Breza (Betula alba) je lepo i visoko drvo koje se prepoznaje po srebrnastobeloj kori. Iako se za lek najčešće koristi list, odnosno, lisni pupoljci, primenu u narodnoj medicini nalazi i sok iz stabla breze kao i kora i njena smola. Lišće treba brati u proleće dok je mlado, zdravo i neoštećeno, mada može da se koristi i tokom čitavog perioda vegetacije.

Čaj od breze

Čaj od breze se može napraviti od lista, lisnih pupoljaka i kore.

Čaj od lista breze pomaže kod vodene bolesti jer podstiče izlučivanje mokraće i smanjuje prisustvo belančevina, smanjuje otok i blagotvorno deluje na bubrežno tkivo. Kroz povećano izlučivanje vode, izlučuje se i mokraćna kiselina iz krvi i tkiva i nestaju reumatske tegobe kao i bolovi izazvani gihtom. Pomaže i osobama koje boluju od šećerne bolesti u početnom stadijumu.

Za šolju čaja od lista breze dovoljna je kašika grubo usitnjenog lista: popariti vrelom vodom, poklopiti i posle pola sata procediti i piti 2-3 puta dnevno. Za veću količinu doza je: 20-50 gr na litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji šest časova, procediti i piti čaj više puta u toku dana.

Preporučuju se i pravljenje brezovog čaja od lisnih pupoljka: 100-150 gr biljke na 7 dl vode. Kuvati dok malo ne uvri, procediti i piti čaj – po jednu šolju tri puta dnevno.

Čaj od iskuvane kore breze preporučuje se za ispiranje i kupke kod raznih oboljenja kože (krastica, bubuljica, lišaja i si.) dok osušeno lišće umiruje dugotrajne bolove, pa se može koristiti za obloge koji se stavljaju bez prethodnog mazanja kože uljem i menjaju posle svakog jačeg znojenja.

Breza cveta krajem aprila i početkom maja, najbolje je da se tada bere mlado lišće za čaj.Listove breze sušiti samo u hladu i na promaji a nikako na suncu.Lisne pupoljke treba brati krajem zime i početkom proleća jer tada sadrže najviše lekovititih sastojaka.

Sok od breze

Sok iz stabla breze sakuplja se u proleće zasecanjem stabla ili bušenjem rupice za cevčicu kroz koju će da se sliva u posudu. (Da se drvo ne bi oštetilo, rupicu na kraju obavezno zatvoriti drvenim čepićem!)

Uzimati u sirovom stanju: jednu kašičicu soka breze 3-4 puta dnevno. Služi za pročišćavanje krvi, naročito u slučaju arterioskleroze. Koristi i za rastvaranje manjih bubrežnih kamenaca. Umiruje bolove i grčeve i leči zastoj kao i prekid mokrenja kod starijih osoba.

Mlevenjem kore (s proleća i jeseni) dobija se fini prah – izvanredno sredstvo za lečenje unutrašnjih hemoroida (šuljeva). Može da posluži i protiv bolova i grčeva u stomaku i crevima. Kašičicu ovog praha uzimati s čašom vode, jedanput dnevno.

Trudnice i dojilje ne bi trebale da piju čaj od breze!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply