Kao što samo ime kaže, glavni sastojak ovog čaja je Cynara cardunculus, u narodu poznatija kao artičoka. Potiče iz Južne Evrope, gde se uobičajeno upotrebljava kao vrsta povrća. Ipak, za one koje je ne preferiraju kao povrće, pretvara se u biljni čaj, koji možete piti bilo kada, tokom dana. Artičoka je bogat izvor ugljenih hidrata, proteina, vitamina i minerala. Sadrži i veliki broj antioksidanasa, a glavni lekoviti efekat ova biljka duguje svom aktivnom sastojku – cinarinu.

Lekovita dejstva čaja od artičoke.

Ovaj biljni čaj pomaže u sprečavanju infekcije žučne kese, bubrega i jetre, zahvaljujući svom antiinflamatornom i antibakterijskom dejstvu.

Cvetovi artičoke dokazano sadrže najviše antioksidanasa od sveg povrća, zahvaljujući čemu postoji uverenje da se može koristiti i pri lečenju određenih vrsta kancera.

Redovan unos ovog čaja pomaže i kod toniranja mišića i njihovom održavanju u dobrom stanju.

Blagotvorno deluje i na jetru, jer povećava proizvodnju žuči, koja pomaže pri eleminisanju holesterola i toksina iz jetre. Dobro funkcionisanje jetre i žučne kese sprečava oštećenje jetre i pojavu propratnih bolesti.
Kako ovaj čaj povoljno deluje na jetru, njena oštećena, prouzrokovana konzumiranjem alkohola, vremenom mogu da se tretiraju i izleče, redovnim unosom čaja.
Ovaj čaj povoljno utiče na dijabetičare, budući da pomaže kod smanjenja nivoa šećera u krvi. Ipak, ne smete se u potpunosti osloniti na njega pri lečenju dijabetesa, ali možete ga koristiti kao dodatak medicinskoj terapiji.
Odličan je i pri otklanjanju nelagode kod varenja. Umiruje unutrašnjost creva i želuca i olakšava lučenje sokova za varenje. Takođe pomaže kod vraćanja izgubljenog apetita, prouzrokovanog ovim problemom.
Koristan je i za osobe koje pate od gojaznosti i traže način da izgube na težini, jer pomaže u eliminisanju nepotrebnih masti iz organizma.

Kao veoma moćan diuretik, olakšava eliminaciju uree i sprečava zadržavanje viška vode, odnosno, tečnosti u organizmu.

Kako sami da napravite čaj od artičoke

Pravljenje ovog čaja nije komplikovano i ne iziskuje mnogo vremena i truda. Sve što vam treba je voda i nekoliko artičoka, za početak. Navešćemo vam tri metoda, od kojih je svaki izuzetno brz i lak.

Prvi metod: Prilikom kuvanja artičoka, mnogi zanemaruju i bacaju njihovo bodljikavo lišće. Ipak, ovo lišće je izuzetno hranljivo, pa kako biste ih iskoristili, ostavite dve šolje vode da proključaju i dodajte između 12-15 listova u ključalu vodu. Ostavite ih da se kuvaju pet minuta. Procedite tečnost u posudu po želji, te je pijte kao čaj dva puta dnevno, kako biste ostali vitki i zdravi.

Drugi metod: Izgnječite artičoke i kuvajte ih u dve čaše vode, dvadeset minuta. Procedite tečnost, kako biste se otarasili ostataka, ostavite da se ohladi, pa se poslužite nakon što dodate malo meda u nju. Ovaj čaj ima slatkast ukus, sam po sebi, te ga prilagodite po svom ukusu.

Treći metod: Odvojite lišće, stabljiku i koren i dobro ih operite. Dodajte otprilike sto grama, na litar vode i ostavite da proključa. Kada voda počne da ključa, ugasite ringlu i ostavite da odstoji desetak minuta. Trebalo bi da dobijete svetlozelenu tečnost, koju ćete procediti i sipati u neku bocu, ili posudu po želji. Pijte dva do tri puta dnevno, ili kada imate potrebu.

Pojedine osobe, koje su alergične na maslačak ili kamilicu, imaju velike šanse da budu (ili su već) alergični na artičoku. Takođe, napominjemo da ovaj čaj nije bezbedan za osobe koje pate od kamena u žuči ili od problema sa bubrezima. Pre upotrebe ovog čaja se konsultujte sa lekarom, te ukoliko on smatra da ne postoji problem, slobodno se osvežite ovim fantastičnim pićem!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply