Ono što je erl grej za Zapad, to je čaj od jasmina za severnu Kinu. Jasmin je donet u Kinu iz Persije još pre trećeg veka naše ere, a njegovi cvetovi su počeli da se koriste za spremanje čaja otprilike u petom veku.

Cvetovi koji rastu noću, beru se ujutru i drže se na hladnom mestu dok ne padne mrak. U trenutku kada treba da se otvore, slažu se pored osušenih listova zelenog čaja (ili ulonga), koji upijaju miris jasmina. Ovaj proces se ponavlja dva—tri puta kod običnog jasmina, a najviše sedam puta kod najkvalitetnijih varijeteta kao što je jin hao. Biseri jasmina su ručno uvijene kuglice koje eksplodiraju u vreloj vodi, pri čemu ispuštaju opojni miris.

Pazite se čajeva od jasmina slabijeg kvaliteta koji su parfimisani ekstraktima i uljima. Takođe, obratite pažnju na to da prisustvo cvetova u čaju nema nikakav uticaj na njegov kvalitet; neki izvanredni čajevi od jasmina uopšte ne sadrže cvetove u sebi. Čaj od jasmina sadrži antioksidante i vitamin C, a takođe pozitivno utiče na sistem za varenje.

Sadržaj kofeina u osnovnom čaju će se odraziti na količinu kofeina koju će kasnije imati čaj sa jasminom. U zavisnosti od načina proizvodnje sadržaj kofeina može varirati ali u proseku, jedna šolja čaja od jasmina može sadržati od 5 do 20 miligrama kofeina.Budite oprezni sa količinom ovog čaja koju ispijate jer mnogima ovolika količina kofeina biti previše.Takodje treba biti oprezan sa količinom sastojaka koja se stavlja prilikom pripremanja čaja.

Čaj od jasmina i zdravlje

Čaj od jasmina nudi mnoge beneficije za zdravlje , uključujući i smanjenje rizika od raka , niži puls , krvni pritisak, nivo holesterola i prevenciju od moždanog udara.

Nekoliko naučnih studija potvrdjuje da postoji odnos između frekvencije potrošnje čaja i rizika od razvijanja karcinoma epitela jednjaka .Ljudi u studiji koji su konzumirali najviše nefermentisanog čaja , uključujući zeleni čaj i čaj od jasmina imali su 5 puta manji rizik od razvoja ovog tumora, u poređenju sa onima koji nisu pili čaj .

Ono što čini jedinstvenim čaj od jasmina je njegov prijatan ,specifičan miris.U naučnoj studiji potvrdjeno je dejstvo mirisa čaja od jasmina na raspoloženje i stanje centralnog nervnog sistema.Kao i lavanda i čaj od jasmina smirio je ljude,poboljšao raspoloženje i znatno smanjio broj otkucaja srca .Ovaj umirujući efekat je koristan protiv stresa i za smanjenje visokog krvnog pritiska.

Korišćenje čaja od jasmina takođe može pomoći u olakšavanju glavobolje i bolesti disajnih organa.On pomaže da se uspostavi ravnoteža tečnosti u telu , što jedobar izbor za one koji pate od zadržavanja vode izazvane PMS-om ili bilo kojim zdravstvenim problemom.Kinezi tvrde da ima afrodizijačka svojstva zbog činjenice da sadrži linalool, jasmon , indol i benzoeve acetat (od kojih su svi koriste od strane travara prilikom pripreme afrodizijačkih lekova).

Čaj od jasmina pripremanje

Koristite vodu koja je blizu ključanja , nikad mlaku ili ključalu.Voda koja ključa može da izazove gorčinu .
Dodajte otprilike 1 kašičicu čaja. Ovo je dovoljno za otprilike 3 do 5 šoljica čaja.
Ostavite poklopljenu posudu do 5 minuta najviše.Sadržaj polifenola čaja će se povećati sa dužim natapanjem , ali više od 5 minuta može učiniti čaj preterano gorkim.
Čaj sipati u šoljice i piti dok je još vruć

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply