Afte su otvorene ranice na sluzokoži usne duplje i dosta su bolne, kako pri jelu, tako i pri govoru.
Afte mogu biti izazvane nekim od virusa kojih, normalno, ima u telesnim ćelijama, ali se aktiviraju tek kad dođe do nekog oboljenja organizma, poput nazeba, ali i loše higijene usta i zuba, preteranog pušenja ili od ljutih začina.

Prirodni biljni recepti

Za lečenje afti najčešće se koriste kapi za grlo i lekovite masti ili tablete za sisanje, koje prepiše lekar. No, pored toga i redovnog održavanja besprekorne higijene usta i zuba, veoma pomažu i prirodni lekovi za afte i biljna terapija, kao i pravilna ishrana.
Za prirodno lečenje afti koriste se bosiljak, čuvarkuća, anis, raztičak, žalfija, slez, ljubičica i dr.Dajemo nekoliko recepata:

Čaj za afte

Spraviti čaj za afte kuvanjem u litru vode mešavinu od po 3 grama bosiljka, majčine dušice, čička i žalfije, pa tim čajem više puta dnevno ispirati usta grgljanjem.

Prirodni lekovi za afte

Nekoliko puta dnevno žvakati sočne listove čuvarkuće ili belog luka, koje kasnije ispljunuti.

Nekoliko puta dnevno afte protrljati sokom od limuna.

Ispirati usta sokom isceđenim iz mladih listova borovnice. Ovo je posebno efikasno kod dečijih afti.

U 2 litra vode staviti 20 grama plodova borovnice, zagrejati do ključanja, pa mlakim odvarom ispirati usta i grlo. Koristiti i sok od svežih borovnica.

U litru vode prokuvati 100 grama svežeg bosiljka i dobijenim odvarom ispirati usta više puta dnevno.

Mlado lišće koprive, natopiti razblaženim vinskim sirćetom pa držati u ustima više puta po 10 minuta.

U poširu šerpu stavimo 10 kašika cveta kamilice i na to nalijemo 5 litara ključale vode. Gornja se odeća skine do kože, nagne se nad šerpu i telo pokrije preko glave čaršavom ili ćebetom. Pri tom se usta drže otvorena i duboko se diše. Oči moraju biti zatvorene. Telo se spušta sve niže kako se voda hladi i to dozvoli.

Pomeša se kamilica, lišće borovnice, steža (Potentilla anserina) i žalfija u jednakim delovima. Od mešavine uzme se kašičica i prelije sa 200 g ključale vode i poklopljeno se prohladi, procedi se i time ispiraju usta nekoliko puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply