Iako čaj od breze ima neverovatne rezultate u lečenju oboljenja celog urinarnog trakta, ali i različitih bolesti bubrega, te artritisa i reumatizma, dokazano je pozitivan i njegov učinak na poboljšanje kvaliteta kose, ali i na smanjivanje, odnosno nestanak naslaga celulita.

Čaj od breze lekovitost

Kada je u pitanju čaj od breze, njegova lekovitost se osim kod različitih bubrežnih oboljenja, ogleda i u lečenju prehlade i gripa, a pomaže i kod izbacivanja kamena iz bubrega. Osim toga preporučuje se koristiti ga i protiv upale mišića, ali i različitih oboljenja jetre i žuči, pa čak i za lečenje melanoma.

Uz to, čaj od breze utiče na čišćenje organizma, te iz njega izbacuje otrove i višak tečnosti, pa samim tim ima pozitivan efekat i na mršavljenje, ali i na odstranjivanje celulita. Preporuka je koristiti ga u slučaju gihta, reumatizma i artritisa.

Čaj od lista

Iako se podjednako koriste čaj od lista i od korena breze, preporuka je da se čaj od lista koristi u slučajevima kada se javi ukočenost ili upala mišića, odnosno artritis i reumatizam, budući da ima protivupalno dejstvo.

Naravno, čak i ako ga koristite u ostalim slučajevima, možete biti sigurni da će čaj od lista imati takođe pozitivno dejstvo.

breza caj

Čaj od kore

Kada je u pitanju čaj od kore breze, i on se može koristiti za lečenje svih navedenih oboljenja, ali je mnogo bolje koristiti ga u slučajevima kada se jave oboljenja jetre ili žuči, jer se u ovom delu biljke nalze supstance koje utiču na poboljšanje rada ovih organa.

Čaj od breze protiv celulita

Razlog zbog koga se preporučuje koristiti čaj od breze protiv celulita jeste njeno blagotvorno dejstvo na izbacivanje toksina iz organizma, ali i viška tečnosti, što ima neverovatno pozitivan uticaj i na smanjivanje celulita.
Samim tim, čaj od breze utiče i na poboljšanje kvaliteta kože, jer joj vraća elastičnost. Takođe, možete koristiti i ulja koja su na bazi ove biljke ak oželite da poboljšate izgleda kože.

Čaj od breze za kosu

Svima je dobro poznato da je najbolji onaj šampon za kosu koji sadrži i brezu, a osnovni razlog zbog čega se preporučuje koristiti čaj od breze za kosu jeste što on uspešno rešava problem peruti, ali i opadanja kose, jer utiče na jačanje same dlake.

Ako želite da koristite čaj od breze za kosu najbolje je da čistu, tek opranu kosu isperete ovim čajem. A ukoliko želite da sprečite opadanje najbolje je da ga uz ispiranje i umasirate u sam koren kose.

Čaj od breze za mršavljenje

Čaj od breze za mršavljenje je najbolje koristiti kao dodatak kupkama. Naime, postoje indicije da ako se u pripremljenu, toplu kupku dodaju listovi ove biljke, koji se u ovom slučaju koriste u svežem stanju, njihov blagotvoran učinak na mršavljenje će vrlo brzo biti vidljiv.

Kako se priprema čaj od breze

Ako vas zanima kako se priprema čaj od breze, morate imati na umu da se priprema, odnosno količina razlikuje u zavisnosti od toga da li se čaj spravlja od lista ili kore breze.

Kada se priprema čaj od listova breze potrebno je da 2 do 3 male kašike čaja prelijete sa 250 mililitara proključale vode i ostavite poklopljen da odstoji 10 minuta. Nakon toga čaj procedite i pijte.

Kada pripremate čaj od kore breze, on se priprema na isti način, stim što se stavlja jedna kašičica čaja.

Čaj od breze u trudnoći

Kako je poznat podatak da u ovom čaju ima supstanci koje ga čine prirodnim analgetikom, to se ni u kom slučaju ne preporučuje koristiti čaj od breze u trudnoći, kao ni u periodu dojenja. Uz to, ne smeju da ga unose ni one osobe koje imaju alergiju na aspirin.

A u slučaju da žele da ga koriste osobe koje imaju bilo kakav problem sa radom bubrega, neophodno je da se prethodno posavetuju sa kvalifikovanom osobom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply