Beli slez je blago sredstvo protiv upala sluzokože mokraćnih, polnih i disajnih organa. Čaj od belog sleza povoljno deluje protiv kašlja i bronhitisa, a preporučuje se kao lek kod bronhijalne astme i početne tuberkuloze pluća, kod katara bešike, bolnog mokrenja ili teškog zadržavanja mokraće. Koristan je takođe u lečenju bolesti celog probavnog trakta, a posebno upale debelog creva (kolitisa), proliva, povraćanja sa prolivom kod odojčadi i dr.

Koristi se i za klistiranje.Za beli slez je karakteristično da deluje smirujuće kod akutnih upala želudačne sluzokože, u mešavini sa kamilicom. Dobar je i kod hroničnog katara usne šupljine kada suva sluzokoža uzrokuje često kašljucanje. Efikasan je i kod upornog hroničnog katara kod pušača.

Priprema čaja: Beli slez se nikada ne srne kuvati, niti se srne preliti jako vrućom vodom. Iseckan koren belog sleza drži se u hladnoj vodi oko dva sata uz povremena mešanje. Nakon toga se procedi i tek tada blago ugreje i procedi. Za jednu solju čaja je potrebno oko 3 kašičice sleza.

Čaj se priprema i od lišća belog sleza: Jedna velika kašika lišća (usitnjenog) prelije se sa 2-3 dl ključale vode i poklopljeno ostavi da se hladi 10 minuta, procedi i pije u gutljajima tokom dana.

Protiv upale grla: 3 velike kašike mešavine od 50 grama iseckanog korena sleza, 30 grama korena sladića (Glycyrrhiza glabra), 10 grama korena ljubičice {Viola odorata), i 40 grama lista podbela (Tussilago farfara), kuva se 10-15 minuta, procedi i ponovo kuva uz dodatak 3 velike kašike meda. Piju se 2-3 šoljice čaja dnevno.
Takođe, pomenuta mešavina može se popariti sa 1/2 litre ključale vode, pa se ostavi da stoji 3 sata i zatim procedi. Pije se u toku dana umesto vode. Deci se daje isti čaj, ali uz dodatak 50 grama kamilice. Taj čaj se koristi protiv bolesti disajnih organa, promuklosti, katara organa za varenje.

Protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu toj mešavini se dodaje i hrastova kora (Cortex quercus), ili srčenjaka (Pottentilla tormentilla). Taj čaj jača stare i nemoćne.

Maloj deci se daje 4-5 puta dnevno po jedna velika kašika.
Za lečenje bolesnih bubrega, žutice prouzrokovane začepljenjem jetre, ili začepljenja žučnog mehura, bolesti slezine, upale pankreasa, zapuštenih hemoroida, bolesti materice, belog pranja i kod veneričnih bolesti pomaže: 10 gr suvog korena (ili 5 gr svežeg), kuvati 25 minuta u 2,5 dl mešavine od vode i vina i dodati 1 veliku kašiku meda. Piju se dnevno po 2 šoljice, na svakih sat vremena po kašika.

Ublažavanje kašlja i olakšavanje iskašljavanja: 1 veliku kašiku mešavine od 50 grama korena belog sleza, morača i lista podbela popariti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da stoji 2 sata, procediti i piti toplo po 1 veliku kašiku svakih 10-15 minuta. Na jednu šoljicu čaja može se dodati 1 kašičica sirupa od maline.

Čaj za bolesti grla: 1/2 l crnog vina, 1/2 kg šećera, 1/2 kg iseckanog limuna sa korom, 3 kašike slezovog korena. Šećer se rastopi i doda vino, limun i slez, kuva se dok se ne smanji na polovinu. Ne cedi se, već se u toku dana dobijena masa pojede. Terapija traje 3 dana.

Čaj od belog sleza za lečenje upale mokraćnih puteva: 50 grama korena sleza i isto toliko lista breze, kadulje i preslice. Od te količine (mešavine) uzeti 4 kašike i popariti sa 1/2 litre vruće vode i nakon 2-3 sata piti 4 puta dnevno po čašu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply