covek-mikroskop

Nefrologija je jedna od grana medicine koja je specijalizovana za proučavanje, dijagnostikom i lečenjem bolesti koje su usko povezane sa bubrezima.

Bubrezi su organ koji ima suštinski značaj za funkcionisanje čoveka jer čiste krv od toksina i vraćaju je u organizam. Mnoge bolesti prolaze ne opaženo, bez simptoma sve dok rad bubrega ne oslabi što je ozbiljno stanje koje zahteva ozbiljno lečenje.

Nefrolozi kao lekari se koncentrišu na funkcionisanje bubrega i često sarađuju sa urolozima koji tretiraju čitav urinarni sistem, bešiku, urinarne puteve i bubrege.

Zato ako se posumnja na neki problem najčešće se prvo poseti urolog, a onda potom i nefrolog za detaljno pregledanje samo organa za prečišćavanje krvi.

Koje su najčešće bolesti bubrega i koje su opcije lečenja?

Pesak i kamen u bubregu su česta bolest bubrega gde se depoziti minerala i soli formiraju pesak i kamenčiće koji ometaju rad i stvaraju ogromne probleme.

Bol je jaka, krv u urinu, otežano mokrenje, pojava temperature, infekcija…, a ovo stanje se i ne primeti sve do ultrazvučnog pregleda ili analize urina kada se uoči postojanje infekcije.

Hronična bolest bubrega nastaje kao postepeno slabljenje funkcije bubrega, a nastaju kao posledica dijabetesa, visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i genetskih predispozicija. Zbog toga je važno da svi oni koji imaju preduslove za razvoj bolesti ili ih već imaju, da redovno komentarišu zdravstveno stanje i funkciju bubrega.

Zatajenje bubrega tj. akutna bubrežna povreda nastaje kao posledica obilnog krvarenja, teške dehidratacije, lekova i utiče na celo telo. Događa se iznenada i ima ozbiljne posledice i najčešće se javlja kod starijih osoba.

Što se tiče lečenja, ono podrazumeva promenu životnih navika i uzročnika koji su doveli do problema u radu. I lečenje bolesti kao izazivača je važno, a uz sve to postoji i medikamentozna terapija za razna bubrežna stanja.

Dijaliza je tretman koji se koristi onda kada bubrezi nemaju svoju funkciju i mašina vrši funkciju umesto njih, a transplatacija bubrega je poslednja faza kada se od donora dobija zdrav bubreg.

U svim ovim fazama, naši lekari su stručni i primenjuju najsavremenije metode u lečenju.

Šta nudi budućnost – nefrolozi u Novom Sadu i drugim većim gradovima donose revoluciju u lečenju

U situaciji da vam zatreba nefrolog Novi Sad i drugi gradovi donose revolucionarne načine lečenja i ranog otkrivanja, a u budućnosti će se svakako uvesti neke od ovih procedura:

Veštačka inteligencija će sve više pomagati u selekciji pacijenta i pronalasku najkompatibilnijih donora za transplataciju.

Pomoći će i boljem praćenju terapije nakon transplatacije pa će se ređe doći do odbacivanja organa i oporavak će brže teći.

Matične ćelije mogu postati revolucionarne i aktivno se radi na njihovom korišćenju u lečenju bubrežnih bolesti.

Unapređuju se i načini davanja dijalize i lečenja kada bubrezi slabe. Telemedicina omogućava specijalizovanu negu pacijenata iz svojih doma. Digitalni servisi omogućavaju lakše praćenje i kontrolisanje zdravstvenog stanja pacijenta.

Pored toga, i lekari imaju detaljniju obuku i preciznije lečenje zavaljujući tehnološkim inovacijama i u ovom segmentu nefrologije.

Naši pacijenti imaju pristup svetskim načinima lečenja pa će i ovi sistemi brzo primenjeni od strane nefrologa u Novom Sadu, Beogradu i drugim većim medicinskim centrima.

Kako izgleda prevencija bubrežnih bolesti?

Uvek je najbolje da se radi na prevenciji nego da se leči bolest pa je jedan od najboljih načina za održavanje dobrog zdravlja.

Normalna kilaža i zdrava ishrana su ključne za sprečavanje brojnih bolesti koje utiču na bubrege, ali i na njihovo opterećenje pa će raditi efikasnije i bolje kod ljudi koji vode računa o svom zdravstvenom stanju.

Optimalan unos tečnosti je ključna, ali i namernice koje neće izazivati pojavu kalcifikata u bubrezima što je uvod u teške infekcije.

Osim toga, pravilan unos lekova, samo po lekarskom receptu je takoše deo dobre brige o zdravlju bubrega i njihovoj funkciji. Alkohol i duvanski dim takođe štete i važno je da se u potpunosti isključe iz upotrebe da bi bubrežna funkcija bila očuvana.

I na kraju, važno je i redovno kontrolisati zdravstveno stanje. Poseta nefrologu ako postoji rizik od razvoja komplikacija, a inače redovno kontrolisanje urina i enzima bubrega za proveru njihovog rada. Godišnje treba uraditi i UZ abdomena što će pokazati i kakvo je zdravlje bubrega i kako oni funkcionišu.

Bubrežna oboljenja su česta, naročito kod starijih osoba i onih koji imaju neka dugotrajna oboljenja. Redovna kontrola i striktno lečenje je važno, a naši nefrolozi i medicinski centri će omogućiti da se stanja tretiraju prema svetski priznatim standardima i uz odličan rezultat lečenja.

Zakažite svoj pregled, uradite analizu krvne slike i analizu urina i proverite svoje zravlje. Celo telo će vam biti zahvalno, a organi će raditi besprekorno.