Biljka bela imela (Viscum album) raste kao parazit u obliku lopte na grani “domaćina” (hrastu, jabuci, krušci, lipi, jeli ili boru) i hrani se njegovim sokovima. Smatra se daje imela koja raste na krušci najaktivnija. Od nje se koristi samo lišće s drškama, dok su bobice otrovne!

Čaj od bele imele lekovitost

Lišće imele ima izuzetna lekpvita svojstva. Jedno od najznačajnijih je da uspešno reguliše krvni pritisak, bilo da je visok ili nizak. Nagli priliv krvi u glavu, nesvestica, osećaj gušenja, zujanje u ušima, poremećaj vida i sve druge tegobe izazvane visokim pritiskom mogu se otkloniti čajem od ove bijke. Istovremeno pomaže kod oštećenja srca i loše cirkulacije krvi, kao i kod poremećaja srčanog ritma. Dnevna doza je: 2-3 šolje čaja od imele koji treba piti u gutljajima.

Kako se priprema čaj od imele

Čaj od bele imele priprema se hladnim natapanjem: kašičica biljke (bez bobica) na četvrt litra hladne vode. Pokriti i ostaviti da prenoći. Ujutro malo zagrejati i pre upotrebe procediti. (Veću količinu čaja čuvati u termos-boci koja je prethodno isprana vrućom vodom.)

Prema dr Gostuškom, ova biljka se za lečenje može koristiti zajedno s vinom: 40 gr sveže imele ostaviti da odstoji u litri belog vina 10 dana, procediti i uzimati (u više navrata) po ldl dnevno.

Imela je odlično sredstvo za podsticanje metabolizma. Izuzetno pomaže i u slučaju hormonalnog poremećaja (dve šolje čaja dneno – ujutro i uveče).Imela čaj pozitivno deluje i na gušteraču, a time i na poboljšanje stanja kod šećerne bolesti.
Ženama u prelaznim godinama, ako pate od iznenadnih napada vrućine i straha ili imaju teškoće pri disanju, dobro će doći tinktura (kapi) od imele. (Kupiti u apoteci i koristiti prema uputstvu.) Postoji mišljenje da kapi mogu da pomognu i u nekim slučajevima steriliteta, ako se uzimaju pola sata pre doručka i uveče – neposredno pred odlazak na spavanje.

U prošlosti su lekari belu imelu koristili i kao pouzdan lek protiv epilepsije, oduzetosti, moždanog udara, velikog kašlja i kod krvarenja iz pluća, dok je danas preporučuju i kao sredstvo koje štiti od raka. Napomena: imelu kao i glog, treba koristiti pod nadzorom lekara.

Čaj od imele za visok pritisak

Visok pritisak pogadja sve veći broj ljudi kao odlično sredstvo za njegovu regulaciju može se koristiti čaj imele.
Čaj pripremiti po receptu iznad i piti topao tri puta dnevno pola sata pre doručka, ručka, i večere.Nije dobro da se čaj preterano podgreva pa je najbolje kuvati ga svakog jutra za tri doze (7.5 dcl vode i tri kašičice imele) i čuvati u termosu.Ako već pijete lekove za visok pritisak nemojte prekidati terapiju, kada primetite da vam je pritisak redovno niži nego obično konsultujte se sa lekarom za smanjenje doze lekova.
POVEZANO >>> Bela imela lekovita svojstva

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply