Začin poznat kao kim dolazi sa srednjeg istoka, a njegovo seme se koristi za pravljenje čaja koji je jako koristan za zdravlje.

Kim je divlja biljka koja dolazi iz Azijskih zemalja hladnije klime, iz Evrope, a gaji se u velikim količinama i u Rusiji i Holandiji. Karakteristišu je svetli listovi, a raste do 8 inča (20-ak centimetara) u visinu. Takođe je poznat i kao meridijanski morač ili Persijski kumin i izgledom je sličan ostalim pripadnicima porodice šargarepa.
Kim je poznat pod mnogim imenima koje dolaze od latinske reči „cuminum“ koja se prevodi „kumin“ i grčke reči „karon“ koja se takodje prevodi „kumin“, koji je kasnije adaptiran u latinsku reč „carum“ koja se prevodi „kim“ i od sanskritskog „karavi“ koji se prevodi ili „kim“ ili „morač“.
Englesko korišćenje ove reči vuče korene iz 1440.

Ova biljka postoji preko 5000 godina i poznata je kao Vort Svetog Josifa i nalažena je u Egipatskim naseljima iz kamenog doba. Pošto su verovali da je kim magičan začin mrtvi su sahranjivani sa njim.
Folklor nam govori da je njegova magija omogućavala zaštitu od veštica, a takodje je korišćen i kao ljubavni napitak kao i u biljnim formulama koje su po verovanju sprečavale odlazak voljene osobe.
Seme kima je takodje i stari lek za razne bolesti uključujući bronhitis i stomačne grčeve.

Čaj od kima upotreba

Danas se čaj od kima koristi za razne probleme varenja uključujući gorušicu, nadimanje, gasove, gubitak apetita, stomačne i crevne grčeve. Ulje kima se koristi za pomoć kod disajnih problema, a žene ga koriste kod početka menstruacije i za ublažavanje menstrualnih bolova, dok ga dojilje koriste za uvećanje toka majčinog mleka.Čaj od kima koristi se još i kaotečnost za ispiranje usta, za poboljšanje krvne cirkulacije i kao krema za kožu.
Nuspojave kimovog čaja nisu poznate, a postoji nekoliko načina za pravljenje istog.

Čaj od kima priprema

Za pripremanje čaja od kima za jednu osobu koristi se kombinacija oko 350 ml vode i jedna supena kašika svežeg semena kima ili 2 čajne kašike semena na jednu šolju vode.

Nakon stavljanja semena u šolju preliva se ključalom vodom. Šolja se pokriva tanjirom kako se voda ne bi hladila i ostavlja se tako 15 minuta.Čaj procediti, seme izvaditi i zasladiti medom po želji. Za veću količinu čaja od kima posuti litar ključale vode preko tri supene kašike semena kima u šerpu. Pokriti i ostaviti da odstoji preko noći, a ujutru procediti u teglu. Zagrevati samo koliko je planirano za popiti, a ostatak može stajati u frižideru do dve nedelje. Takođe se može zasladiti medom ili šećerom po ukusu.

Za optimalan kvalitet čaja od kima preporučuje se korišćenje druge, prekonoćne metode, jer duže natapanje povećava zdravstvene koristi od semena kima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply