Čaj od brusnice (lista ili suvog ploda) lekovitost i priprema

Pored toga što je jako ukusna, brusnica je jako korisna zbog čega se preporučuje unos u svakom obliku (sveža, sušena ili u obliku čaja od brusnice). Ovaj crvenkasti sočni plod dobar je za opšte zdravlje organizma pa tako i za lečenje bolesti bubrega kao i za urinarne infekcije. U narednim redovima biće detalno objašnjeno kako možete čaj od brusnice da napravite sami, kao i zašto je dobar da se između ostalog daje i deci.

Brusnicu su među prvima koristili Indijanci koji su je koristili kao lek i kao namirnicu.Bogata je vitaminima, mineralima i često je omiljeno voće mnogih životinja. Isto tako se smatra i jednim od boljih sredstava za preživljavanje u šumi i to baš zato jer je jako hranljiva i snabdeva organizam vitaminima i mineralima.

Za šta je dobar čaj od brusnice

Čaj od brusnice možete piti skoro svakodnevno i to po nekoliko šolja jer je dobar za sve. Pa tako, mnogi ne znaju da čaj od brusnice između ostalog ubrzava metabolizam. Ispijanjem ovog čaja brže sagorevate masti i brže izbacujete toksine iz tela. Uz gubitak kilograma, konzumiranjem čaja od brusnice čistite jetru. Bubreg i limfa će vam isto tako biti “zahvalni” na ispijanju ovog čaja. Takođe, ukoliko imate problema sa desnima, u ustima imate ranice i slično, čaj od brusnice je dobar jer sprečava njihov dalji nastanak zbog čega je dobro da ga čak i preventivno konzumirate.

brusnice caj

Čaj od brusnice je dobar da se pije i u poznim godinama jer pored toga što usporava starenje, utiče i na to da ne dođe do gubitka memorije ili da se ne izgubi koordinacija.

Brusnica čaj lekovita svojstva

Što se tiče lekovitih svojstava koje nismo pomenuli u prethodnom pasusu, čaj od brusnice pomaže u regulisanju holesterola. Redovnim ispijanjem smanjuje se nivo lošeg holesterola u krvi a samim tim se umanjuje rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. Smiruje stomak tokom menstruacije, ovo lekovito svojstvo čaja će posebno biti bitno ženama koje tokom ovog perioda trpe jake bolove.
Reguliše nivo šećera u organizmu, sprečava stvaranje karijesa, čir na želucu se uz ovaj čaj podnosi lakše (ublažava simptome) i isto tako u mnogome jača imunitet.

Čaj od brusnice priprema

Za razliku od ploda brusnice, sa listovima ovog voća treba biti jako oprezan. Oni se beru u periodu ranog proleća odmah posle otapanja snega. Nakon što se iseku nadzemni delovi, listovi pred pripremu moraju dobro da se osuše i da se odvoje od grančice. Plod sa druge strane, koristi se za pravljenje pekmeza i slatkog od brusnice i za njega nije potrebna nikakva specijalna priprema. Postoje dva načina pripreme čaja od brusnice, čaj od listova brusnice i čaj od suve brusnice. U nastavku pročitajte kako se spremaju ovi čajevi.

Čaj od listova brusnice se veoma lako sprema, potrebna vam je jedna šaka listova koja se prvo usitni pa se onda kuva u 2 decilitra vode 10 do 15 minuta. Kad se skuva, čaj procedite i pijte ga što više puta dnevno. Pored toga što ovaj čaj od listova brusnice pomaže kod urinarnih infekcija, dobar je i za reumu.

Čaj od suvih plodova brusnice se priprema na isti način, šaku suvih bobica potopite u 2 decilitra vode i ostavite da provri. Po želji, možete dodati i malo soka od brusnice. Jedina “mana” ovom čaju je što je manje lekovit od čaja od listova brusnice.

Čaj od listova brusnice protiv urinarnih infekcija

Za brusnicu se često kaže da je prirodni antibiotik kada su urinarne infekcije u pitanju. Kupovni antibiotik može trenutno da otkloni problem, ali čaj od listova brusnice je taj koji se dodatno pobrine da se infekcija ne vrati (on ne da bakterijama da se zalepe za zidove sluznica). Čaj od brusnice je odličan za oslobađanje od bakterije ešerihije koli koja živi u debelom crevu i koja može da napravi ozbiljan problem ako siđe u mokraćni kanal. List brusnice je u terapeutskom dejstvu bolji od ploda jer sadrži tanin. On se koristi kao uroantiseptik (za bolesti bešike i urinarnih infekcija) zbog čega je čaj od listova brusnice prvi na spisku prirodnih lekova bar kada su urinarne infekcije u pitanju. Preporučuje se da se pije 5 puta dnevno i to uvek na prazan stomak, tačnije pre jela.

Čaj od brusnice za bubrege i bešiku

Kamen u bubregu obično se stvara jer vam je mokraća previše gusta što znači da u organizam ne unosite dovoljno vode. Ako je kamen manji od 5mm tada nije u pitanju kamen već pesak. Na svu sreću, narodna medicina se potrudila da nađe rešenje i za ovaj problem a to je upravo čaj od brusnice. Pomenuli smo već da je ovaj čaj odličan za urinarne infekcije koja može lako da se proširi na bešiku. Samim tim što uništava bakterije koje se lepe za zid bešike, ovaj čaj isto tako ubija i bakterije u bubrezima i ne da da se stvori kamen. Ispijanje čaja od brusnice generalno smanjuje šansu da vam se stvore bakterije u mokraćnim kanalima, bilo da su u pitanju žene ili muškarci. Jednom rečiju, konzumirajte ukusni čaj od brusnice i nemojte brinuti da ćete imati problema kako sa bubrezima tako i sa bešikom.

Čaj od brusnice za decu

S obzirom da deca pre nego odrasli mogu da imaju problema sa urinarnim infekcijama, odgovor je: da, deca smeju da piju čaj od brusnice. Međutim, treba pripaziti da se ne prekorači dozvoljena količina a to je 3 šolje čaja dnevno. Ukoliko se pretera, kontraindikacija može da bude proliv. Bebama ne bi trebalo da se daje sve dok ne napune 8 meseci a ono na šta bi takođe trebalo da se obrati pažnja – ako je dete dijabetičar, ne bi smelo da pije ovaj napitak.

brusnica caj

Takođe, ukoliko se u trudnoći pojave tegobe ili neka urinarna infekcija, dosta će vam pomoći šolja čaja od brusnice, s obzirom da antibiotike u tom periodu ne bi trebalo da pijete.

Na samom kraju, napomenuli bismo jednu važnu činjenicu koja se tiče neželjenih dejstava. Iako ste mislili da prekomerna upotreba ovog čaja može samo da izazove proliv, varate se. Brusnica je možda jedina biljka koja može da vam pomogne ali ako preterate, i da odmogne. U čemu je stvar? Naime, mnogim istraživanjima utvrđeno je da ako je uzimate u prevelikim količinama, može da vas podgoji al i da isto tako počne da stvara pesak u bubregu, sve ono što ovo voće u stvari otklanja. Ključ je samo u tome da ne preterate i da se držite preporučene doze, u tom slučaju nećete imati nikakvih problema, savetuju stručnjaci.

Loading...
loading...
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply