.

U neke od najpopularnijih bromelija za sobni uzgoj spadaju i ehmeja, guzmanija i vresija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply