Kopriva je jedna od najvrednijih biljaka na svetu jer je lek za mnoge bolesti. Iako je ljudi izbegavaju jer žari i pecka ukoliko se dodirne, kuvanjem njeni listovi, koren i seme postaju meki i izuzetno lekoviti.

Kopriva je jedna od najlekovitijih biljaka. Za ublažavanje različitiji tegoba koriste se njeni listovi ili koren. Sadrži niz vitamina i minerala, a između ostalih B2, B5, K, C, provitamin A, zatim kalcijum, magnezijum, fosfor, histamin…

Kao narodni lek, kopriva ima dugu istoriju. Odavno je ustanovljeno da stimuliše rad organa za varenje, jetre, pankreasa, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv, pojačava izlučivanja tečnosti iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam, delotvorna je u slučaju jakih migrena jer opušta mišiće, pomaže pri izbacivanju negativnih bakterija iz organizma. Koristi se za lečenje reumatskih bolova, ima antibakterijsko, antivirusno i protivupalno dejstvo. Zbog toga što je bogata kalcijumom, dobra je za zdravlje zuba i kostiju. Pored toga, mora svako priznati da ima božanstven miris.

Čaj od koprive mogu da piju svi. Pije se i topao, a još je bolji ohladjen i to kad odstoji nekoliko sati. U toku dana može da se pije od 1 do 3 šolje dnevno. U zavinosti od zdravstvenog problema, može da se pije nekoliko dana, a kod hroničnih bolesti i nekoliko meseci. Čaj od koprive mogu da piju i trudnice u manjim količinama.

Priprema: Čaj od koprive se sprema tako što se puna supena kašika, dobro oprane i sitno iseckane koprive prelije ključalom vodom, i ostavi da odstoji minut do minut i po. Pije se mlak u malim gutljajima.

Profesor Bankhofer tvrdi, da će se za samo nekoliko dana svako osećati bolje i snažnije, jer veoma prija žuči, bubrezima i jetri. Njegov recept: Čaj se priprema od cele biljke. U dva litra vode sipaju se tri supene kašike usitnjene koprive i to treba da odstoji od 10 do 12 sati. Posle toga smesa se, poklopljena, kuva pola sata. Kada se ohladi procedi se i pije, tri puta dnevno pre jela po jedna šolja. Ovaj lek odvaja sluz iz pluća, čisti creva, jetru i želudac.

Kopriva se primenjuje i protiv opadanja kose i peruti u vidu šampona i tinktura za utrljavanje u koren kose, ali i kao čaj i tinktura za unutrašnju upotrebu. Opadanje kose je česta prateća pojava anemije, pa kopriva utiče na rešenje pravog uzroka problema. Osim gvožđa, kopriva sadrži i silicijumovu kiselinu, a silicijum je neophodan gradivni elemenat koji omogućava izgradnju kože i kose. Stoga se kopriva uspešno koristi i kod kožnih oboljenja kao što su ekcemi, herpes, akne, lišajevi, gljivice i slično.

Povezano Kopriva lekovita biljka

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply