Kopriva je biljka koja je najpoznatija po tome što žari kada se dotaknu njeni listovi koji su u obliku srca. Iako je osećaj neprijatan, istraživanja su pokazala da ovo žarenje leči reumatizam. Ona raste na zapuštenim mestima i može da poraste i do metar i po u visinu, koristi se dosta u lekovite svrhe a jedna od njenih prednosti je u tome što može da se bere od ranog proleća do kraja godine. Ova biljka je prvi put otkrivena na tlu Azije i Evrope a kasnije je počela da se uzgaja svuda.

Čaj od koprive je posebno dobar zbog prisustva hlorofila koji ova biljka sadrži zbog čega je bogat vitaminima i izuzetno lekovit kako za lečenje upala na licu tako i za mnoge tegobe u organizmu.

Za šta je dobar čaj od koprive

Čaj od koprive je dobar da se koristi za mnoge tegobe, zbog čega se kaže da je ovaj napitak posebno lekovit. Ovaj čudesni napitak se najčešće koristi za lečenje bronhitisa, upala pluća, oboljenja zglobova ali i za opadanje kose. Dobar je da se pije za opšte zdravlje kao i za čir na želucu i za nesanicu i nervozu. Kopriva je puna belančevina, ugljenih hidrata i fosfora, kao i gvožđa. Čaj je dobar da se pije i kada se osete prvi simptomi malaksalosti, premora. Odličan je pročišćivač jetre i creva a s obzirom na to da je kopriva puna gvožđa, ovaj čaj leči i anemiju, za šta se najviše i koristi. Koprivu je jako bitno uvrstiti i u ishranu, pa tako od ove biljke možete praviti razna jela poput pite. Pored čaja, postoji i tinktura i kapi od koprive koje se posebno koriste u kozmetici.

kopriva caj

Kako se priprema čaj od koprive

Čaj od koprive se veoma lako priprema a recept je skoro isti kao za spremanje bilo kog drugog čaja. U ključalu vodu sipajte nekoliko listića koprive i ostavite malo da odstoji. Izbegavajte filter kesice čaja jer u njima nema vitamina i mineral iz koprive. Nakon ceđenja možete piti čaj jednom dnevno Ukoliko ga pak pijete zbog nekih problema ili tegoba, preporučuje se da ga pijete u količini od dva litra dnevno

Čaj od koprive za anemiju

S obzirom da je najjači prirodni lek protiv malaksalosti, čaj od koprive se obično pije kada imate manjak gvožđa u organizmu tj za anemiju. Postupak je sledeći: U dva decilitra ključale vode sipajte usitnjene listiće koprive i ostavite da odstoji malo. Kako biste pojačali količinu gvožđa u organizmu i rešili se anemije, potrebno je da ovaj čaj pijete pre obroka i bez šećera. Prvi dan se pije jedna šolja čaja u gutljajima, drugi dan dve šolje i treći dan tri šolje, doze se postepeno povećavaju i ovaj čaj se pije sedam dana. Od sedmog dana se smanjuju doze sa 3 na dve do 1 šolje. Posle mesec dana se pravi pauza od mesec dana pa se postupak nastavlja. Ako i tokom pauze osećate malaksalost, možete piti jednu šolju dnevno tokom perioda pauze

Za lice i akne

Čaj od koprive je odličan i veoma efikasan u borbi protiv akni i bubuljica. Mnogi preparati za lice u sebi sadrže ekstrakte koprive ali za kompletnu i prirodnu negu najbolje bi bilo da sami prirodno izlečite lice od akni. Za čisto lice, potrebno je da pijete čaj od koprive u velikim količinama, i do dva litra dnevno. Oni koji su probali ovaj čaj u ove svrhe tvrde da su prve rezultate primetili i pre mesec dana. Kopriva je odlična u suzbijanju bakterija, zato čaj od koprive i ima pozitivno dejstvo na lice i sve upalne procese koji se jave, poput akni.

Ako započenete proces lečenja bitno je napomenuti da uz čaj bi trebalo i dosta vode da unosite. Ne postoje neka konkretna neželjena dejstva kod konzumiranja čaja od koprive, ali ako se pije u velikim količinama može da se jave simptomi u vidu znojenja, osipa na koži i bola u stomaku. Svakako se posavetujte sa vašim lekarom.

Za celulit

Isto kao što pozitivno utiče na kožu lica, tako ovaj čaj utiče i na kožu celog tela i rešava probleme sa celulitom. Čaj od koprive se ne koristi za spoljnu upotrebu već isključivo za unutrašnju, što znači da se samo pije. Konzumirajte najmanje litar dnevno ovog čaja i videćete kako će “pomorandžina kora” polako da počne da nestaje. Takođe, malo je poznata informacija da čaj od koprive utiče i na mršavljenje jer telo čisti od toksina i samim tim sagoreva i kalorije. Ovaj čaj treba piti svaki dan u normalnim količinama, i budite uporni jer u roku od mesec dana prvi rezultati će već biti vidljivi.

Za kosu

Čaj od koprive se pokazao kao najbolji melem za kosu bar kada je u pitanju ponovni rast i oslobađanje od peruti. Ukoliko primetite da vam opada kosa, nemojte brinuti, nekoliko tretmana sa čajem od koprive i već ćete primetiti nove vlasi. Skuvajte čaj od koprive u nešto većoj količini nego što inače kuvate i ostavite da se ohladi. Uzmite napitak i utrljajte u koren kose a onda kosu umotajte u kesu i držite tako jedno vreme. Posle toga isperite a postupak možete da ponavljate svako veće. Takođe, postoji i kombinacija sa ricinusovim uljem koja je takođe jako dobra za kosu. U čaj dodajte nekoliko kapi ricinusovog ulja i ovime trljajte koren kose tri puta dnevno. Nemojte pakovanje ispirati vodom već čajem od koprive ili kamilice.

Čaj od koprive za trudnice

Neželjeni efekti čaja od koprive nisu do kraja ispitani, a lekari savetuju da je bezbedan dok se pije u normalnim količinama. Ipak, čaj od koprive se ne preporučuje trudnicama jer može da izazove kontrakcije materice a samim tim i pobačaj. Takođe, zabranjen je i za dojilje kao i za decu mlađu od dve godine.

Upotreba za decu i bebe

Iz sličnog razloga, zbog nedovoljne ispitanosti neželjenih efekata, čaj od koprive ne bi trebalo da dajete bebama dok ne napune dve godine. Čak i ako su anemična, bolje je da do druge godine nađete neki alternativni način lečenja. Nakon druge godine detetu smete da dajete ovaj čaj ali ne u velikim količinama. Bebe su mnogo osetljivije u najranijem uzrastu. Da biste bili u potpunosti sigurni kada je ovaj čaj u pitanju, pre upotrebe se posavetujte sa vašim pedijatrom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply