crni-luk

Ljut ili sladak, beličast ili crven,crni luk ima brojna lekovita svojstva koj opravdavaju staroslovensko ime “lek od sedam bolesti”. Dobar je protiv crevnih parazita, stomačnih bolova, a poboljšava i pamćenje…

Crni luk sadrži čak 91 % vode, bogat je kalijumom, sumporom i vitaminima B1, B2, C, E, K, P i karotinom. Od lekovitih sastojaka, najvažniji su glikozidi, eterično ulje koje mu daje karakterističan miris i ukus i biljni hormon, sličan insulinu. Luk je najkorisniji ako se uzima sirov, mada kuvanjem gubi samo eterično ulje i vitamin C.

Čaj od luka protiv gripa
Priču o crnom luku nastavićemo romantičnom legendom s početka XX veka. Naime, u vreme velikog gripa od koga je 1919. godine stradalo 40 miliona ljudi u svetu, jedan lekar je pronašao lek u zabačenom selu. Bio je više nego iznenađen kada je stanovnike imanja zatekao žive i potpuno zdrave! Tajna se nalazila u crnom luku koji su oni neoljušten držali na tanjiru u svakoj sobi.Mikroskopskom analizom, lekar je utvrdio da je crni luk apsorbovao viruse gripa!

Čaj od crnog luka za kašalj

Crni luk je i danas prosto nezamenljiv kod gripa, prehlada i uopšte zapaljenja gornjih disajnih puteva. Razlaže sekret i pomaže njegovo izbacivanje. Uporan kašalj posle prehlada i gripa leči upravo čaj od crnog luka.

Čaj od crnog luka se priprema tako što jednu glavicu zajedno sa ljuskom dobro operite i isecite na četiri dela, stavite u pola litra vode i kuvajte sve dok voda ne postane tamnocrvene boje.Zasladite čaj od luka medom i pijte više puta u toku dana.

Tamponi protiv kijavice
Kada je nos potpuno zapušen, a disanje veoma teško, treba napraviti tampone od crnog luka. Sitno isečen luk se zavije u čistu gazu i stavi u nozdrve nekoliko puta u toku dana i drži po nekoliko minuta.Pre stavljanja ovakvog tampona, nozdrve iznutra namažite vazelinom da se ne bi oštetila sluzokoža.

Čaj od crnog luka za kosu i kožu
Čaj crnog luka se koristi za premaze ili za pravljenje obloga koje povoljno deluju kod čireva, bubuljica, posekotina i ogrebotina, upala zanoktica, lišajeva, bradavica, gljivičnih infekcija kože, kod uboda ili ujeda insekata. Dobar je i za lečenje ispucale kože peta, a režnjevi zapečeni na ringli šporeta dobri su kao hladna obloga za lečenje modrica.

Štiti od demencije
Japanski naučnici su otkrili da je sumpor iz crnog luka zaslužan za dobar rad mozga. On pospešuje njegove funkcije i odlaže njegovo starenje, a naročito poboljšava pamćenje. Zato se preporučuje kao preventiva protiv demencije. Osim toga, ustanovljeno je da glavice crnog luka štite organizam od štetnog uticaja toksina iz nikotinskog dima i atmosferskog zagađenja.

Sprečava aterosklerozu i pomaže varenje

Crni luk dokazano jača srce, a zbog sadržaja glukokinina reguliše šećer u krvi. Deluje kao diuretik i pomaže kod anemija. Kao preventiva ateroskleroze koristi se sveži sok crnog luka pomešan s medom u odnosu 1:1, a uzima se po jedna kašika 3-4 puta dnevno. Crni luk deluje i kao laksativ, a siguran je lek i protiv crevnih parazita. Ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno dejstvo pa pomaže stabilisanje crevne flore.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply