Čaj od kičice se koristi za poboljšanje apetita, u terapiji anoreksije, protiv smetnji organa za varenje, groznice, slabokrvnosti za lečenje bolesti žuči i jetre…

Kičica (Centaurium erythraea) je samonikla, jednogodišnja ili dvogodišnja biljka sa ružičastim cvetom koja raste u svetlim šumama, kraj puteva, po vlažnim livadama i nizijama, ali je ima i u brdskim pojasevima u Evropi i kod nas. Narod ovu izuzetno lekovitu biljku zove gorčica, kinin i trava od groznice. Lekoviti deo biljke kičica (droga) je njen nadzemni deo. Najviše aktivnih supstanci (gorki heterozidi) ima u stabljici, manje u cvetu i najmanje u listu.

Kičica je veoma gorka, ali nije otrovna

Podjednako se ceni i koristi u narodnoj i zvaničnoj medicini, tako da ima i privredni značaj, jer se mnogo traži i dobro plaća. Zbog toga su se tražili načini da se ova biljka gaji, međutim, do sada se sve završilo na pokušajima. Koliko je bila cenjena i u najstarija vremena ukazuje i prevod njenog latinskog naziva roda kojem pripada: centum – stotina i aureum – zlatnik.

Čaj od kičice, kao gorko sredstvo (amarum), koristi se za poboljšanje apetita, u terapiji anoreksije, protiv smetnji u organima za varenje, groznice, slabokrvnosti i za lečenje bolesti žuči i jetre.

Čaj od kičice za bolji apetit
2-3 gr suve kičice 150 ml vrele vode.Preliti i posle 5-10 minuta procediti.Čaj od kičice pije se 3 puta dnevno po jedna šolja pre jela.

Drugi način na koji se priprema čaj od kičice:
Uveče se kičica prelije hladnom vodom i ostavi na sobnoj temparaturi do jutra.Pije se 3 puta dnevno pre jela.

Čaj od kičice za bolje varenje
Po 20 gr kičice, lincure, iđirota, gorke deteline i kore od gorke pomorandže.
Pomešati i kuvati kao čaj, ili se smesa stavi u litar komove rakije, gde se uz često mućkanje ostavi da odstoji 8 do 10 deset dana. Pije se po 1 čašica 1/2 sata pre jela.

Čaj od kičice za upalu jetre
50 gr nane i po 10 gr kičice, lincure, hajdučice, morača i plodova pasdrena.
Popare se 3 kašike ove mešavine sa 1/2 l vrele vode i ostavi 8 sati poklopljeno.Procedi se i čaj se pije pola sata pre jela po jedna šolja.

Čaj od kičice nije jedino lekovito sredstvo koje se koristi, tu je i lekovito gorko vino od kičice…

Gorko vino od kičice
200 gr suve i usitnjene kičice
1 l starog crnog vina
Preliti i sud zatvoriti i narednih 10 dana tako držati uz svakodnevno mućkanje. Vino se procedi i pola sata pre svakog obroka pije po 1 rakijska čaša.
Dobro je za jačanje apetita i bolje lučenje želudačnog soka.
Treba napomenuti da se sva gorka sredstva piju pola sata pre jela i nikada se ne zaslađuju, isto važi i za čaj od kičice!

Nemarnost tokom berbe biljke kičice dovela je do toga da je sve manje ima u prirodi. Jer, kičica ne sme da se čupa! Bere se odsecanjem oštrim makazama gornje polovine stabljike u cvatu. Cvetanje kičice je u periodu od jula do septembra i tako ubrana biljka se vezuje u kitice i suši u hladu i na promajnom mestu.
Osušena biljka je slabog mirisa i gorkog ukusa.Treba je dobro upakovati da bi se dobro zaštitila od svetlosti.Čaj od kičice ne treba praviti od biljke koja je ubrana pre više od godinu dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply