Uzročnici urinarnih infekcija naj češće su bakterije koje izazivaju razne tegobe i neprijatnosti.Preporučenu terapiju možemo, međutim, dopuniti nekim biljnim čajevima, ali i ishranom. Značajno mesto ovde zauzima brusnica.

Naučnici u Švedskoj otkrili su da su bakterije koje prouzrokuju infekciJe mokraćnih puteva posebno sklone da izazivaju tegobe, vezujući se za površinske ćelije
urinarnih puteva. Samo bakterije koje uspevaju da se čvrsto povežu sa ćelijama urinarnog trakta prouzrokuju oboljenja.

Brusnica ovo sprečava i tako deluje preventivno. Takođe, brusnice povećavaju nivo kiseline u mokraći koj a deluje kao blagi antibiotik, uništavajući prisutne bakterije. Odlično deluje i sok od brusnica. Prema nekim podacima, uzimanje soka dva puta dnevno no 2 dl sprečava i leči urinarne infekcije. Takođe je dokazano da brusnica doprinosi sprečavanju stvaranja kamena u bubregu i čak, njegovom rastvaranju.

Preporučuje se oko 1/2 litra soka dnevno kao delotvorna doza. Međutim, treba znati da sok od brusnice pomaže samo u oko 60 odsto slučajeva, jer su vrste bakterija Koje prouzrokuju tegobe izuzetno mnogobrojne.

Treba imati u vidu da sok od brusnice nikako ne predstavlja zamenu za antibiotik koji je lekar prepisao, jer u slučaju infekcije brusnica slabije deluje. Preporučuje se, međutim, kao preventivno sredstvo svima koji su skloni infekcijama mokraćnih puteva.

I čajevi napravljeni od lekovitog bilja su od pomoći u slučaju infekcije.Pre svega, koristi se bilje koje povećava mokrenje i tako ispira bakterije.

Čaj od dobričice (Glecho-ma hederacea L.):

20 g dobričice preliti litrom ključale
vode i ostaviti da stoji pola sata. Popiti u toku dana.

Čaj od daninoća (Viola tri-color L.):
tri kašike herbe kuvati 15 minuta u 400 g vode i to popiti u 3-4 puta u toku dana. Ukus se može doterivati voćnim sirupom.

Ne zaboravite da korišćenje lekovitog bilja predstavlja samo dopunu lekarskoj terapiji o čemu treba da se konsultujete sa vašim doktorom.

Čajne mešavine
Po 30 g cveta zove, ploda peršuna i kleke i 10 g morača izmešati i tri kašike smeše popariti sa pola litre ključale vode, poklopiti i ostaviti preko noći. Piti tri puta dnevno no čašu prejela.

-Po 20 g zdrobljenih plodova anisa, peršuna, celera, mrkve i kima izmešati i tri kašike smeše popariti sa pola litre ključale vode, poklopiti i posle tri sata popiti u 3 puta pre jela.

-Po 25 g iđirota, nane, zdrobljenih klekinja i peršunovog lista pomešati i tri pune kašike smeše popariti sa pola litre ključale vode, poklopiti i posle dva sata piti tri puta dnevno pre jela.

-Po 25 g lista nane, peršuna i breze, 10 g klekinja i 15 g morača izmešati i tri kašike smeše popariti sa pola litre ključale vode. Ostaviti poklopljeno preko noći. Piti umesto vode.

-Po 50 g lista medveđeg grožđa i breze, korena sladića, kukuruzne svile i peteljki od višnje pomešati i punu kašiku smeše kuvati 3-5 minuta u 1/4 l vode, poklopiti i ostaviti 2-3 sata na kraj šporeta, ali da ne vri. Pije se no čaša 4-6 puta dnevno bez šećera, uvek sveže pripremljen.

Diuretični čajevi sa peršunom

Peršun je u narodu najbolje poznata biljka za pospešivanje mokrenja. Može se sama koristiti ili u mešavinama.

-Tri kafene kašičice stucanog semena peršuna popariti sa pola litre ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata da odstoji. Procediti i piti tri puta dnevno pre jela.

-Po tri kafene kašičice sitno narezanog korena peršuna i celera pripremiti i piti kao prethodni čaj.

-Po 20 g korena peršuna, sladića, zečjeg trna, selena i koprive izmešati i tri kašike smeše kuvati 5 minuta u pola litra vode. Ostaviti 3 sata da odstoji. Nakon toga se procedi i pije u 3 puta pre jela.

Napomena: Trudnice ne smeju koristiti čajeve od peršuna, jer mogu izazvati kontrakcije. U biljnim apotekama postoje specijalni čajevi koje one mogu bezbedno koristiti.
POVEZANO >>> Čaj od brusnice
Brusnica u tradicionalnoj medicini

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply