brusnica kao lek

[icegram campaigns=”14335″]

Brusnica i zdravlje

Kada je zdrava hrana u pitanju, brusnica je na vrhu liste zbog visokih nutritivnih vrednosti i antioksidativnog dejstva i zato se često naziva „superhranom”. Evo na primer jedna sjajne vesti za one koji vole da broje kalorije: pola šolje brusnice sadrži samo 25 kalorija!

Brusnica je odlična za zdravlje celog organizma, konzumirajući brusnicu smanjujete rizik od infekcija urinarnog trakta, prevenirate nastanak tumora, poboljšavate funkciju svog imunog sistema, smanjujete svoj krvni pritisak itd.

brusnica zdravlje

Brusnica kao lek

Brusnica može biti prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe. Već smo rekli da ona pripada vrhu liste zdrave hrane i samim tim ne može da škodi Vašem organizmu, naprotiv! Brusnica je samo jedan u nizu prirodnih lekova za Vaš organizam, pa zašto ne iskoristiti lekovita svojstva ove čudesne voćke?

Brusnica kao lek se danas najviše koristi za prevenciju i lečenje infekcija urinarnog trakta koje uzrokuje Ešerihija koli i druge bakterije. Dokazano je da brusnica stimuliše stvaranje hipurne kiseline, koja ima jak antibiotički efekat. Brusnica pored toga što je dobra kao lek za urinarne infekcije pomaže u smanjenju bola, peckanja, svraba i drugih simptoma urinarnih infekcija. Naravno, ukoliko imate ozbiljnijih problema s urinarnim infekcijama, posavetujte se sa svojim lekarom jer u nekim slučajevima brusnica nije dovoljna za lečenje. Ipak, sok od brusnice se može normalno konzumirati zajedno s lekovima koje koristite za lečenje urinarne infekcije i na taj način ubrzati proces izlečenja.

Iako je to  manje poznato brusnica je dobar prirodni lek za smanjenje lošeg holesterola.Neka istraživanja su pokazala da konzumiranjem tri čaše soka od brusnice dnevno povećavate dobar holesterol (HDL) i tako umanjujete rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, neka od najnovijih istraživanja su pokazala da brusnica ima i mnoga druga lekovita svojstva jer pozitivno utiče i na čir na želucu, rak želuca i na bakterije u ustima.

Brusnica za urinarne infekcije

Urinarni trakt predstavlja sistem u organizmu koji iz njega uklanja višak tečnosti, a njegova normalna funkcija zavisi od rada njegovih pojedinačnih delova i njihovog zajedničkog funkcionisanja. Brusnica je jedan od najpoznatijih prirodnih lekova kada je u pitanju prevencija infekcije urinarnog trakta, posebno za one infekcije koje se vraćaju. Visok nivo proantocijanidina koji brusnica sadrži smanjuje prijanjanje određenih bakterija na zidove urinarnog trakta i na taj način pomaže u borbi protiv urinarnih infekcija. Američke studije iz februara 2016. pokazuju da kapsule od brusnice veoma pomažu kod infekcija urinarnog trakta, dok se sok od brusnice pokazao kao daleko manje efikasan. Razlog tome je što je potrebna izuzetno velika koncentracija brusnice da bi se sprečilo širenje urinarne infekcije. U sokovima od brusnice koje mi konzumiramo, nije pronađena dovoljna koncentracija brusnice. Zato možete napraviti domaći sok od brusnice i tako poboljšati zdravlje svog urinarnog trakta.

U lečenju svoje urinarne infekcije možete koristiti čaj od plodova brusnice:

30 grama suvih plodova brusnice kuvajte u pola litra vode dok polovina tečnosti ne ispari. U to dodajte kašičicu meda i pijte ovaj napitak tri puta dnevno posle obroka po jednu šolju. Ukoliko imate povišen nivo šećera u krvi, nemojte čaj zaslađivati medom.

Više>>> Brusnica i čaj sa peršunom za urinarne infekcije

Brusnica kao lek za bubrege

Urinarni trakt počinje bubrezima, gde se filtrira krv. Tu se proizvede 1 do 2 litra urina dnevno. Urin iz bubrega prolazi kroz tanke cevi mokraćnog kanala (uretre) do mokraćne bešike. Mokraćna bešika se onda širi jer se ispunjava urinom. Bešika skladišti urin sve dok je ne ispraznite. Međutim, može se javiti problem u funkcionisanju bubrega ukoliko imate neku infekciju urinarnog trakta. Da li možete koristiti brusnicu kao lek za bubrege?

Iako mnoge urinarne infekcije nisu ozbiljne, neke mogu dovesti do ozbiljnijih problema kao što su infekcije bubrega. Netretirane ili česte urinarne infekcije mogu dovesti do hronične infekcije bubrega. Hronične infekcije bubrega kogu izazvati trajno oštećenje bubrega, uključujući i lošu funkciju bubrega i visok krvni pritisak. Međutim, ako redovno konzumirate sok od brusnice (poželjno je da bude domaći), Vaši bubrezi neće morati toliko da trpe. Sok od brusnice čini urin kiselijim, a to smanjuje rizik od infekcija urinarnog trakta koje mogu dovesti do infekcije bubrega. Sok od brusnice takođe može biti koristan za ispiranje bubrega od viška kalcijuma koji dovodi do nastanka kamena u bubregu.

Saznajte više>>>  Čaj od listova i plodova brusnice

Čaj od brusnice za bubrege i bešiku

Kamen u bubregu obično se stvara jer vam je mokraća previše gusta što znači da u organizam ne unosite dovoljno vode. Ako je kamen manji od 5mm tada nije u pitanju kamen već pesak. Na svu sreću, narodna medicina se potrudila da nađe rešenje i za ovaj problem a to je upravo čaj od brusnice. Pomenuli smo već da je čaj od brusnice odličan za urinarne infekcije koja može lako da se proširi na bešiku. Samim tim što uništava bakterije koje se lepe za zid bešike, ovaj čaj isto tako ubija i bakterije u bubrezima i ne da da se stvori kamen. Ispijanje čaja od brusnice generalno smanjuje šansu da vam se stvore bakterije u mokraćnim kanalima, bilo da su u pitanju žene ili muškarci. Jednom rečiju, konzumirajte ukusni čaj od brusnice i nemojte brinuti da ćete imati problema kako sa bubrezima tako i sa bešikom.

Brusnica za bebe i decu

Bakterije u urinu su veoma česta pojava kod dece. Stoga, brusnica može povoljno delovati po zdravlje dece i u ovom slučaju. Osim toga, brusnica sadrži mnoge vitamine i minerale, pa zato može biti veoma hranljiv izvor dečijeg zdravlja. Urinarne infekcije su češće kod devojčica upravo zbog njihove kratke i prave uretre, pa je put bakterija do bešike veoma kratak. Deca slobodno smeju da konzumiraju čaj od brusnice za urinarne infekcije, ali sve uz nadzor lekara koji će kontrolisati doze unosa čaja.

Kada su u pitanju bebe, čaj od brusnice im možete davati tek od osmog meseca. Ipak, najbolje je da se posavetujete s lekarom. Ono što možete da uradite jeste da bebi nakon što napuni osam meseci brusnicu ubacite u ishranu tako što ćete je na primer pripremati zajedno sa drugim voćem ili tako što ćete bebi napraviti kašicu od brusnice, još nekog voća po izboru i grčkog jogurta. Pre nego što brusnice ubacite u blender sa drugim voćem, potopite ih u vruću vodu kako bi omekšale (dovoljno je da stavite 10 komada sušene brusnice).

Povezano>>> Brusnica u narodnoj medicini

Brusnica u trudnoći

Veoma je važno da u trudnoći konzumirate što više voća. Voće Vam između ostalog pomaže da ostanete zdravi jer voće Vaš organizam snabdeva nutrijentima. Ali da li je pametno konzumirati brusnicu u trudnoći?

Brusnica je pre svega ukusna i hranljiva voćka koja je bogata vitaminom C, pa nema razloga da ne konzumirate brusnicu u trudnoći, osim ako Vam to lekar nije striktno zabranio iz nekih razloga. Brusnicu možete da jedete i kao svež plod, a možete je konzumirati i u vidu soka ili čaja. Nekim trudnicama prija ukus sušenih brusnica, pa možete i njih jesti ukoliko Vam to odgovara. Brusnica je odličan dodatak ishrani i zbog svoje hranljivosti je korisna za mnoga isceljenja u organizmu. Trudnicama se preporučuje da preventivno piju čaj od ploda brusnice upravo zbog urinarnih infekcija kojima su trudnice sklone. Čaj od brusnice u trudnoći možete piti i ukoliko imate neku blažu urinarnu upalu. Ako je upala ozbiljnija, onda svakako treba da se posavetujete s lekarom. Brusnica je u principu bezbedna kada se konzumira u trudnoći, ali se zbog oksalne kiseline koju sadrži ne preporučuje u prevelikim količinama. Važno je da se u konzumaciji prave pauze.

Brusnica je poularna kao lek za urinarne infekcije ali ono što je važno da znate jeste da brusnica nije zamena za antibiotike! Ako sumnjate na ozbiljniju infekciju, obavezno se obratite lekaru, naročito ako imate povišenu temperaturu, bol u leđima, drhtavicu ili krv u urinu.U tim slučajevima je vaše zdravlje ozbiljno ugroženo. To može značiti da je u pitanju bubrežna infekcija koja zahteva lekarsku pomoć.