Postoje mnogi recepti za pripremu čaja od jabuke.Sušena jabuka se koristi i kao osnovna sirovina u filter vrećicama za pripremu mnogih aromatizovanih čajeva…

Čaj od jabuke je poznat širom sveta zbog svog blagotvornog dejstva. U suštini to je crni čaj sa aromom jabuke. Izuzetno je popularan u Turskoj gde se smatra nacionalnim napitkom. U domaćinstvima se najčešće koristi kao glavno piće uz obroke, pije se u zimskom periodu ili leti u vidu ledenog čaja.
Čaj od jabuke u svom sastavu ima antioksidante (katehin, kvercetin), minerale (magnezijum, natrijum, kalijum), amino kiseline i vitamine B, C i E.

Evo jednog jednostavnog recepta za slučaj da nemate jabuke

Iscedite sok od jednog limuna.Zagrejte 4 šoljice soka od jabuka, 2 šolje vode. Dodajte 4 štapića cimeta, jednu kašičicu karanfilića i limunovu koricu.
Kada provri, smanjite vatru, poklopite i kuvajte još deset min.Sklonite s vatre i dodajte šest vrećice crnog čaja. Pustite da odstoje pet minuta. Izvadite kesice crnog čaja i procedite.Dodajte malo meda i poslužite.

Priprema čaja od jabuke

Postoji više načina pripreme ovog čaja:

1. Jednu kafenu kašičicu čaja od jabuke stavite u 2dl ključale vode. Pustiti da odstoji 3-4 minuta zatim ga procediti u šolju. Zasladite medom da biste pojačali aromu ovog napitka;

2. Da biste napravili mešavinu crnog i čaja od jabuke, jednostavno skuvajte crni čaj i dodajte mu kriške osušene jabuke. Ovakav čaj pustite da odstoji 5 minuta zatim uživajte!

Čaj od jabuka i cimeta

Za pripremu ovog čaja mogu se upotrebiti i sušene i sveže jabuke, a najbolje je da imate divlje neprskane jabuke.Ukus ovog čaja je izuzetan jer se svi sastojci odlično slažu…jabuka, cimet, med i limun.

Sastojci i priprema

2 sveže jabuke ili šaka sušenih jabuka
Pola litra vode
Štapić cimeta
Limun
Kašičica meda

U pola litre vode staviti dve jabuke ili šaku sušenih jabuka.Ako koristite sveže jabuke narežite ih na tanke kriške.U vodu dodajte štapić cimeta ili kašičicu cimeta u prahu.Kad provri sklonite sa vatre pa ostavite poklopljeno odstoji oko 15 minuta. Procedite, pa dodajte limun i med.Kuvani plodovi jabuke se naravno mogu pojesti!

Prednosti konzumiranja čaja od jabuke

Ojačava imunitet;
Pomaže kod lečenja artritisa i drugih zapaljenja;
Zahvaljujući kvercetinu koji je u sastavu čaja on može pomoći u prevenciji kancera i to kancera debelog creva, pluća i prostate;
Pomaže u regulisanju nivoa lošeg holesterola u krvi.

Neželjeni efekti čaja od jabuke

Ne preporučuje se konzumacija čaja trudnicama i ženama u laktaciji;
Kod osoba osetljivih na biljke iz familije ruža može izazvati alergijsku reakciju;
U kombinaciji sa određenim lekovima i medicinskim sredstvima može imati neželjene efekte, pre svake upotrebe ovog čaja konsultujte se sa lekarom.

Čaj od jabuke je zdrav napitak izuzetnog ukusa.
Uživajte u svim blagodetima ovog čaja ali pazite da ne iskusite i njegova neželjena dejstva!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply