Čaj od semena celera se obično pravi od smrvljenih semenki celera potopljenih u ključalu vodu. Ovaj čaj se najčešće koristi zbog svojih diuretskih efekata, ali može imati i druge namene. Čaj od celera možete piti za smanjenje krvnog pritiska i holesterola. Pomaže i za smanjenje artritisa ili zapaljenja poput gihta. Pre nego što uzmete čaj od celera, obratite se svom doktoru zbog preporuke za dozu i oko informacija o neželjenim dejstavima.

Čaj od celera je upotrebljavan kao lek hiljadama godina, primarno za lečenje artritisa, prehlada i gripa, kao i oticanja ili problema sa varenjem. U ajurvedskoj medicini potekloj iz Indije, čaj od celera se koristio za lečenje bolesti slezine i jetre. Međutim kroz istorjiu, čaj od celera se uglavnom koristio zbog svojih diuretskih osobina. Imao je i primenu u lečenju grčeva, zatvora, kao sedativ i afrodizijak.

Seme celera ima diuretiče sposobnosti koje podstiču izlučivanje viška tečnosti kroz urin, deluje protiv zapaljenja, sprečava nervozu i oštećenja jetre, kao i grčenja mišića. Sadrži lutein, supstancu koja potencijalno sprečava rak ili smanjuje njegovo proširenje. Seme celera sadrži vlakna, flavonoide, kumarin, linolnu kiselinu, kao i određenja esencijalna ulja. Međutim, ne postoje dokazi koji potvrđuju medicinsku namenu semena celera.

Razni sastojci semena celera pomažu u lečenju artirisa, gihta, nervoze, iscrpljenosti, cisti i uretritisa. Diuretičke sposobnosti semena celera mogu pomoći u lečenju oticanja ili zadržavanja tečnosti, a njegove druge osobine se mogu koristiti u lečenju visokog pritiska. Dodatno, seme celera može pomoći smanjenju holesterola, kao i zaštiti jetre od toksina kao sto je acetaminofen. Ne uzimati seme celera u svrhu lečenja bez konsulatacija sa lekarom.

Čaj od celera priprema i doziranje

Za pipremu čaja od semena celera se preporučuje 1-3 grama ili kafena kašika smrvljenog semena celera u šolji ključale vode na 15 minuta. Dnevna doza je do 3 šolje čaja. Lek od semena celera može biti i u obliku ulja, kapsula ili ekstrakata. Pre korišćenja, za pravilnu dozu leka od semena celera se obratiti lekaru.

Upozorenje
Seme celera sadrži supstancu bergapten, koja može učiniti vašu kožu osetljivom na sunčevu svetlost i ultraljubičaste zrake. Takođe, seme celera može pogoršati zapaljenje bubrega kao i kontrakcije ili krvarenja kod trudnica. Ukoliko uzimate određene lekove, korišćenje semena celera može izazvati opasne posledice. Diuretičke sposobnosti čaja od celera mogu izazvati povećanje koncentracije litijuma u organizmu. Takođe, seme celera sadrži supstancu kumarin, koja može povećati efekte antikoagulanata i izazvati krvarenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply