kleka-plod

Kleka (Juniperus communis) je jedan od najpoznatijih i najupotrebljavanih narodnih i domaćih lekova, isto toliko važan i omiljen kao što su hajdučka trava, kantarion, pelen i kičica.Kleka se u narodnoj medicini koristi za lečenje mnogih bolesti, za spoljnu, unutrašnju upotrebu i čaj.

Kleka raste po svetlim četinarskim šumama, naročito pod borovima, po planinskim krčevinama, po šikarama i neobrađenim suvim, ogoljenim zemljištima. U našim krajevima nalazimo je na terenima od Deliblatske peščare do 1.500 m nadmorske visine.

Kleka je četinarski grm ili nisko drvo kupaste ili jajaste krošnje. Plod su okrugle, bobičaste šišarice, prečnika 5-8 mm, crno-ljubičaste boje i prevučene sivkastom voštanom prevlakom. Sastavljene su iz tri ljuske sa obično tri semena. Jednogodišnji plod je zelene, a dvogodišnji zreo je plave boje.
Kao lek se koriste zrele, sirove ili osušene bobičaste šišarice kleke (Junvperi fructus). Zrele šišarice kleke beru se u jesen, posle prvih mrazeva. Bobice su velike kao grašak i mesnate. Plod kleke je u početku slatkastog ukusa, a kasnije ljutog. Miris je izuzetno aromatičan. Kao droga koristi se i drvo kleke (Juniperi lignum) i to drvo stabla, grana i korena. Tvrdo je, vlaknasto, ljutog ukusa, tamnožute boje i specifičnog mirisa.

Plod kleke dozreva tek druge godine, tako da na jednom drvetu istovremeno ima i zrelih i zelenih klekinja. Prve godine bobice su zelene. Druge godine počinju tamniti, postaju rdjastoljubičaste, a krajem leta i početkom jeseni oboje se tamnoplavo-ljubičastom bojom. Prevučene su beličastim voštanim pepeljkom.

Čaj od kleke pripremanje

1,5-2 g zdrobljenog ploda preliti sa 200 ml ključale vode. Nakon 10 minuta procediti.Čaj od kleke piti više puta tokom dana.

Diuretički čajevi od kleke

Diuretički čaj sa klekom 1
Po 25 g klekinja, korena zečjeg trna, šipurka i sitnice izmešati. Jednu supenu kašiku smeše popariti sa 200 ml ključale vode i ostaviti 2 sata.Ovaj čaj od kleke popiti u 3 doze pre jela.

Diuretički čaj sa klekom 2
Izmešati po 25 g klekinja i peršunovog ploda i po 10 g peteljki od višanja, cveta zove i ploda anisa, morača i kima. Priprema se kao i prethodni čaj

Koristi se i čaj od smeše od po 25 g klekinja, rastavića, zubače i idjirota.

Beru se bobice kleke potpuno zrele krajem leta sve do duboko u jesen, što zavisi od nadmorske visine i godine. Beru se otresanjem, blagim udaranjem krošnje nekim tupim predmetom. Na prostirke ispod žbuna otpadaju zreli, zeleni i truli plodovi, kao i delovi grančica i četina. Nakon odabira, zreli, zdravi i celi plodovi se suše prirodno ili u sušarama (do 35°C). Suva droga se lakše čisti nego sirova. Iglice, grančice i sličha nečistoća najbolje se odstranjuju vetrom ili trijerom, a zelene bobice naročitim strojevima. Zelenih plodova ne sme biti. Poznaju se po mrkoj boji, lakši su, šuplji, manje aromatični i nisu tako slatki kao zreli plodovi.
Klekinje sadrže do 2,5 % etarskog ulja koje se dobija destilacijom sirovih zdrobljenih šišarica. To je bistra, bezbojna, svetlo žuta ili zelenkasta tečnost, ljutog ukusa i specifičnog mirisa. Lako se usmoljava; postaje gusto i žuto obojena.
Pored etarskog ulja, plod sadrži flavonoide, invertni šećer (30%), voskove, smole i organske kiseline. U drvetu kleke ima više smole, a manje etarskog ulja.
Klekinje i etarsko ulje, kao i fitopreparati bazirani na ovoj drogi koriste se kao diuretici (čaj i sredstva za pojačano izlučivanje mokraće), antiseptici (za sprečavanje infekcija) i iritansi (za draženje kože). U malim dozama etarsko ulje olakšava i iskašljavanje, deluje specifično na samo tkivo bubrega i pojačava izlučivanje urina. Porvrđeno je da neki sastojci ulja, izazivaju kontrakciju glatke muskulature. Bezbedne dnevne doze su 2-10 g ploda, odnosno 20-100 ml etarskog ulja.
Klekinje se koriste i kao stomahik, a etarsko ulje se nanosi na kožu jer širi krvne sudove.
U narodnoj medicini se koristi protiv nazeba, kašlja, vodene bolesti, gonoreje, astme, za stomak i za obloge u vidu rakije klekovače.

Upozorenje
Nepoželjna je primena čaj i sredstava od kleke tokom trudnoće kao i kod nekih bolesti bubrega.Čaj od kleke nije dobar za bubrege.Primena sredstava i čaja od kleke mora da bude vremenski ograničena jer u suprotnom mogu nastati oštećenja epitela bubrežnih tubula i pojave krvi u mokraći.Posle određene vremenske pauze terapija sredstvima ili čajem od kleke se može ponoviti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply