Najveću primenu ekstrakti lista bršljana imaju u kozmetici. Koriste se u šamponima i preparatima za negu kože, kao i u okviru programa za celulit…

Neko bršljan (Hedera helix iz roda Araliaceae) smatra korovom, za nekoga je to lepa ukrasna biljka, a za mnoge narode ovo je bila biljka besmrtnosti. U staroj Grčkoj bršljan je bio posvećen bogu vina Dionisu, dok se u hrišćanskoj simbolici ova biljka vezuje za vernost, dugovečnost i večni život.

Bršljan je trajna zimzelena drvenasta puzavica koja se adventivnim korenovima hvata za drveće, zidove ili neku drugu podlogu. Ima razvijeno stablo debljine i do 20 cm. Listovi su kožasti, glatki, tamno zelene boje i različitog oblika. Nervatura na listovima je izražena, često beličasta. Cveta ujesen, cvetovi su neugledni, sakupljeni u štitaste cvasti. Plod je tamno plava okruglasta bobica veličine graška.

Kod nas se bršljan najčešće sreće u šumama brdskog područja, ali se gaji i kao ukrasna biljka. Dobro podnosi gradsku sredinu. Cela biljka je gorka i „otrovna”.

Ekstrat lista bršljana

Kao lekovita sirovina koriste se sveži ili osušeni listovi samoniklih biljaka i, redje, kora. List bršljana se koristi interno kod katara respiratornih organa, kao sredstvo za iskašljavanje. U slučajevima prekoračenja doze upotreba preparata sa ekstraktom lista bršljana može da dovede do lokalnog nadražaja sluzokože, tahikardije, glavobolje, muke, povraćanja i dijareje. Zbog veoma male dnevne doze interna upotreba ekstrakata bršljana se preporučuje samo u obliku standardizovanih biljnih preparata koji sadrže definisan sadržaj aktivnih materija.

Najveću primenu ekstrakti lista bršljana imaju u kozmetici. Koriste se u šamponima i preparatima za negu ko-
že, kao i u okviru programa protiv celulita. Poznato je da je celulit kozmetički problem koji nastaje usled poremećaja u perifernoj mikrocirkulaciji tj. izmenjenog odnosa između krvi koja protiče kroz krvne sudove i tečnosti koja se nalazi u međućelijskim prostorima tkiva. Zbog toga dolazi do degenerativnih promena u slojevima kože koja gubi elastičnost i gipkost, postaje neravna, bolna i dobija izgled tzv. “pomorandžine kore”.

List bršljana

List bršljana sadrži 2,5 – 6 % triterpenskih saponina flavonoide, poliacetilen… Saponini deluju protiv mikroba, olakšavaju iskašljavanje i razlazu gustu bronhijalnu sluz. Primenjeni spolja deluju blago nadražajno na kožu sluzokožu, poboljšavaju prokrvljenost površinskih slojeva kože, ubrzavaju dreniranje akumulirane tkivne tečnosti, smanju otoke, utiču na otklanja orožalih delova kože i povećavaju njenu elastičnost i vlažnost. Flavonoidi smiruju grč glatke muskulature.

Uz pomoć bršljana izravnajte “pomorandzinu koru”

Celulit nastaje zbog nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti, poremećaja u radu endokrinih žlezda, disfunkcija metabolizma, poremećaja cirkulacije, nasledja…

Kozmetički preparati čiji se efekat protiv celulita ostvaruje zahvaljujući prisustvu aktivnih komponenata lista bršljana pokazali su se efikasnim. Lakoapsorbujući anticelulit gel sadrži ekstrakte bršljana, divljeg kestena, nevena, ruzmarina i kofein. Aktivne komponente biljnih ekstrakata smanjuju naslage celulita, poboljšavaju mikrocirkulaciju, redukuju edeme i vraćaju koži elastičnost, a kofein smanjuje masne naslage. Redovnom upotrebom anticelulit gela redukuju se naslage celulita, smanjuju masne naslage i podiže tonus kože.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply