U lečenju bronhijalne astme pomažu i određeni biljni preparati koji se nabavljaju u biljnim apotekama. Međutim, treba napomenuti da se lečenje astme lekovitim biljem smatra samo dopunskom terapijom, jer se napad bronhijalne astme može zaustaviti samo primenom odgovarajućih tekova. Neki bolesnici su puni hvale za određene biljne čajeve protiv astme, pa ćemo zbog toga navesti više biljnih preparata u obliku čaja, koji deluje blago i koji se bez opasnosti mogu koristiti kao domaći lekovi. Koriste se: podbel, bokvica, oman, divizma, slez, hajdučka trava, timijan.

* Uzeti 60g lista podbela i lOg lista i cveta žute i bele hajdučice (sporiša) ili 60g lista podbela i po 20g belog i crnog sleza ili po 25g cveta i lista podbela i cveta limuna i pomoranđze ili po 40g šargarepe i lista podbela i 20g timijana (pitoma majčina dušica).

* Od navedenih biljaka lekoviti čajevi se spravljaju tako što se 3 kašike mešavine preliju sa pola litra vrele vode i ostave poklopljone 4 sata. Procediti, po ukusu zasladiti medom i piti u toku dana.

Za bronhijalnu astmu

Bronhijalnu astmu mogu izazivati razni alergeni u životnoj sredini čoveka: prašina, bakterije, buđ, vlaga, perje…ali i neke namirnice. Ako ste pri pogledu na bogatu trpezu zaboravili na to. da na određenu hranu reagujete astmom, preporučujemo vam dva čaja koji olakšavaju disanje i pospešuju izlučivanje sekreta iz disajnih puteva:

* Koren belog sleza 50 g, timijan 50 g.

* Izmešati sastojke i u tri šolje Vode tri čajne kašičice mešavine kuvati 5-10 minuta. Posle kuvanja odmah procediti i čaj piti u toku dana po nekoliko gutljaja. *List crne ribizle lOg, bokvica lOg, slatko drvce lOg, dan i noć 15g, timijan 15g,list pitomog kestena 20g, rosulja bokvica 20g.

* Izmešati sastojke i u tri šolje vode tri čajne kašičice mešavine, kuvati 5-10 minuta.Procediti i u toku dana piti tri šolje toplog čaja.

* Pravilo je da se cvasti zove (bazge) ne smeju kuvati. 30 grama suvih cvasti, isit-njenih ili celih, prelije sa litrom ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji oko 15 minuta.Procedi se i pije nekoliko šolja dnevno.zaslađeno sirupom od višnje. Bronhitičarima i astmatičarima topao čaj olakšava iskašljavanje nakupljene sluzi u disajnim cevima.

* Borove iglice se uspešno koriste za bolje izbacivanje šlajma, protiv plućnih tegoba, a naročito protiv prehlade i bronhijalne astme.Sakupite kilogram što mlađih borovih iglica, dobro ih isperite i poredajte na suvu salvetu da se ocede. Redajte ih u veću staklenu teglu i pri tom ih sabijajte, a svaki red zasipajte šećerom. Na kilogram iglica dodajte oko kilogram šećera. Napunjenu teglu zatvorite celofanom i ostavite da odstoji pet-šest nedelja. Iglice će za to vreme pustiti dosta lepljivog soka. Procedite, sipajte u čistu staklenu teglu i koristite kao običan med.

Čajne mešavine za astmu

* Da bi se kod astme ublažio nadražaj na kašalj, usled kontrakcije u bronhijama, kao i gušenje, koristan je čaj od
cveta lavande: lOg cveta preliti sa 200 ml ključale vode. Uzima se po 4 šolje čaja dnevno. Ova biljka se može primeniti i za inhaliranje bronhija s tim što se u mešavinu doda i 5 ml alkohola. Ovakvom primenom lavandula ima dezinfikujuće delovanje, a i smanjuje lučenje bronhijalnog sekreta.

* U slučaju jakog asmatičnog napada, od domaćih sredstava treba primeniti sledeće: širom otvoriti prozore i davati jaku kafu četvrt sata dok traje napad. Noge držati u.toploj vodi ili umotati oblogama od slačice. Ukoliko se napad ne smiri na ovaj način, najbolje je pozvati lekara.

Upotreba lekovitog bilja kod astme uglavnom predstavlja dopunsku terapiju. Koriste se podbel, bokvica, oman, divizma, izop i drugo bilje. Može se koristiti pojedinačno ili u kombinacijama tako da postoji veliki broj čajnih mešavina za ovu namenu.

* Čaj od cveta divizme priprema se prelivanjem lOg cvetova litrom ključale vode. Posle 10 minuta, čaj se procedi i u toku dana popije polako u gutljajima.

* Čaj od podbela, izopa ili bokvice treba piti 2 do 3 šolje u toku dana, a pripremaju se prelivanjem jedne kafene kašičice čaja sa 200ml ključale vode. Poklopljeno stoji 15 minuta. Proceđeni čaj treba zasladiti medom i popiti polako u gutljajima.

* U narodnoj medicini u toku napada astme mogu se priređivati i dimne inhalacije od podbela.

* Po 25 grama: bokvice, divizme, plućnjaka, podbela, pa dve kafene kašike čajne mešavine preliti šoljom ključale vode. Ostaviti da poklopljeno stoji 15 minuta, procediti i u toku dana piti 2-3 šolje sveže pripremljenog čaja.

* Podbel lOg, hajdučka trava lOg, kopriva 20g, plućnjak 20g, bokvica 40g: dve kafene kašičice čaja preliti šoljom ključale vode. Poklopiti i kada se prohla-di procediti. U toku dana popiti 2-3 šolje čaja.

* Po 25 grama: cveta i lista crnog sleza, lavandule, podbela, hajdučke trave, pa po jednu kafenu kašičicu čaja preliti šoljom ključale vode, poklopiti i posle 10 minuta procediti. U toku dana popiti 2 do 3 šolje sveže pripremljenog čaja.

* Majčina dušica lOg, tamjan lOg, dan i noć lOg, oman 20g, podbel 50g: tri kafene kašičice čaja preliti sa 1/4 litra ključale vode. Poklopiti i posle 30 minuta procediti. U toku dana proceđeni čaj popiti polako u gutljajima.

Astma- hrana (da i ne)

* Zabranjuju se: alkoholna pića, pušenje, uzimanje u većoj meri pasulja, boba, sočiva, mesa, pihtija, žumanca jajeta, mozga, spanaća, starog vina, kafe, jačeg čaja, kakaoa, čokolade, piva, iznutrica, suvomesnatih proizvoda i jakih začina. *Preporučuje se: mleko, belance jajeta, sir, krompir, šećer, rezanci, makarone, suvi kolači zaslađeni medom, hleb (sve u umerenim količinama). Meso uzimati sveže i u manjim količinama, jednom dnevno i dobro pečeno, po mogućnosti samo za ručak, sa što manje soli. Koristiti dovoljno voća i povrća.

* Asmatičarima se preporučuje (uz redovnu terapiju) da 500g meda, 70g sitno rendanog korena rena i 70g istucanog belog luka pomešaju sa lOOg mladog masla (butera). Sastojke dobro izmešati i uzimati jedan sat pre jela, po jednu su-penu kašiku u toku mesec dana.

Sirupi za lakše disanje

Pored sirupa od belog sleza i jagorčevine navešćemo još neke sirupe koji se mogu pripremiti u svakom domaćinstvu:

Sirup od crnog luka

* Jednu glavicu crnog luka sitno iseckati i izmešati sa 3 kašike šećera i 1/8 litre vode. Sve prokuvati nekoliko minuta. Zatim ostaviti da stoji 3-4 sata posle čega se procedi i dobro iscedi sva , tečnost. Upotrebljava se 3-4 puta dnevno po kafena kašičica. Sirup od belog luka

* Pet čenova belog luka sitno iseckati i sa 5 kafenih kašičica šećera i lOOcj. vode zagrejati do ključanja. Procediti kroz gazu. Uzimati u toku dana više puta po kafenu kašiku ovog sirupa. Sirup od crne rotkve Može se pripremati na dva načina:

* Jednu veliku crnu rotkvu sitno izrendati i pomešati sa 3 kašike meda i posle deset sati procediti sirup. U toku dana uzimati nekoliko kašika tog sirupa.

* Crnu rotkvu izdubiti i dobijenu šupljinu ispuniti medom ili još bolje žutim šećerom. Ostaviti par sati da odstoji na toplom mestu. Posle tog vremena pojesti polako prvo sadržinu šupljine, a posle može i rotkvu. Bokvica sa medom

* List bokvice sitno zdrobljen, sa malo vode, zagreje se do ključanja. U ovako dobijenu kašu dodati meda u istoj količini i dobro promešati. U toku dana uzimati češće po jednu kafenu kašičicu.

Čajevi

* Čaj od anisa: jednu vrhom punu kašičicu zdrobljenog semena preliti sa Va litre ključale vode. Poklopiti I posle 10 minuta procediti. Piti 2-3 šolje čaja u toku dana, zaslađenog medom. Naročito je pogodan za malu decu.

* Čaj od korena jagorčevine: kafenu kašiku korena zagrejemo do ključanja sa xk litre vode. Posle 5 minuta procediti. Piti 2-3 šolje u toku dana.

* Čaj od majčine dušice ili timijana:

dve kašičice čaja prelije se sa 1/4 litre ključale vode. Poklopi se i posle deset minuta procedi. U toku dana treba popiti 2-4 šolje, uvek sveže pripremljenog čaja.

* Čaj od vranilove trave: koristi se za grgljanje kod upale grla. Priprema se prelivanjem jedne kafene kašike trave sa V4 litre ključale vode. Poklopljeno stoji deset minuta i zatim procedi.

* Čaj od mešavine lista i cveta crnog sleza i korena jagorčevine: Naročito je pogodan za decu: dve kašičice mešavine preliti sa lk litre ključale vode, posle 10 minuta procediti. U toku dana piti 2-3 šolje sveže pripremljenog čaja, a zasladiti najboljim medom.

Za znojenje:

* Po jednu kašiku lipovog i zovinog cveta pomešati i popariti sa 400g ključale vode, poklopiti i što toplije popiti zaslađeno medom.

* Po 20g trave (cele biljke) dan i noć, boražine (Borago officinalis), pomoćnice, pasjeg grožđa, vrbove i brestove kore i pripremiti kao i prvi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply