kamilica-caj

Čaj od kamilice se često daje kao umirujuće sredstvo bebama koje zbog grčeva preterano plaču duži vremenski period . Ovaj biljni čaj deluje umirujuće na bolove u stomaku , inače najčešće prijavljivan problem kod beba sa grčevima.

Plakanje je jedino sredstvo kojim bebe mogu saopštiti svoje potrebe. Međutim , u nekim slučajevima izgleda kao da se plakanje nikad neće zaustaviti. Ovo ukazuje na to da beba doživljava neku vrstu nelagodnosti. Da liu takvoj situaciji postoji način da prestane beskrajni bebin plač? Pa čaj od kamilice dolazi kao spas u takvim okolnostima.

Čaj od kamilice i grčevi kod beba

Koristi od davanja ovog biljnog čaja bebama koje imaju grčeve date su u nastavku :

Smiruje bol u stomaku

Za bebe koje plaču duže od 3 sata kaže se da imaju grčeve. Iako je tačan uzrok nekontrolisanog plakanja još uvek nepoznat, doktori, nakon obavljenog opsežnog istraživanja, smatraju da seovo neobično ponašanje može pripisati bolu u trbuhu koji je rezultat grčeva u stomaku, gasova, lošeg varenja, pa čak i zatvora.

Kao što je pomenuto ranije, dugotrajni plač bebe može imati kao uzrok stomačne probleme kao što su gastrointestinalne nelagodnosti. Kod takvog scenarija , vašoj bebi treba dati čaj od kamilice koji definitivno može pomoći da se ublaži bol. Previše gasova u želucu često je uzrok bebinog neprestanog plača koji može biti praćen čestim epizodama štucanja. Svi ovi problemi nestaće brzo nakon što vašoj bebi date malu količinu čaja od kamilice .

Poboljšava san

Kada je u pitanju smirivanje grčeva kod bebe, čaj od kamilice je postao prvi izbor jer je stekao dobru reputaciju. Kamilica je dobro poznata po svojim sedativnim svojstvima tako da njena upotreba takodje pomaže u lečenju problema sa spavanjem kod beba. Uspavati bebu koja ima grčeve nikada ranije nije bilo tako lako, zahvaljujući lekovitim efektima čaja od kamilice. Danas sesve više i više mama oslanja na čaj od kamilice da smiri njihove mališane . Nije ni čudo što je mnogi odrasli takođe piju pre odlaska na spavanje, jer poboljšava san .

Bezbednost čaja od kamilice

Bolovi u stomaku kod beba i male dece mogu sigurno biti ublaženi tako što će im se dati čaj od kamilice . Ali mnogi roditelji su zabrinuti za bezbednost svoje bebe i često pitaju da li će čaj od kamilice izazvati bilo kakve negativne efekte ? Verovali ili ne, alergijske reakcije (osip na koži) povezane sa upotrebom čaja od kamilice su retkost. Da bi izbegli nuspojave, roditelji treba da osiguraju da čaj od kamilice bude spremljen od najčistijeg oblika biljke kamilice. Dakle, neophodno je biljku nabaviti od pouzdanog dobavljača .

Naučni dokazi

Jedna pedijatrijskastudija sprovedena u Italiji, ubedljivo je dokazala da čaj napravljen od različitog bilja blagotvorno deluje na smirenje grčeva kod male dece . U studiji, subjekti starosne grupe od 2 do 8 nedelja i kojipate od simptoma grčeva, nasumično su stavljani na terapiju placebom i čajem koji je bio mešavina mnogobrojnog bilja, uključujući kamilicu, sladić, mirođiju, vrbenu i nanu. Svaki napad grčeva kod odojčadi tretiran je porcijom od 30-150g biljnog čaja. U zavisnosti od broja epizoda grčeva, čaj je dat jednom, dva ili tri puta dnevno. Deca kojoj je dat biljni čaj pokazala su značajnije poboljšanje njihovih simptoma u odnosu na one kojima je dat placebo. Ovo je jasno dokazalo efikasnost kamilice i drugih sastojaka za opuštanje grčeva kod beba .

Čaj od kamilice i gvožđe

Iako čaj od kamilice može da pomogne u smirivanju grčeva kod beba, njegova neumerena upotreba nije preporučljiva. Biljni čajevi koji sadrže kamilicu ili nanu kao primarni sastojak mogu da ometaju pravilnu apsorpciju gvožđa. Bebama je potrebno gvožđe za pravilan razvoj mozga, posebno u prvih 12 meseci. Povrh toga, majčino mleko već sadrži nizak nivo gvožđa, pa se uz biljne čajeve količina apsorbovanog gvožđa može značajno smanjiti. Zato treba biti umeren kada je u pitanju davanje čaja od kamilice bebama .

Majčino mleko je jedini izvor ishrane za bebe do 6. meseca života. Bebama starosne grupe od 6-12 meseci može se dodatno dati preparat koji sadrži gvožđe da bi se sprečila anemija izazvana deficitom gvožđa. Imajući to u vidu,čaj od kamilice treba davati povremeno i to samo ako je neophodno. Bebama ne treba dati više od 110g čaja na dan. Obično je porcija od 15 -30 g čaja od kamilicedovoljna da umiri bebu sa stomačnim tegobama. Ako vašoj bebi sve vreme dajete čaj od kamilice možete kod nje uzrokovati često mokrenje i povraćanje izazvano preteranim unosom tečnosti .

Upozorenje

Ono što ovde treba napomenuti je da čaj od kamilice spremate za bebu, a ne za odraslu osobu. Zato proverite da čaj koji ste pripremili nije jak. Umesto uobičajne jačine čaja , vašoj bebi treba dati slabiji čaj. Mnogi preferiraju da uobičajnu jačinu čaja od kamilice ublaže hladnom vodom pre no što je daju bebi. Takođe, za ublažavanje tegoba kod odojčadi nije potrebna puna šolja čaja. U većini slučajeva će kašika ili dve blagoog mlakog čaja od kamilice biti dovoljna da smiri bebu. Umesto kašike, čaj se može dati bebi i kapaljkom . Ovaj biljni čaj se može spremati od osušenih cvetova kamilice ili korišćenjem čaja u vrećicama koji su dostupni u različitim prodavnicama zdrave hrane.

Sve u svemu, umesto da svojoj bebi dajete lekove koji se izdaju bez recepta, upotreba čaja od kamilice može biti bolja opcija. Kamilica je jedna od retkih supstanci koje se mogu dati bebama koje pate od nemirnog stomaka. Kada se čaj od kamilice daje bebama sa grčevima 3 puta nedeljno, napadi grčeva mogu prestati nakon mesec dana .