KAMILICA (Matricaria chamomilla)

Ova svima dobro poznata biljka raste oko ravničarskih naselja, pored puteva, pruga, na njivama i livadama, na obroncima planina i na drugim neobrađenim terenima. Gaji se radi cvetnih glavica i eteričnog ulja čiji je glavni sastojak azulen i koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i hemijskoj industriji: Bere se kad je u punom cvatu od kraja aprila do kraja maja.

Kamilica
se može koristiti na više načina i za sve uzraste. Deci kamilicu treba davati kada imaju grčeve ili bolove u stomaku. Ako ustreba, blag čaj od kamilice može se dati čak i bebama.

Čaj od kamilice blagotvorno deluje kod nadutosti i grčeva u želucu, viška želudačne kiseline i sporog varenja, kao i kod katara želuca i creva, proliva i upale debelog creva. Olakšava pražnjenje i na taj način indirektno leci hemoroide. Koristi kod bolesti bubrega i bešike (podstiče izlučivanje mokraće), kod poremećaja ili izostanka menstruacije i kod nekih oboljenja materice i jajnika. Jak čaj od kamilice naročito se preporučuje ženama koje pate od bolova u potiljku pre dolaska menstruacije.

Čaj od kamilice pozitivno deluje i kod reumatizma, kostobolje, unutrašnjeg nemira, premorenosti, nesanice i duševne potištenosti. Za ovo je najbolje uzimati svež prah ove biljke izmešan sa šećerom u prahu (3 gr kamilice i lgr šećera). Podeliti u šest pojedinačnih doza i uzimati na četiri sata pre jela i sa malo vode.
U slučaju gripa, prah od kamilice dobro će doći protiv glavobolje i bolova u vratu i duž kičme. Za sva druga lečenja neophodno je pripremiti nešto jači čaj (dve pune kašike cveta na šolju ključale vode) i koristiti ga odmah. U protivnom, skuvati novi čaj. Piti nezaslađeno, pre ili između obroka, nikad posle.

Čaj od kamilice dobar je i za obloge kod upale očnih kapaka, bolova očiju i konjuktivitisa. Ovde kamilicu treba kuvati u mleku i oblog stavljati preko zatvorenih očiju. Po skidanju obloga staviti nekoliko kapi i u oči.

Kamilica se koristi i kod infekcija kože kod osipa koji vlaže i svrbe kao i za ispiranje grla i desni, za vaginalno ispiranje i za ispiranje rana. Jak čaj od kamilice u vodi za kupanje deluje umirujuće i ublažava reumatske tegobe.

Za izbacivanje vode iz organizma preporučuje se vino u kojem se kuvala kamilica po jedna časa, ujutro i uveče. Na ovaj način izlučuje se ogromna količina mokraće, stoje naročito važno kod vodene bolesti. Dobro će doći i protiv bolova u zglobovima.

Kamilicu ne treba zaboraviti ni kada je reč o nezi tela. Jednom nedeljno lice treba oprati čajem od kamilice da bi dobilo lepu boju i zdrav izgled. Čaj kao i ekstrakt od kamilice mogu da posluže i za ispiranje kose, naročito svetle, što će joj dati prijatan miris i sjaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply