[icegram campaigns=”14335″]

O lekovitosti aronije mnogo više od nas znaju pripadnici indijanskih plemena, koji su je i otkrili. Kasnije je ova biljka preneta na područje Sibira, gde se i dalje gaji, pa je to i osnovni razlog zbog čega se često pominje takozvana Sibirska aronija.

Čaj od aronije

Iako mnogi više vole sok od aronije, činjenica je da i čaj od aronije ima izuzetno lekovito dejstvo. U principu se može koristiti nesmetano duži vremenski period, budući da ima izuzetno pozitivan učinak na organizam u celosti, ali svakako ne treba preterivati u količini.

Za šta je dobar čaj od aronije

Da biste shvatili za šta je dobar čaj od aronije morate biti upoznati sa supstancama koje sadrži ova biljka, odnosno njeni listovi, koji se i koriste za pripremu čaja.

Pored vitamina C, čaj od aronije sadrži i mnoge druge vitamine, a prvenstveno vitamine B grupe, te vitamin A, E i P, koji se ne nalazi tako često u biljkama.

Uz to, čaj od aronije je poznat i po visokoj koncentraciji gvožđa, a sadrži i kalijum, kalcijum, fosfor i druge minerale, te brojne antioksidanse.

Čaj od aronije priprema

Ako vas zanima priprema čaja od aronije, važno je da za tu svrhu koristite listove ove biljke. Potom ih pripremate kao i svaki drugi čaj, odnosno sušite na mestu na kome je promaja i koje je senovito, a kada se osuše, jednostavno ih usitnite (najbolje je da ih iseckate) i čuvate u adekvatnoj posudi, koja može biti staklena ili papirna, odnosno kartonska, zaštićena od svetlosti.

Kasnije, kada kuvate čaj od aronije, priprema je ista kao i kod većine drugih čajeva: 1 kašičica čaja se prelije sa 250 mililitara proključale vode i ostavi kratko da odstoji, a najbolje između 5 i 10 minuta. Nakon toga procedite čaj i pijte u manjim gutljajevima. U principu, većina recepata preporučuje 1 ravnu supenu kašiku čaja, ali ukoliko imate nameru da konzumirate čaj od aronije svakodnevno, ne bi trebalo da preterujete sa jačinom.

Čaj od lista aronije

Na prvom mestu, čaj od lista aronije je izuzetno prijatnog ukusa i mirisa, pa se zato može lako konzumirati. Uz to, što je dobro koristiti ga za unutrašnju upotrebu, jer leči mnoga oboljenja, čaj od lista aronije je dobro koristiti i za spoljašnju upotrebu i to prvenstveno za sprečavanje nastanka bora, ali i za uklanjanje nečistoća sa kože, te za zarastanje rana i zaštitu kože od UV zračenja.

Čaj od aronije lekovito dejstvo

Aronija čaj kao lek se korsiti za različita oboljenja i stanja, najpre zbog svog kvalitetnog sastava. Pored toga što ima povoljan učinak na imunitet, čaj od aronije pomaže i kod detoksikacije organizma, uzevši u obzir da pomaže organizmu da se oslobodi teških metala i toksina.

Kada je u pitanju aronija čaj, lekovitost koju on poseduje ne možemo nabrojati. Pored svega navedenog koristi se i za mršavljenje, ali i za poboljšavanje cirkulacije, uzevši u obzir da se čaj od aronije smatra odličnim prirodnim sredstvom za čišćenje krvi, ali i zidova krvnih sudova. Takođe, postoje indicije da konzumiranje ovog čaja utiče na smanjenje mogućnosti oboljevanja od malignih bolesti.

Pored toga pomaže i kod migrene i glavobolje, ublažavajući njihove simptome, te utiče na stabilizaciju rada štitne žlezde, a pomaže i kod stomačnih tegoba praćenih dijarejom, umiruje želudac, budući da smanjuje nivo želudačne kiseline, a uz sve to smanjuje i rizik od infarkta.

Zanimljivo je da se aronija čaj kao lek preporučuje i za čišćenje kože.

Postoje indicije da se lekovitost ovog čaja odnosi na sprečavanje nastanka dijabetesa, uzevši u obzir da aronija čaj utiče i na kvalitetno funkcionisanje pankreasa.

Čaj od aronije u trudnoći

Kako biste izbegli moguće komplikacije ukoliko želite da koristite čaj od aronije u trudnoći, najbolje je da potražite savet od stručne osobe o ovoj temi. Razlog za to jeste što primena čaja od aronije u trudnoći nije dovoljno istražena, te postoje stručnjaci koji je preporučuju kao potpuno bezbednu, dok postoje i oni koji su u potpunosti protiv korišćenja ovog čaja tokom trudnoće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply