Čaj od hmelja hiljadu godina poznat je kao lek za melanholiju, a poznata su i lekovita i umirujuća i lekovita svojstva ženskih cvetova, šišarica hmelja, ali do danas nije tačno utrdjeno šta je u njima tako uspavljujuće…

Čaj od hmelja deluje blago umirujuće i uspavlju juće. Ovo svojstvo poznato je još od 12. veka, kada se ova biljka pominje kao lek u melanholiji. Glavni aktivni sastojak koji ima ovakvo delovanje, nije u potpunosti razjašnjen. Smatra se da umirujuće deluje metilbutenol, koji se oslobađa iz gorkih materija humulona i lupulona.

Hmelj (Humulus lupulus ) je višegodišnja zeljasta povijuša. Muški cvetovi su zelenkasti, u rastresitim metlicama u pazuhu listova, a ženski u gustim, prividnim klasovima, koji po oplođenju dobijaju oblik jajaste šišarice. Hmelj raste oko reka, na vlažnim mestima. Gaji se i plantažno kao industrijska biljka u pivarskim regionima.
Lekoviti deo biljke su osušeni ženski cvetovi – šišarice hmelja (Lupuli strobuli). Beru se u septembru, kada počnu da sazrevaju, sa ženskih biljaka hmelja koje se plantažno gaje. Suše se brzo, prirodnim putem, ili u sušarama. Gorkog su i prijatnog ukusa i imaju svojstven aromatičan miris. Oko krivudave osovine poredani su veoma tanki, jajasti i žuti plodni listići. Kao biljna lekovita sirovina može da se upotrebljava i žutozeleni smolasti prah (Lupuli glandulae ili Lupulinum), koji se sastoji od žlezda sa etarskim uljem. Dobija se otresanjem šišarica, ili njihovim trljanjem kroz sito.

Sadrže:
0,3-1 % etarskog ulja
do 4 % tanina
flavonoide
15-30 % smole u kojoj su derivati floroglucina: humulon i lupulon – od kojih potiče gorčina ove biljne sirovine

Čaj od hmelja priprema

1 kašičicu usitnjenih šišarica hmelja (oko 0,5 g) preliti 1 šoljom vrele vode, poklopiti i posle 10 minuta procediti.
Čaj od hmelja pije se posle podne i uveče pre spavanja, po 1 šolja sveže pripremljenog čaja.

Čaj od hmelja upotreba

-umirenje i uspavljivanje
-kod hroničnin oboljenja organa za varenje
-za poboljšanje apetita i jačanje stomaka
-za pospešivanje izlučivanja mokraće
-kod zapaljenja bešike Spoljna upotreba:
-za lečenje čireva
-povreda kože
za punjenje jastuka kod nesanice

Čaj od hmelja za umirenje

pomešati 40 g korena odoljena i po 20 g šišarica hmelja, lista matičnjaka i lista pitome nane, pa 1 kašiku mešavine preliti 1 šoljom vrele vode, poklopiti i posle 10 minuta procediti
Čaj od hmelja za umirenje piti 2-3 puta dnevno i pred spavanje po 1 šolju sveže pripremljenog čaja.

U savremenoj fitoterapiji čaj od šišarica hmelja se upotrebljavaju prvenstveno za umirenje i uspavljivanje.Čaj od hmelja daje se najčešće u kombinaciji sa drugim biljkama koje deluju umirujuće (korenom odoljena, listom matičnjaka).

Ekstrakt hmelja ulazi u sastav velikog broja gotovih biljnih lekovitih preparata sa umirujućim delovanjem. Biljka se upotrebljava i kao gorko aromatično sredstvo i ulazi u sastav čajnih mešavina koje se koriste za poboljšanje apetita i povećanje stomačne sekrecije.Čaj od hmelja pomaže i kod želudačnih tegoba i bolnih grčeva koji su posledica nervoznih stanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply