Jedan od uzroka proširenja vena na nogama jeste urođena slabost zida vena.Na to se obično nadovezuje zastoj krvi u venama prouzrokovan nekom smetnjom ili dugim stajanjem. Pod pritiskom krvi slabi venski zidovi popuštaju i počinju da se šire negde više, a negde manje izraženo. Vene tako postaju vidljivije, duže i krivudave, a postepeno se javljaju manji čvorići koji postaju sve veći i prosijavaju kroz istanjenu kožu. Pri najmanjoj povredi čvorići mogu da prsnu, izazivajući vensko krvavljenje. Na potkolenicama se često otvaraju rane na koži koje teško zarastaju. Boja kože ovih rana je tamna.

Čajevi za proširene vene

Napraviti smešu od po 5 kašika isitnjenog lista breze, lista i cveta hajdučice, lista i cveta konopljuše i igličastih listića bora. Jednu supenu kašiku mešavine preliti sa 2 dl proključale vode. Ohlađeno procediti i popiti svu količinu, a gustiš staviti kao oblog na obolela mesta.Ovaj čaj za proširene vene se priprema i pije tri puta dnevno posle jela.

Napraviti mešavinu od po 5 kašika izdrobljenih zrelih plodova divljeg kestena, izdrobljenih šišarki čempresa, izdrobljene kore lešnika sa granama i korena pirevine. Mešavinu preliti sa 1 litar proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 3 sata. U to potopiti lanenu krpu i stavljati kao oblog na bolno mesto.

Napraviti mešavinu od po 5 kašika isitnjenih plodova šipka, lista lazarkinje, cveta i lista kantariona, isitnjenih bobica kleke i isitnjenih bobica borovnice. Jednu supenu kašiku mešavine potopiti u 2 dl proključale vode, a kada se ohladi procediti i popiti svu količinu.Ovaj čaj za proširene vene se priprema i pije tri puta dnevno posle jela, a gustiš se koristi kao oblog.

50 g bokvice staviti u 1 litar proključalog belog vina. Kada odstoji 2 sata procediti i koristiti kao oblog za rane od proširenih vena. Pre stavljanja leka na ranu treba namazati ribljim uljem.

15 kašika isitnjenog lista bokvice potopiti u 1 l proključalog belog vina. Poklopiti i ostaviti 3 sata, zatim procediti i stavljati kao oblog na rane od proširenih vena i na one koje se gnoje. Pre stavljanja obloga, bolna mesta premazati maslinovim uljem.

Napraviti mešavinu od po 5 kašika isitnjene kore mladog hrasta, lista maline, isitnjene trave rusomače, isitnjenog korena pirevine i lista oraha. Mešavinu preliti sa 1 litar proključale vode i ostaviti poklopljeno 3 sata. Umočenu lanenu krpu koristiti kao oblog za bolno mesto. Oblog se menja svaki sat.

5 listova svežeg kupusa dobro oprati pod mlazom hladne vode. Debele žile izrezati a listove dobro izgnječiti da budu podjednako ravni. Tako spremljene listove potopiti u 100% rastvor borne kiseline i ostaviti da odstoje 3 sata, a zatim stavljati na bolna mesta dva puta dnevno.

Napraviti mešavinu od po 5 kašika kore mladog lešnika – leske, pirevine i isitnjenog lista kupine. Mešavinu preliti 1 l proključale vode. Oblog se stavlja svaki sat, a posle skidanja obloga rane se mažu maslinovim uljem.

Napraviti mešavinu od po 5 kašika samlevene kore mladog hrasta, isitnjenog lista bokvice i isitnjenog lista kupine. Mešavinu preliti 1 l proključalog vinskog sirćeta. Procediti i potopiti lanenu krpu koja se stavlja kao oblog dva puta dnevno po sat (stalno se kvasi proceđenom tečnošću).

Vrućom vodom preliti 10-15 listova čička i ostaviti da odstoji 3 minuta Stavljati mlake obloge na rane od proširenih vena. Prethodno ih namazati ribljim uljem sa donje strane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply