Biljka iđirot raste pored reka i u stajaćim vodama. Reč je o trajnoj zeljastoj biljci koja izraste do 1 metar i ima uspravne zelene, sabljaste, 2-3 santimetara široke listove.Koren iđirota je kratak, debeo i puzav rizom sa mnogo žila. Stabljika je pri dnu crvenkasta, a cvetovi su mali, zelenkasto-žućkasti i čine klasove. Plod je duguljasta crvena bobica, a cela biljka ima prijatan miris i gorak ukus, posebno osušen koren.

Idjirot sadrži kalcijum, kalijum, sumpor, eterično ulje, tanin, smolu, gorke supstance, skrob, sluz, glikozide… Cveta u junu i julu i upotrebljava se rizom koji se vadi iz mulja krajem proleća ili na početku jeseni kad lišće počne da vene.

Iđirot : čaj, ekstrakt i tinktura ublažava grčeve u stomaku i crevima, zaustavlja proliv, odstranjuje gasove, olakšava iskašljavanje, pospešuje mokrenje, a upotrebljava se i protiv groznice, astme, kamena u bubrezima, gihta, kao i u slučajevima kada bi trebalo da se pojača mokrenje i znojenje.

ČAJEVI OD IĐIROTA

Čaj sa idjirotom protiv čira na želucu
-sameljite jednake delove idjirota i slatkog korena , kuvajte 5 minuta, dodajte 1 kašiku kamilice, poklopite i ostavite 10 minuta, procedite i pijte ovaj čaj 3 puta dnevno pre jela.

Čaj od korena iđirota
-1 kašiku usitnjenog korena iđirota prelijte sa 3 dl vrele vode, ostavite 15 minuta, procedite i pijte 3 puta dnevno po 1 šoljicu posle jela.

Čajevi sa iđirotom za bolje varenje
20 g usitnjeg korena poparite sa pola litra vrele vode, ostavite poklopljeno 20 minuta, procedite i pijte 3 puta dnevno po 1 šoljicu čaja pre jela.

Čaj II
pomešajte po 20 g idjirota, matičnjaka (Melissae officinalis), metvice, kamilice i komorača, (Fructus foeniculi), pa 1 kašiku mešavine poparite sa 2 dl vrele vode, ostavite poklopljeno, i, kad se ohladi, pijte posle jela.

Iđirot za bolji apetit

pomešajte po 20 g iđirota, kičice (Erythraea centauri), lincure (Gentianalutea), gorke deteline (Menyanthes trifoliata) i kore pomorandže, sipajte u 1 l domaće rakije, ostavite 8 dana (povremeno mućkajte) i pijte 3 puta dnevno po 1 kašičicu pola sata pre jela.

Lek protiv groznice sa iđirotom
Lek protiv groznice ce pravi tako što ce 6 do 8 g (malo više od pola supene kašike) usitnjenog rizoma iđirota kuva u pola litre vode ili vina 5 minuta. Doda se supena kašika meda, poklopi i ostavi da odstoji 10 minuta, i nakon toga procedi. Pije se tri puta dnevno posle jela. Ovo je ujedno i lek za jačanje želuca, i otklanjanje gasova iz želuca, čisti krv, a pomaže i kod kostobolje.

Recept protiv nesvestice sa iđirotom
Kod nesvestica pomaže tečnost koja ce pravi od pola litre jake rakije u kojoj ce 14 dana moče dve supene kašike usitnjenog rizoma iđirota. Nakon toga procedi ce i profiltrira. Pije ce 15-20 kapi s malo vode, ili na kocki šećera dva puta dnevno, ujutru i uveče, posle jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply