Bugenvilija uzgoj         

Bugenvilija je rod trnovitih ukrasnih loza, žbunja i drveća sa prolećnim listovima nalik na cvetove koji se nalaze blizu cvetova. Ova puzavica nalik na žbun se penje uz zidove i druge vidove oslonca, i ”vraća” se svake godine ako nije izložena niskim temperaturama. Različiti autori prihvataju između 4 i 18 vrsta u ovom rodu. Ovo su izvorne biljke Južne Amerike iz Brazila zapadno do Perua i južno do južne Argentine.

Gajenje bugenvilije

Bugenvilija je popularna ukrasna biljka u većini područja sa toplim klimatskim uslovima. Grad Lokarno u Švajcarskoj, sa svojom blagom mediteranskom klimom, poznat je po svojim bugenvilijama.

Bugenvilija cveta od juna do kraja oktobra, a u kućnim uslovima u toku leta i rane jeseni. Cvetovi ove prelepe biljke se razvijaju na vrhovima izdanaka. Mali neugledni cvetovi se nalaze unutar velikih brakteja, koje mogu biti različitih boja i veličina. Najkrupnije cvetove ima narandžasta Bugenvilija peruviana, koju nazivaju još i trobojna, jer su njene brakteje crvene boje nalik na ciglu, koja kasnije prelazi u crveno-narandžastu, a pri precvetavanju u ružičasto- naranžastu. Ružičasto-ljubičasta je Bugenvilija glabra. Cvetovi ostalih sorti mogu biti beli, žuti, ružičasti, narandžasti, crveni ili ljubičasti.

bugenvilija sadnja

Odlučite se da li ćete posaditi bugenviliju u zemlju ili u lonac. Bugenvilija uspeva na mestima koja su topla i relativno suva. Ako ste u hladnijoj i vlažnijoj zoni, vaša bugenvilija može da raste ako je posadite u loncu i odnesete u zatvoren prostor preko zime.

Bugenvilija raste veoma brzo. U vrtu može da poraste i do 6 m, a u kućnim uslovima do 3 m. Na njenim granama se nalaze brojne polusavijene bodlje, koje su zapravo njena prirodna adaptacija za pridržavanje među granama drveća.

Bugenvilija najbolje uspeva kada noćna temperatura ne pada ispod 16° C i kada dnevne temperature ne prelaze 38° C.

Ova biljka može zimovati u podrumu ili nekom drugom prostoru sa niskim osvetljenjem.

bugenvilija u saksiji

Za uspešan uzgoj nađite sunčano mesto za bugenviliju u vašem dvorištu. Ova puzavica voli sunce i ona će rasti najbolje na punom suncu, na otvorenom. Bugenviliji treba najmanje 5 sati na suncu svaki dan da napreduje.

Izaberite mesto sa plodnim i dobro dreniranim zemljištem. Bugenvilija neće rasti dobro u zemlji koja zadržava previše vode, tako da se uverite da je drenaža zemljišta prilično dobro. Ova biljka zahteva plodnu zemlju koja je blago kisela, sa pH vrednošću između 5,5 i 6,0.

Dodajte krečnjaka u zemljište da povećate pH ili sumpor da smanjite pH po potrebi.

Ako sadite bugenviliju u loncu, izaberite miks zemljišta sa potrebnim nivoom pH.

bugenvilija uzgoj

Sadnja bugenvilije

  • Iskopati rupu toliko duboku kao koren ove biljke. Dodajte visoko-fosfatno đubrivo u rupu da promoviše rast korena i koje će pomoći da cveće cveta. Uzmite svoju biljku iz kontejnera i posadite je u iskopanu rupu.
  • Ako želite da se bugenvilija popne uz oslonac ili zid, budite sigurni da je posadite u blizini tog objekta.
  • Ako sadite vašu biljku u kontejneru, pobrinite se da izaberete onaj sa dosta odvoda, pošto bugenvilija mrzi da je potopljena u vodi.

Održavanje bugenvilije

Zalivajte je štedljivo. Ova biljka će oslabiti sa previše zalivanja, zaključno sa rastom svog lišća umesto cveća. S druge strane, puštajući da se zemlja isušuje, vi ćete izazvati da biljka bude pod stresom. Nađite zlatnu sredinu – zalivajte je dovoljno da zadržite zemlju vlažnom, ali ne toliko da biljka pliva u vodi.

Đubrite je redovno. Hranite biljku sa đubrivom na svakih nekoliko meseci da bi cveće cvetalo. Previše često đubrenje može dovesti do toga da biljka raste prilično snažno, tako da ako smatrate da postaje prevelika, smanjite đubrivo.

Većina uzgajivača bugenvilije koristi 1: 1: 1 ili 2: 1: 2 đubrivo za redovno đubrenje, a ne visoko-fosfatno đubrivo koje se koristi pri sadnji. Organsko ili sporo-oslobađajuće đubrivo radi najbolje.

Budite sigurni da nađubrite biljku najmanje jednom godišnje, na početku proleća.

Unesite bugenviliju unutra preko zime. Ako živite u klimatskom području koje je hladno zimi, i zasadili ste svoju biljku u loncu, unesite je unutra preko zime. Ako je ostavite napolju, neće preživeti surove vremenske uslove.

cvijece bugenvilija boje

Orezivanje bugenvilije

Ovoj puzavici treba dobro rezanje da bi se forsiralo cvetanje i da bi zadržala lep oblik. Nakon što biljka završi cvetanje u sezoni, skratite je nekoliko centimetara. Ovo će promovisati zdrav rast u proleće.

Nosite rukavice prilikom orezivanja bugenvilije. Neki ljudi mogu dobiti osip od orezivanja ove biljke, sličan onom od bršljana.

Orezivanje osnovnih grana treba sprovesti u februaru mesecu. Orežite vrh koji raste, direktno nad listom ili pupoljkom, da bi ostalo oko 7 cm novog izdanka.

Bugenviliju je najbolje orezivati kada se osuše brakteje. Osim starih cvetnih stabljika, odsecite i malo onih sa svežim cvetovima.

bugenvilija puzavica

Kao puzavica, ova biljka može da prekrije celu fasadu vaše kuće. Može i da se oblikuje kao visoko, cvetno drvo, a u podnožju stabla sa cvetnom krošnjom deluju zanimljivo cvetnice ili lisno-dekorativne višegodišnje biljke.

U saksiji se bugenvilija može oblikovati u formu grma ili manjeg drveta.

Razmnožavanje bugenvilije

Ova biljka se razmnožava reznicama poluzrelih terminalnih izdanaka, koji nose cvetove u avgustu-septembru. Reznice bugenvilije se stavljaju u hormone za ožiljavanje. Odrasle biljke je potrebno presaditi svakog proleća, kako bi se uklonila iscrpljena zemlja, ili ih treba staviti u saksiju – samo veću za broj. Kao supstrat treba koristiti treset pomešan sa ilovačom i šljunkom ili peskom.

U hladnijim klimatskim područjima se mogu ukorenjivati zelene reznice u proleće ili poluodrvenele reznice leti, koje se stave u zemlju u teglama koje su grejane odozdo. Ako biljke rastu u toplijim krajevima gde mogu da prezime na otvorenom, tokom jeseni se uzimaju odrvenele reznice koje se stave u zemlju u vrtu. Biljka se može razmnožavati i povaljenicama u ranu jesen ili proleće.

Bolesti

Bugenvilija je biljka generalno otporna na bolesti, ali povremeno je ipak mogu da napasti lisne vaši i crveni pauk koji uzrokuje pojavu bolesno izbledjelog lišća. Biljku treba u više navrata celu poprskati insekticidima namenjenim uništavanju ovih štetočina. Pri pojavi crvenog pauka, treba dobro poprskati i donju stranu listova.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply