Čaj od hajdučke trave se koristi još od davnina za lečenje raznih bolesti, a čak i dan danas se smatra snažnim prirodnim lekom koji može da spreči pojavu prehlade. U nastavku teksta sledi više informacija olekovitim svojstvima ove biljke.

Poznatija i po nekoliko drugih imena kao što su stolisnik, sporiš, kunica itd., biljka hajdučke trave ima karakterističan pljosnati cvet i čipkaste listove. Njen naučni naziv Achillea millefolium dolazi iz legende u kojoj je grčki junak Ahil nosio sa sobom u bitke da bi lečio rane svojih sabornika. Postoji određena doza misterije koja okružuje ovu biljku, jer se veruje da se koristila za proricanje sudbine u doba drevnog orijenta.

Hajdučka trava ima dugu istoriju korišćenja u domaćoj medicini zbog brojnih lekovitih svojstava koje poseduje, posebno za rane, posekotine i ogrebotine. Ova biljka se koristi na različite načine; biljka se samelje, a dobijena pasta se nanosi na rane, a i kuva se i konzumira kao čaj.

Lekovitost čaja od hajdučke trave

Hajdučka trava se najčešće upotrebljava kao narodni (domaći) lek za prehladu. Primarne prednosti čaja od hajdučke trave leže u njegovoj sposobnosti da “otera” i spreči prehladu da se u potpunosti razvije, a korišćena je u tom svojstvu decenijama. Njeno lekovito dejstvo na prehladu je najverovatnije zbog prisustva seskviterpenskih laktona uključujući achillin, achillifolin, millefin, dihydroparthenolide i balchanolide, kao i ahonitinsku kiselinu, ahibein, cimolu, smolu itd. Za ove supstance se veruje da jačaju imuni sistem , što čini čaj od hajdučke trave efektivnim prirodnim lekom za borbu protiv prehlade. Takođe sadrži eterična ulja koja deluju kao antimikrobni agensi.

Za čaj od hajdučke trave se veruje da obavlja funkciju ograničavanja protoka krvi do sluzokože, što za rezultat daje sluznicu koja postaje manje propustljiva za viruse i bakterije. Takođe pomaže i u smanjenju upale membrane koja proizvodi sluz. Za ulje azulen koje se nalazi u biljci se veruje da doprinosi smanjenju zapaljenja sluzokože, kao i smanjenju telesne temperature.

Iako se kuvanje smatra najboljim načinom aktiviranja lekovitih svojstava hajdučke trave, postoji velika mogućnost da doživite neke od neprijatnih nuspojava. Produžena i preterana upotreba čaja može dovesti do stanja visoko foto-senzitivne kože (koža koja je vrlo osetljiva na izlaganje svetlosti).Čaj od hajdučke trave može imati i blaži psihotropni efekat, usled koga korisnik može doživeti promene u percipiranju boje i intenziteta svetlosti. Ima i onih koji su osetljivi na hajdučku travu, a ukoliko ste alergični na aspirin, pravilo je da ste verovatno alergični i na ovu biljku.

Recept za čaj od hajdučke trave

Postoji nekoliko različitih načina pripreme čaja od hajdučke trave. Jedan od načina je da jednu šolju hajdučke trave prelijete sa šest šoljica ključale vode i ostavite tako pripremljen čaj da odstoji neko vreme, nakon čega ga procedite i pijete, i to ne više od pola do jedne šolje odjednom. Drugi i jednostavniji način pripreme čaja od hajdučke trave je kada stavimo dva ili tri sveža ili suva lista hajdučke trave u šolju i prespemo ih ključalom vodom. Nakon što čaj ostavimo da odstoji 5 minuta, dodajemo med po ukusu ili služimo sa kriškom limuna.

Ostale zdravstvene prednosti hajdučke trave

Osim upotrebe kod lečenja rana i kod zaustavljanja protoka krvi, hajdučka trava se koristi i kao lek za niz drugih bolesti. Neki je preporučuju za pomoć kod hroničnih infekcija urinarnog trakta. Može pomoći i u lečenju hemoptizije, hematurije, oblika krvarenja gde postoji mala količina krvarenja, inkontinencije urina, dijabetesa, hemoroida sa krvavim ili mukoidnim pražnjenjem i dizenterije. Pored toga, čaj od hajdučke trave se koristio i za lečenje amenoreje, nadutosti, bolesti grčeva i za lečenje stanja kod žena koja kao uzrok imaju pojačan vaginalni sekret, kao i kod drugih ginekoloških problema.

Iako se upotreba čaja hajdučke trave zbog svojih lekovitih svojstava pominje u drevnim tekstovima, postoji nedostatak naučnih dokaza u vezi sa njenim pravim svojstvima i sporednim efektima. Iz tog razloga vam preporučujemo posetu lekaru da biste proverili da li je ovaj biljni lek bezbedan za vas. Osetljivi ljudi, a posebno trudnice, mogu konzumirati čaj od hajdučke trave samo uz odobrenje svog lekara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply