Borovnica je višegodišnja zeljasta biljka (Vaccinium mvrtillus) koja raste kao žbun na većim nadmorskim visinama i rasprostranjena je na našim planinama – Kopaoniku, Goliji, Prokletijama, Čakoru, Tari… Period cvetanja borovnice je od maja do juna, a plodovi se javljaju od jula do septembra.

Borovnica je veoma cenjena u narodu kao lekovita. List se (ubran pre cvetanja) kao čaj u narodnoj medicini koristi za snižavanje šećera u krvi. Upotrebljava se i u preventivi i lečenju bolesti bubrega, bešike i mokraćnih kanala, dijareje, hemoroida, reumatizma i za čišćenje krvi.

Borovnica zaustavlja proliv, leči zapaljenje tankog creva, uništava bakterije u bešici i mokraćnim kanalima, a koristi se i za ispiranje usne duplje i grla kad je sluzokoža zapaljena, kao i za popravljanje vida.
List borovnice sadrži tanine (0,8-6,7%), alkaloide, soli mangana i hroma.Po nekim podacima u listu ima supstanci koje deluju antidijabetski pa se od njega priprema čaj.

Plod takode sadrži tanine, flavonoide, antocijane (daju plavomodru boju), šećere, biljne kiseline, vitamin C, vitamine iz grupe B… List se bere kada je biljka u cvetu (maj-jun), a plod kada je potpuno zreo (jul-septembar). Vreme za berbu lista i ploda mora da bude lepo i bez vlage. Potrebno je 10 kg svežeg ploda da bi se dobio 1 kg suve borovnice.

Pitoma borovnica (američke sorte) ima bujniji žbun i krupniji plod, ali je hranljivija i lekovitija naša domaća samonikla. Bobice borovnice zaustavljaju proliv, lece zapaljenje tankog creva, uništavaju bakterije u bešici i mokraćnim kanalima…

Čaj od lista borovnice

1 gram suvog lista preliti sa 150 ml vrele vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 10-15 minuta
Napomena: ne bi trebalo piti duže čaj od lista borovnice zbog nedovoljno ispitane toksičnosti.

Čaj od borovnice protiv šećerne bolesti

Uzeti po 20 g lista borovnice, korena i cveta maslačka, mahune pasulja i ždraljevine i 3 kašike mešavine preliti sa 1/2 litra hladne vode i ostaviti poklopljeno celu noć. Sutradan se zagreje i ostavi da ključa 5 minuta, ohladi i, pošto se procedi, pije se po jedna čaša ovog čaja sa borovnicom pola sata pre jela.

Stop prolivu
Čaj od borovnice uspešno zaustavlja proliv za pripremu 5-10 g osušenog ploda preliti hladnom vodom i staviti da ključa 10 minuta. Vruće se procedi i pije više puta dnevno dok traje proliv.

Smiruje upalu tankog creva
Za ovaj čaj sa borovnicom napraviti mešavinu od po 20 g lista borovnice, nane, bokvice, trave steže i cveta kamilice. Od ove količine uzeti 3 kašike i preliti sa 1 litrom vrele vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i 2 dana piti ovaj čaj umesto vode.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply