Čaj od đumbira je vekovima star lek za mnoga manja zdravstvena oboljenja i priprema se veoma lako. Ovaj članak donosi različite metode pripreme čaja od đumbira. Nastavite sa čitanjem…

Čaj od đumbira je jedan od najpopularnijih i najefektnijih kućnih lekova protiv prehlade, upaljenog grla, problema sa varenjem, mučnine itd. Kada pijete čaj od đumbira on vam koristi svojim brojnim medicinskim svojstvima. On poboljšava cirkulaciju krvi i jača vaš imuni sistem. Osim njegovih korisnih medicinskih osobina, čaj od đumbira ima odličan ukus i predstavlja osvežavajući jutarnji napitak. Priprema domaćeg čaja od đumbira je veoma ekonomična u poređenju sa kupovinom već gotovih kesica ovog čaja. Kako napraviti čaj od đumbira? Recept za njega je veoma jednostavan i možete ga praviti na različite načine.

Možete koristiti nadzemni plod ili koren đumbira ili čak đumbirno pivo da spremite svoju šolju đumbirnog čaja. Idite nadole da biste videli neke jednostavne recepte za čaj od đumbira.

Recepti za đumbir čaj

Recept za čaj 1

Sastojci:

Voda – 1 šolja

Med – 2 kašičice

Đumbir – ¾ kašičice

Kesice čaja – 3 pojedinačne

Mleko – ¾ šolje

Priprema čaja:

Uvek možete napraviti čaj od đumbira koristeći nadzemni njegov plod, ako nemate kod sebe sveži koren đumbura. Za ovo, uzmite malu šerpu i sipajte vodu u nju. Zagrejte je i kada krene da ključa sipajte med i đumbir u nju. Potom smanjite vatru, prekrijte posudu i ostavite da se krčka 10 minuta. Sklonite posudu sa ringle i potopite kesice čaja u vrelu tečnost. Prekrijte posudu i ostavite je još 5 do 7 minuta. Posle toga odstranite kesice čaja i sipajte mleko u napitak. Zagrejte čaj od đumbira pre nego što ga pijete ali pazite da ne proključa.

Recept za čaj 2

Sastojci:

Sirovi đumbir – 4 do 6 tankih parčadi

Voda – 1½ – 2 šolje

Sok od zelenog limuna od ½ limuna

Med – 1-2 kašičice

Priprema čaja

Isecite komade đumbira tako da budu tanki ali tako da zauzimaju maksimalnu površinu. Koren đumbira isecite na način da vam čaj bude ukusan. Zatim sipajte vodu u šerpu i dodajte komade đumbira u nju. Sačekajte da voda proključa i nastavi sa ključanjem još 10 minuta. Onda uklonite posudu sa ringle i procedite čaj. Dodajte sok od zelenog limuna i med i uživajte u vrućem đumbirnom čaju.

Recept za čaj 3

Sastojci:

Voda – 1½ šolja

Šećer – ½ kašičice

Sveže rendani koren đumbira – ½ kašičice

Priprema čaja

Da biste pripremili čaj po ovom receptu, sačekajte da voda proključa u maloj šerpi. Potom, smestite rendani koren đumbira u čašu. Sipajte ključalu vodu u čašu. Ostavite rendani koren 10 minuta. Onda procedite napitak u veliku kriglu i dodajte šećer. Uživajte u gutljaju čaja od đumbira.

Recept 4

Sastojci:

Hladna voda – 8 šolja

Koren đumbira – 3 komada

Šećer – ½ šolje

Listovi cimeta – 2

Voda – 4 šolje

Kesice čaja – 10

Ceo pimen (allspice – začin za sve) – 1

Sok od pomorandže – 1½ šolja

Priprema

Čaj od đumbira je hladan osvežavajući napitak za vrela leta. Možete piti ovo piće kao obrok, i ono je odlična alternativa za bilo koje bezalkoholno piće. Za ovaj recept, sačekajte da voda u šerpi proključa. Uzmite veliku nemetalnu posudu i dodajte koren đumbira, listove cimeta, pimen, šećer i kesice čaja u nju. Propisno zamesite sastojke i dodajte ključalu vodu smeši. Prekrijte posudu i pustite da se smeša priprema još 10 minuta. Onda procedite smešu i odstranite koren đumbira, cimet, kesice čaja i pimen. Koristite visoke čaše i služite đumbirni čaj sa kockama leda i garnirajte ga komadima pomorandže.

Ovo su bili laki recepti za čaj od đumbira za vas. Zato, ako patite od prehlade ili upaljenog grla, onda pripremite recept za ovaj čaj i dođite do trenutnog olakšanja neprijatnosti. Možete čak piti đumbirni čaj zbog ukusa i osvežavajućeg dejstva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply