Brusnica u tradicionalnoj medicini

Brusnice su plodovi različitih vrsta iz roda Vaccinium srodnih borovnici. A, biljka brusnica (Vaccinium vitis-idaea L.) je zimzeleni, niski žbunić sa tankim, okruglastim i poleglim grančicama.

Na kratkim dlakavim drškama su kožasti listovi celog ruba. Sa gornje strane su tamnozeleni i sjajni, a na naličju svetlozelene “mat” boje, sa smeđim tačkastim žlezdama. Cvetovi su zvonasti, beli ili ružičasti, na kratkim crvenkastim, dlakavim cvetnim drškama,sakupljeni u bogate grozdaste cvasti na krajevima grana. Plodovi brusnice su loptaste, crvene, sočne, sjajne, mnogosemene jestive bobice.

Ova vrsta raste u četinarskim i mešovitim lišćarsko-četinarskim šumama, najčešće sa borovnicom. Ima je u severnoj Evropi i Aziji i Severnoj Americi. Rasprostranjena je i kod nas na odgovarajućim staništima.

Kao biljna lekovita sirovina upotrebljavaju se list (Vitis idaeae folium) i plod (V.i. fructus). List se bere u rano prole će od otapanja snega sve do cvetanja biljke. Bobice se, kad sazru, beru krajem leta. U listu ima 6-9% arbutina, do 9% tanina, flavonoida, raznih organskih kiselina i drugih sastojaka. Plod brusnice sadrži do 7% šećera, organske kiseline, glikozide, pektine, tanine, boje, vitamine…

Zbog sadržaja arbutina list deluje antiseptički u urinarnom sistemu. Koristi se kao i list medveđeg grožđa (Uvae ursi folium) u pomoćnoj terapiji kod upale mokraćnih puteva. U tradicionalnoj medicini upotrebljavao se i slučajevima gihta, reumatizma i kamena u mokraćnim putevima.

Čaj od lista brusnice se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja i deci mlađoj od 12 godina. Od neželjenih efekata su, zbog sadržaja tanina, moguće tegobe u sistemu za varenje. Uporedo sa ovim čajem ne preporučuje se uzimanje hrane ili lekova koji povećavaju kiselost mokraće.

Bobice se jedu sveže, a upotrebljavaju se i za kompot, slatko, sok. U tradicionalnoj medicini sok ploda brusnice daje se obolelim od groznice, lakših oblika povišenog krvnog pritiska, proliva, za poboljšanje apetita i za pospešivanje izlučivanja mokraće.

Srodne ovoj vrsti brusnice su i, severna brusnica (Vaccinium oxycoccus L.) i – američka brusnica (Vaccinium macrocarpon Ait.). Prva ima tamnocrvene, često pegave kisele bobice veličine ribizle. Rasprostranjena je u Severnoj Americi i Aziji, i srednjoj Evropi. Američka brusnica je robusni) a od vrste V.oxycoccus i ima krupne, ružičaste do tamnocrvene bobice. Rasprostranjena u severoistočnom delu SAD, a gaji se u Masačusetsu, Nju Džersiju i Viskonsinu.

Kao pomoćno sredstvo u prevenciji upala mokraćnih puteva upotrebljava se sok plodova najčešće od ove 2 vrste, ili preparati izrađeni od njihovog suvog ekstrakta. Utvrđeno je da u soku brusnice ima antocijana, katehina, triterpena, oko 10% ugljenih hidrata, organskih kiselina (limunska, jabučna, bebzojeva), vitamina C. Smatra se da brusnica deluje povoljno kod upala mokraćnih puteva tako što zaiseljava mokraću i sprečava «hvatanje» mikroorganizama (najčešće Escherichia coli) za zidove mokraćnih puteva. Na taj način se pospešuje izlučivanje bakterija iz urinarnog trakta. Kod pacijenata sa nemogućnošću kontrolisanja mokrenja brusnica smanjuje razgradnju mokraće i razvijanje neprijatnog mirisa amonijaka.

Neka istraživanja pokazuju da još nepoznati sastojak soka brusnice deluje na bakterije nastanjene u ustima koje dovode do raznih bolesti zuba i zubnog mesa. U laboratorijskim eksperimentima je za sok brusnice utvrđeno da deluje na neke vrste gljivica. Potrebna su dodatna ispitivanja koja bi potvrdila efikasnost ove biljke i u ovim indikacijama.
POVEZANO >>> Čaj od brusnice
Brusnica čaj za urinarne infekcije
Brusnica čaj od listova i bobica

Loading...
loading...
loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply