Svet se oduvek okretao oko čaja! I u tradiciji našeg naroda razvijan je i negovan kult ispijanja čaja, naročito neobične vrste vezane za lečenje svakodnevnih boljki. Lekoviti napici prave se od svega, ali su posebno zanimljivi čajevi od žitarica, koji se i danas piju sa podjednakim efektima na razne sezonske boljke -prehlade, grip, lenja creva, protiv, uznemirani želudac, ili nervoze… Jeftini su, izuzetno lagani, blagi i – pouzdani.

Čaj od ječma lekovitost

Ječam je jedna od najstarijih žitarica koja se uzgaja. Naučno je dokazano da snižava nivo holesterola i pomaže da se uravnoteži glukoza u krvi. Bogat je vlaknima, vitaminom B, daminom, riboflavinom, kalcijumom, belančevinama, gvožđem i fosforom.

Čaj od prženog ječma dobar je za vrele dane, jer hladi i čisti telo. Koristi se i u lečenju hemoroida, upalnog artritisa i smanjuje toksičnost radijacije i hemoterapije.

U našoj tradiciji čaj od ječma koristi se za otklanjanje ozeblina i kao lek kod prehlade, gripa, začepljenog nosa, kašlja i ostalih zimskih tegoba. Za lečenje groznice čaj se pije hladan, a kod zapaljene sluznice – topao. Ječam sadrži hordenin, supstancu koja je korisna kod lečenja astme i bronhitisa. Travari koriste uvarak od ječma za izbacivanje kamenca i ispiranje bubrega, kao i za teške pacijente čiji želudac ne podnosi čvrstu hranu.

Čaj od ječma priprema

Zagrejte posudu dok kap vode ne zacvrči na njenoj površini, pa stavite ječam ispran pod mlazom vode i osušen na papiru i pržite ga na suvo, stalno mešajući drvenom kašikom, dok ne poprimi zlatnu boju i tada ga sipajte u drugu posudu i dodajte kipuću vodu.

Pokrijte i kuvajte 15 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da malo odstoji. Iako neki cede čaj i bacaju ječam, preporučuje se da ga poslužite na starinski način – sa velikom kašikom ječma u svakoj šoljici čaja. Med i limun možete da dodate za ublažavanje upale grla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply