Verovatno da ne postoji majka koja svojoj bebi nije pokušala da otpuši nosić upravo čajem od belog sleza i to naravno uspela. Ali, kako u svemu vladaju oprečna mišljenja, tako je prisutno i ono koje navodi da ovaj čaj ne bi trebalo koristiti u tim situacijama.

Ipak, činejnica je da čaj od belog sleza ima izuzetno blagovotvorno dejtvo na organizam, a prvenstveno važi za odlično sredstvo za lečenje suvog, upornog kašlja.

Čaj od belog sleza kao lek

Čaj od belog sleza kao lek se koristi ne samo za smirivanje kašlja, već i za lečenje upale sluzokože disajnih organa, ali i u mnogim drugim slučajevima.

Pa tako, preporučljivo je koristiti ga kada je prisutan katar pluća i bronhitis, ali pokazuje pozitivno dejstvo i u lečenju različitih tegoba organa za varenje, te u slučajevima kada je poremećeno lučenje mokraće.

Budući da smiruje upalu, postoje indicije da pomaže i u lečenju promena na koži.

beli slez caj

Čaj od belog sleza kao lek za kašalj

Vrlo često se koristi čaj od belog sleza kao lek za kašalj, a svi smo svedoci da postoje i brojni industrijski spravljeni sirupi na bazi ove biljke koji imaju izuzetno pozitivan efekat na umirivanje kašlja. Isto tako deluje i čaj od belog sleza, jer se smatra da osim što smiruje nadražajni kašalj, on umanjuje i upalu sluzokože disajnih puteva.

Ipak, kada se koristi čaj od belog sleza za kašalj, mora se imati na umu da je njega dobro koristiti samo u slučaju nadražajnog, odnosno takozvanog suvog kašlja.

Kako se pravi čaj od belog sleza

Priprema ovog čaja je u najmanju ruku specifična, pa ne čudi što se mnogi pitaju kako se pravi čaj od belog sleza.

Stvar je u tome da se najpre prokuva 200 mililitara vode, te se tako prokuvana, ona potpuno ohladi. A zatim se jedna ravna kašika korena belog sleza prelije tom vodom, poklopi i ostavi da se natapa oko 2 do 3 sata. Nakon toga se čaj od belog sleza procedi i pije u gutljajima, a preporučena količina je 3 šolje u toku jednog dana.

Čaj od belog sleza za bebe i decu

Ako želite da koristite čaj od belog sleza za bebe i decu, verovatno ne postoji bezbednije sredstvo, kako za lečenje kašlja, tako i za pomoć bebeama kod začepljenog nosa.
Međutim, postoje i oni stručnjaci koji smatraju da čaj od ove biljke ne bi trebalo davati deci i bebama bez prethodne konsultacije sa doktorom koji prati stanje njihovog zdravlja, odnosno pedijatrom. Naime, reč je o tome da pojedini lekari smatraju da kada se koristi čaj od belog sleza za bebe i decu, on zapravo stvara određeni filter koji čini da se ispod njega gomilaju bakterije.

Bez želje da osporavamo bilo čije mišljenje, napomenućemo samo da je čaj od ove biljke potpuno neškodljiv, ali ako će vama biti lakše, slobodno se prethodno posavetujte sa lekarom koji je upoznat sa zdravstvenim stanjem vaše bebe, odnosno deteta.

Upotreba u trudnoći

Upotreba u trudnoći čaja od belog sleza je ograničena, opet iz sličnog razloga kao i kada je u pitanju korišćenje kod mališana. Zato je možda najbolje da prvo potražite savet stručne osobe, kako biste izbegli sve moguće neprijatnosti koje korišćenje čaja od belog sleza u trudnoći možda može da izazove.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply